Vă rugăm câteva sfaturi privind următoarea situație:
- potrivit Legii nr.311 /2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice – Republicată:
trebuie să se asigure paza muzeului sau a colecţiilor publice şi dotarea acestora cu sisteme de protecţie eficiente
Acum paza muzeului este asigurată de o firmă de pază
Dar, în anul 2023 bugetul instituției s-a tăiat drastic.
Conducerea instituției a venit cu o propunere:
- ziua, clădirile în care sunt bunurile muzeale să fie păzite de custozi, iar
- în afara programului de lucru, pază muzeului, a tuturor clădirilor, să fie făcută de firma de pază
Întrebări:
- este legală soluția de pază ?
- angajații pot face și paza ?
- ce condiții trebuiesc îndeplinite ?
Paza și protecția se realizează prin forțe și mijloace militare sau civile, de către instituțiile specializate ale autorităților administrației publice, sau în regim privat, de către proprietarii sau deținătorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor, precum și de către societățile specializate de pază și protecție.
În funcție de importanța, specificul și valoarea bunurilor pe care le dețin, conducătorii unităților, cu sprijinul de specialitate al poliției, pentru sistemele civile de pază, sau al jandarmeriei, pentru cele militare, stabilesc modalități concrete de organizare și de executare a pazei, după caz, cu efective de jandarmi, pază cu polițiști locali, pază proprie sau pază prin societăți specializate.
Paza proprie se realizează cu personal calificat, angajat al unității beneficiare, conform legii.
- extrase din Legea 333/2003 -
Paza fabricilor
costica57
Buna,
Este obligatoriu ca o fabrica de confectii sa angajeze o firma de paza pentru a asigura paza si securitatea ei? Sau poate sa angajeze agenti de ... (vezi toată discuția)
Politia spune ca ...
Qala
Am un magazin cu produse de profil I.T. de dimensiune relativ reduse, deci nu pot spune ca am marfa de foarte mare valoare. Am doi pereti comuni cu vecinii, ... (vezi toată discuția)