Cele zece zile pe an pentru urgențele familiale pe care le pot cere salariații, conform modificărilor aduse în octombrie Codului muncii, pot fi luate și consecutiv, și fracționat, după cum a clarificat de curând Inspecția Muncii (IM). În contextul în care aceste zile cu caracter special reprezintă o noutate în legislația noastră, prezentăm cele mai importante informații pe care angajatorii trebuie să le cunoască despre cum se plătesc și se recuperează aceste zile libere.
Noutatea a fost introdusă de Legea 283/2022 la articolul 152^2 în Codul muncii și oferă posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Aceste zile ce pot fi luate în limita a zece zile pe an trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa efectivă și trebuie recuperate.
(...)
5. Cum ar trebui ca salariatul să anunțe lipsa? "Ar fi de preferat o comunicare în formă scrisă, iar în momentul actual există instrumente care facilitează acest transfer de informații și permit stocarea lor, cum ar fi mijloacele de comunicare electronică, prin poștă electronică, mesaje instant sau chiar vechiul SMS, și indicat ar fi ca fiecare parte să-și conserve propria probă, chiar dacă plecăm, cu prioritate, de la principiul bunei-credințe", susține consilierul juridic.
6. Cum se va face recuperarea acestor zile? Răspunsul general îl regăsim în legea care a introdus noutatea: "angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență". Recuperarea acestor zile, dacă se va face în afara timpului normal de lucru, nu va fi considerată muncă suplimentară și deci nu va fi recompensată conform regimului orelor suplimentare.
~ final discuție ~