avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiuni "volatilizate"!!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiuni "volatilizate"!!!

Buna ziua,

In data de 22 august 2008 in locul masinii, parcata regulamentar, nu am gasit decat o gramada de fiare. Masina fusese avariata total de un auto condus cu peste 100km/ ora in localitate de "cetatean" de 21 ani cu alcoolemie de 0.62 in aerul expirat, nefiind posesor de permis de conducere (masina o "imprumutase" de la un prieten), si ' culmea' a mai si fugit de la locul accidentului.
Am facut o plangere la politie prin care am solicitat despagubiri materiale; am fost sigura ca prin aceasta cerere , ca parte vatamata, voi fi constituita parte civila in procesul penal.
A trecut mai mult de un an si eu m-am "trezit" citata ca martor in procesul de furt al autovehicului . Am intrebat-o pe d-na judecator de ce nu am fost constituita parte civila si mi-a spus ca pur si simplu nu sunt si ca ar trebui sa consult un avocat; ceea ce am si facut - avocat care mi-a spus ca trebuie sa deschid o actiune civila. Fac o precizare : inculpatul nu mai este in tara - este in Italia - dar este reprezentat de un avocat.
Este posibil ca celelalte infractiuni - conducere sub influenta alcoolului fara permis de conducere (nu avea scoala de soferi terminata) , depasirea limitei de viteza cu peste 50km/ora in localitate si fuga de la locul accidentului sa nu se mai judece?
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.
Nu gasesc un raspuns la intrebarea de ce nu am fost constituita parte civila. Ar trebui sa mai fac o plangere la politie sau ma pot adresa direct Curtii de apel Bucuresti?

Va multumesc anticipat!
Cu respect,
Aida

Cel mai recent răspuns: aidailda , utilizator 20:16, 9 Martie 2010
Buna ziua!

Va multumesc tuturor pentru ajutor,
Lucrurile s-au clarificat si nu prea. Astazi am putut sa "studiez:" putin dosarul .
Este foarte adevarat ca in urma plangerii la politie m-am constituit parte civila dar, Inalta Curte de Justitie a hotarat ca toate partile vatamate, mai putin proprietarul masinii "in culpa"_cea care a fost condusa de inculpat, sa deschida actiuni civile separate; de ce ? Nu stiu...dar prejudiciile au fost cauzate in urma unor infractiuni - furt de masina, alcool, conducere fara permis, fuga de la locul accidentului!!!
Inalta Curte a mai considerat ca "inculpatului",nefiind un pericol public, sa i se ridice urmarirea penala ?!
Asta e...ridic din umeri si-astept o minune!!!

Multumesc inca o data pentru sfaturi!

Cu respect,
Aida
Asa cum am spus si mai inainte, instanta nu avea cum sa va rezolve actiunea civila in dosarul asta.

De aia mai trebuie sa mearga lumea si la avocati. Pentru ca exista un recurs in interesul legii in care spune ca in cazul in care inculpatul a savarsit infractinea de furt si conducere fara permis si a intrat cu masina intr-un gard, proprietarul gardului trebuie sa faca actiune civila separata .

Acum problema este daca mai sunteti in termen sa cereti reparatia prejudiciului.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
Gabriela Mihai, Avocat
GabrielaA a scris:

Asa cum am spus si mai inainte, instanta nu avea cum sa va rezolve actiunea civila in dosarul asta.

De aia mai trebuie sa mearga lumea si la avocati. Pentru ca exista un recurs in interesul legii in care spune ca in cazul in care inculpatul a savarsit infractinea de furt si conducere fara permis si a intrat cu masina intr-un gard, proprietarul gardului trebuie sa faca actiune civila separata .

Acum problema este daca mai sunteti in termen sa cereti reparatia prejudiciului.

nu prea vad ce treaba are recursul in interesul legii aici
si eu am zis ca e vorba de disrtugere si trebuia sa faca plangere distincta insa eu mai cred ca se poate invoca si art 998 c civil
aidailda a scris:

Masina fusese avariata total de un auto condus cu peste 100km/ ora in localitate de "cetatean" de 21 ani cu alcoolemie de 0.62 in aerul expirat, nefiind posesor de permis de conducere (masina o "imprumutase" de la un prieten), si ' culmea' a mai si fugit de la locul accidentului.

Pai cititi asta si recursul. O sa vedeti de ce instanta nu a acordat despagubiri.
Buna ziua,

Permiteti , va rog, sa revin cu o intrebare:
In urma sfaturilor dumneavoastra, si va multumesc tuturor in acest sens, am apelat la un avocat si am deschis actiune civila pentru recuperarea daunelor.
Am avut o infatisare la care judecatorul a dispus amanarea procesului si a cerut avocatului meu plata taxei de timbru.
Cum poate fi posibila o astfel de cerere din partea unui judecator ? Legea e destul de clara (cel putin pentru mine) ; conform art.15 lit.o din legea 146/1997 "Taxa judiciara de timbru nu se plateste in actiunile si cererile ref. la cauze penale, etc..."?
Nu vreau sa platesc aceasta taxa de timbru dar, vreau totusi, sa-mi pot continua actiunea civila_ avocata ma sfatuieste s-o platesc, vrand sa faca o cerere pentru plata esalonata.

Cu multumiri si consideratie,
Aida

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila la un dosar furt valeria67 valeria67 Parte civila constituita in urma unui furt la propria societate. Faptasul arestat. Dosar penal inaintat la judecatorie. Primul termen in data de 8 mai. Ca ... (vezi toată discuția)
Furt din auto - hoti prinsi ministru_ ministru_ Buna seara! Saptamana trecuta mi-a fost sparta masina din fata blocului si mi s-a furat un gps si un detector de radar. Am fost la politie, am dat o ... (vezi toată discuția)
Parte civila Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Un salariat a savarsit o infractiune cu un autovehicul apartinand societatii (a condus fara permis). S-a deschis un dosar penal, cercetare, ... (vezi toată discuția)