avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta ...

La curte am o poarta de acces mica pentru persoane si o poarta de acces mare pentru masina. Vecinul obisnuieste sa isi lase masina pe drumul de servitute in dreptul portii mele mici desi are loc de parcare in curte. Accesul la poarta mica nu este blocat in totalitate, insa il daca esti mai grasut sau daca ai niste bagaje o sa ai probleme deoarece drumul are doar 3 metri latime. Se poate face ceva din punct de vedere legal? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DanielStanS , utilizator 20:43, 8 Februarie 2023
Poate parca pe drumul public dar fara sa va obstructioneze calea de acces in curte.Sesizati politia.
Proprietatea se termină la limita gardului.
Ce este după gard aparţine domeniului public: trotuar, stradă.
Se pot dispune masuri impotriva celor care parcheaza pe trotuar, în dreptul imobilului, dar doar daca blocheaza caile de acces, garaj, intrare in curte.
Potrivit Noului Cod Rutier, se considera oprire imobilizarea voluntara a unui vehicul pe drumul public, pe o durata de cel mult 5 minute.
Peste această durata, imobilizarea se considera staţionare.
Se considera parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzator. Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabila trebuie aşezat langa şi in paralel cu marginea acesteia, pe un singur rand, daca printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu 2- 3 puncte amenda şi 2 puncte penalizare, oprirea neregulamentara şi cu 4 – 5 puncte amendă şi 3 - 4 puncte penalizare staţionarea neregulamentar.a
Prin urmare, cei care opresc/staţionează şi blochează accesul se pot alege cu amenzi
Multumesc pentru raspuns! Legea pentru drumurile publice este destul de clara insa in cazul meu este vorba de un drum de servitute privat in care si eu si vecinul detinem cota parte din el. Se schimba ceva in acest caz?
Chiar daca este drum de servitute,nu inseamna ca trebuie sa vi se restrictioneze accesul in propria curte.
Am sunat o data la 112 insa agentul care a venit a spus ca nu poate actiona pe drumurile private ci doar pe drumurile publice ceea ce mi se pare destul de absurd. A mai adaugat ca de fapt accesul nu e blocat pentru ca pot folosi poarta mare a masinii pentru a intra in curte.

Un prieten mi-a spus ca trebuia de fapt sa sun la polita locala si nu la 112. Aveti idee daca politia locala trateaza diferit astfel de situatii?

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am parcat in seara asta masina in interiorul marcajelor ... hanzoGOD hanzoGOD Buna ziua! Am parcat in seara asta masina in interiorul marcajelor de parcare(parcare cu plata in sectorul 1), ulterior primind amenda pentru blocarea caii de ... (vezi toată discuția)
Parcarea in fata societatii popa-alis popa-alis BUNA ZIUA! AM UN MAGAZIN DE PIESE AUTO IN FATA CARUIA IN URMA CU UN AN AM AMENAJAT O INTRARE,CARE NU EXISTA PANA ATUNCI (ATUNCI CAND S-A TURNAT ASFALTUL I-AM ... (vezi toată discuția)