avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intampinarea in procesul de divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intampinarea in procesul de divort

cum arata o intampinare si care este folosul ei
Cel mai recent răspuns: tocalione , utilizator 17:59, 23 Ianuarie 2010
Intampinare, in intelesul prevazut de procedura civila si pe intelesul dvs. inseamna sa raspundeti la toate acuzatiile ce vi se aduc prin cererea de chemare in judecata, punct cu punct iar ca instanta sa le considere fondate trebuie sa va ganditi si la probarea lor.Daca aveti ceva de cerut la randul dvs. ,trebuie sa formulati o cerere reconventionala.
Daca nu depuneti intampinarea la termen, puteti sa va aparati numai verbal la acuzatii, nu mai puteti folosi inscrisuri.
Intampinarea este actul de procedura prin care paratul raspunde la cererea de chemare in judecata, urmarind sa se apere fata de pretentiile reclamantului.

Conform art. 115 CODUL DE PROCEDURA CIVILA intampinarea va cuprinde:
a) exceptiile de procedura ce paratul ridica la cererea reclamantului
b) raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii
c) dovezile cu care se apara impotriva fiecarui capat de cerere
d) semnatura.
Intampinarea nu se timbreaza si va fi depusa cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat pentru judecata ( art. 114 al.3 CODUL DE PROCEDURA CIVILA ).

Raspunsul paratului prin intampinare nu este obligatoriu, art. 118 CODUL DE PROCEDURA CIVILA precizand ca in cazul in care nu s-a depus intampinare, presedintele ii va pune in vedere paratului, la prima zi de infatisare, sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele sale de aparare, luandu-se act in incheierea de sedinta. Daca nici la acest moment paratul nu indica probele si nu invoca exceptiile procesuale relative va opera decaderea.
Aceeasi parere este mentinuta si in materia divortului, art.612 al.5 stipuland ca: \"paratul nu este tinut sa faca intampinare\". Din dispozitiile acestui text rezulta ca in procesul de divort intampinarea este facultativa. Daca motivele de divort invocate de sotul reclamant sunt superficiale, iar celalalt sot doreste sa mentina casatoria, acesta va face intampinarea in vederea actiunii de divort pe motiv ca cererea este neantemeiata.

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul(a), …………… domiciliat(a) in ………….., parat(a) in dosarul nr. ………… al acestei instante, reclamant(a) fiind ………….,
Formulez:
INTAMPINARE
si pe baza probelor ce vor fi administrate, va rog sa respingeti actiunea reclamantului si sa-l obligati sa-mi plateasca cheltuielile de judecata pe care le voi face.
Motivele intampinarii:
In fapt, am fost chemat(a) in judecata pentru …………………..
Cu probele pe care le voi administra, voi dovedi ca actiunea reclamantului este neintemeiata si trebuie respinsa. Astfel (se expun exceptiile si dovezile ce conduc la respingerea actiunii).
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 115 – art. 119 C. proc. civ.
Dovada o fac cu acte, expertiza, martori.
Depun intampinarea in dublu exemplar pentru a se comunica reclamantului.

Data depunerii
…………….
Semnatura,
……….
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI …………………
multam fain de tot

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intimpinare tribunal damianpp damianpp buna ziua!am primit o citatie pentru prelungirea pensiei alimentare la un copil peste 18 ani.desi sunt de acord cu ea ,trebuie sa redactez ointimpinare pentr ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva unei sentinte civile ( recurent - politia ) dacris dacris Buna seara! Am cerut cateva sfaturi acum ceva vreme pe acest forum in legatura cu contestatrea unei amenzi pentru tulburarea linistii publice. Le multumesc ( ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fac o intampinare mateipetre77 mateipetre77 As dori sa fac o intampinare pentru drepturi banesti (vezi toată discuția)