avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Achiziționare auto dar și cu multe probleme.
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Achiziționare auto dar și cu multe probleme.

Buna ziua. As dori sa stiu si eu cum trebuie sa procedez intr-o situatie mai complicata cu cei de la taxe si impozite. In 26 Martie 2021, am impus pe mine un automobil pe care l-am achizitionat in 2018. Pana in acel moment, vehicului era impus pe vechiul proprietar, dar am achitat eu integral pana la zi toate datoriile in ziua in care l-am impus pe mine (26 Martie 2021). Am fost recent la taxe si impozite sa aflu ca am o datorie de aproximativ 8000 Ron acumulate de sub 2021, ba chiar si sub 2018, care aparent a venit odata cu masina. Eu stiu ca legea spune ca nu se poate impune alt titular la impozit daca fiscalul nu e platit la zi. Am fost sa discut cu inspectorii locali care au inceput sa imi fluture codul fiscal si ca odata cu semnarea contractului de cumparare vanzare treb sa platesc si ca nu mai conteaza cand esti impus la taxe si tot felul de aberatii care nu au facut nici un sens. Doresc sa iau atitudine legala deoarece nu mi se pare normal sa iei o masina cu tot cu datorii, ba chiar dupa ce am si chitanta de cand am platit la zi impozitul pe fostul prorietar si am putut trece masina pe mine afara probleme, dar sumele nu stiu de unde au aparut... Mi se pare normal sa imi fi spus ca nu o pot trece pe mine daca mai erau plati de facut de la fostul proprietar, si sub nici o forma sa ma trezesc eu cu datorii sub anul din care am cumparat eu masina. Oare ar trebui sa cert niste detalii in scris la directia generala de taxe si impozite, pe care sa o folosesc ca declaratia lor in cazul in care merg in instanta? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cik22 , utilizator 10:53, 12 Februarie 2023
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligatiile proprietarului de bun mobil sau imobil decurg de la momentul achizitionarii bunului-nu de cand acesta intelege sa il declare la autoritatea fiscala teritoriala
Doresc sa iau atitudine legala deoarece nu mi se pare normal sa iei o masina cu tot cu datorii,

Cum ati achizitionat bunul daca proprietarul era in evidenta cu debite?
A depus vanzatorul certificatul fiscal obligatoriu la intocmirea documentelor de vanzare cumparare vehicol?
Este culpa dv exclusiva ca de la momentul achzitiei vehicolului in 2018 ati inteles sa notati pe rol fiscal masina abia in 2021
de cand am platit la zi impozitul pe fostul prorietar

Aspectul ca ati inteles sa achitati obligatiile vanzatorului a fost optiunea dv ,care nu are legatura cu aspectul ca dv nu ati respectat termenul legal de notat pe rol fiscal bunul mobil achizitionat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Deci dumneavoastra ati vrut sa scoateti un fiscal la auto in 26 martie cumparat cu 3 ani in urma.
Spuneti ca ati platit impozitul la auto,,,,
Cam fals pentru ca dumneavoastra ati platit din datoria fostului propietar pentru ca prima data s e incaseaza datoria din amenzi si nu impozitul masini.
Cine va incasat impozitul nu v-a si imformat ca fostul are si datorii....sau poate le-a facut in intervalul de 3 ani
Greseala dumneavoastra ca nu ati solicitat fiscal la data cumparari...
Acum aveti 2 variante:ori sa platiti datoria celuilalt propietar ,ori sa mergeti in continuare asa si eventual sa il mai incarcati si dumnevoastra cu ceva datorii...
Luati legatura cu celalalt propietar poate rezolva ceva cu fiscalul

. In 26 Martie 2021, am impus pe mine un automobil pe care l-am achizitionat in 2018. Pana in acel moment, vehicului era impus pe vechiul proprietar, dar am achitat eu integral pana la zi toate datoriile in ziua in care l-am impus pe mine (26 Martie 2021). Am fost recent la taxe si impozite sa aflu ca am o datorie de aproximativ 8000 Ron acumulate de sub 2021, ba chiar si sub 2018, care aparent a venit odata cu masina.
In primul rand, contractele de vanzare-cumparare intocmite intre parti, care nu au certificat fiscal fara datorii sau viza de la Impozite si taxe, sunt NULE DE DREPT. La momentul vanzarii (2018), fostul proprietar trebuia sa prezinte un fiscal cu ZERO datorii (orice fel de datorie, inclusiv amenzi sau alte impozite/taxe din urma), altfel, NU avea dreptul sa vanda...degeaba ati facut contract intre voi, ala nu are nicio valoare, deci nu e masina ta! Iar de cativa ani, in loc de certificat fiscal, pe CVC auto se pune o viza (stampila) de la Primaria fostului proprietar, care atesta ca nu sunt datorii. Fara fiscal sau fara viza pe CVC nici nu te poti lua in evidenta ca nou proprietar.
Deci, GHINION! Data viitoare, respectati legea! Si zi mersi ca nu ai luat si tu o amenda ca nou proprietar ca ti-a luat 3 ani sa o "declari"/"impui" pe numele tau!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2023
An6ra46, utilizator
In 2018 cand am facut contractul de cumparare vanzare, sa achitat toate datoriile pe masina si fiscalul era curat. Tu vorbesti total despre altceva aici. Problema mea era cu statul si cei de la impozite, pentru ca mi-au generat niste sume fictive dupa ce fiscalul a fost odata zero in 2018, iar apoi am mai platit odata pana la zero in 2021 :). Daca de doua ori a fost fiscalul zero, nu stiu de unde au scos ei o valoare asa imensa in doar doi ani. Cei de la taxe au pomenit ca valorile vin de sub anul 2018, cand masina nici nu era a mea, indiferent de contract sau fiscal :), si cand am facut contractul, fiscalul a fost platit integral. Eu am cerut aici niste pareri deoarece am crezut ca mai sunt oameni care au avut probleme cu statul si greseli de genul asta, ca stim toti cat de profesionisti sunt bugetarii ;). Voi cere oricum consultanta legala corespunzatoare, si inainte sa ma acuzi ca nu respect legea, asigura-te ca intelegi despre ce e vorba sau mai bine nu zi nimic. Mersi!
Cred ca singura cale este sa mergi in instanta. Odata ce ai certificatul fiscal pe zero in momentul incheierii contractului n-au ce sa invoce. Nu ma mira situatia. Am o cunostinta ce a cumparat un vehicul inmatriculat in Romania , vehicul care fusese achizitionat din Germania, in urma cu vreo 4 ani, care facuse omologare la RAR la prima inmatriculare in Romania si care mai avuse inca un proprietar (inafara de cel de la prima inmatriculare, deci cunostinta mea fiind al 3-lea proprietar (dupa 4 ani de la prima inmatriculare in RO) si s-a trezit ca i se confisca vehiulul pentru ca aparea in baza de date ca fiind furat din Germania. Repet, desi a fost verificat, omologat, sfintit de cei de la RAR la prima inmatriculare cu 4 ani in urma in RO. A ramas fara el doi ani, acesta fiind sechestrat, Pana la urma i l-au dat inapoi dar nu poate parasi tara cu el, asta e conditia ?!?. In concluzie de aia e bine sa lucrezi la stat ca esti tinut ca in puf iar daca faci vreo gafa plateste statul din buzunarul comun. E ca si cum ai juca la Loto iar daca nu castigi sa-ti primesti banii pe bilet inapoi. No risc- no problem-no stress.

P.S. Imi place dubla masura, gen: cumperi o proprietate vanduta de cineva prin manevre si cel ce o vinde de fapt nu e proprietar dar cumparatorul ramane cu ea in caz ca se descopera falsul, cumparatorul fiind "de buna credinta" si cumperi o masina furata (fara sa stii ca a fost furata) omologata si verificata de RAR, care cu exact asta se ocupa, sa verifice autenticitatea si bazele de date si vehiculul se confisca, cumparatorul nu mai este "de buna credinta"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fiscalul vanzatorului de autovehicul si plata datoriile fiscale ale acestuia DanIasi73 DanIasi73 este normal daca am cumparat un autoturism in luna august 2015 si mi a dat vanzatorul fiscalul pe loc si am facut toate actele necesare de vanzare-cumparare si ... (vezi toată discuția)
Procedura inmatriculare Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Am nevoie de ajutor in urmatoarea problema: - la data de 02.10.2017 cumpar o masina inmatriculata in Romania care are ITP valabil pina in anul ... (vezi toată discuția)
Salut , am cumparat o masina de la un samsar , acesta nu a detinut ... harold_og harold_og Salut , am cumparat o masina de la un samsar , acesta nu a detinut masina in acte , a luat masina de la un domn (fara sa faca contract vanzare-cumparare cu ... (vezi toată discuția)