In data de 22 august 2008 in locul masinii, parcata regulamentar, nu am gasit decat o gramada de fiare. Masina fusese avariata total de un auto condus cu peste 100km/ ora in localitate de "cetatean" de 21 ani cu alcoolemie de 0.62 in aerul expirat, nefiind posesor de permis de conducere (masina o "imprumutase" de la un prieten), si ' culmea' a mai si fugit de la locul accidentului.
Am facut o plangere la politie prin care am solicitat despagubiri materiale; am fost sigura ca prin aceasta cerere , ca parte vatamata, voi fi constituita parte civila in procesul penal.
A trecut mai mult de un an si eu m-am "trezit" citata ca martor in procesul de furt al autovehicului . Am intrebat-o pe d-na judecator de ce nu am fost constituita parte civila si mi-a spus ca pur si simplu nu sunt si ca ar trebui sa consult un avocat; ceea ce am si facut - avocat care mi-a spus ca trebuie sa deschid o actiune civila. Fac o precizare : inculpatul nu mai este in tara - este in Italia - dar este reprezentat de un avocat.
Este posibil ca celelalte infractiuni - conducere sub influenta alcoolului fara permis de conducere (nu avea scoala de soferi terminata) , depasirea limitei de viteza cu peste 50km/ora in localitate si fuga de la locul accidentului sa nu se mai judece?
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.
Nu gasesc un raspuns la intrebarea de ce nu am fost constituita parte civila. Ar trebui sa mai fac o plangere la politie sau ma pot adresa direct Curtii de apel Bucuresti?
procesul este unul singur si se judeca in cadrul aceluiasi proces atat furtul cat si distrugerea sau conducerea fara permis sau conducerea sub influenta bauturilor alcoolice.cert este faptul ca pana la judecarea inculpatului sau pana la condamnare va puteti constitui parte civila si puteti emite pretentii de la cel ce v-a pagubit.
v-as ruga pentru a ma edifica sa cereti de la politie un raspuns in ceea ce priveste plangerea dvs . sa faceti o cerere oficiala adica sa le scrieti o scrisoare sau sa depuneti o cerere prin care sa solicitati o lamurire cu privire la solutionarea plangerii dvs.
astept raspuns si apoi poate va pot ajuta cu ceva lamuriri
Inteleg ca "faptele si dovezile" conteaza mai putin in astfel de procese si , probabil ca durata acestora poate pune la grea incercare nervii (si nu numai...) partilor vatamate , ca intr-un final, dupa ani de judecata, plictisit si scarbit de legislatia romaneasca, pagubitul sa-si ia "adio" de la orice urma de despagubire de la inculpat.
Dar, o sa incerc, macar din curiozitate, sa vad care-mi vor fi limitele...
Parerea mea este ca nu trebuia sa va constituiti parte civila in dosarul ala penal. Dvs. trebuia sa faceti o plangere pentru infractiunea de distrugere si acolo sa va constituti parte civila. Cred ca e o confunzie pe undeva.
Oricum pentru infractiunea de conducere fara permis instanta nu rezolva actiunea civila.
Dvs. trebuie sa faceti o cerere in civil sa va recuperati banii (daca aveti de unde recupera acesti bani). Nu timbrati la valoare daca despagubirile cerute sunt ca urmare a savarsirii unei infractiuni.
Si actiunea dvs. civila nu poate fi suspendata pentru ca este deja un proces penal pe rol pentru ca procesul ala nu are legatura cu dvs.
tocmai de aceea am zis sa mearga sa vada ce s-a intamplat cu plangerea pe care a fact-o prima data,nu cumva politia sa o fi uitat-o pana la solutionarea dosarului pentru furt