buna seara
va rog sa ma lamuriti cu o probleama"un salariat si-a depus dosarul ptr pensie anticipata cu 02.11.2009 si acum am primit de la casa de pensii o adresa cum ca i-a fost aprobat dosarul, dar acesta nu mi-a adus decizia , spunand ca nu a primit-o.
el a lucrat intre timp(sper ca nu este o problema asta).in momentul in care eu primesc de la dinsul decizia trebuie sa inceteze si activitatea?
cum este corect sa procedez?
multumesc
activitatea salariatului inceteaza cu data inscrisa pe decizia de pensionare.Trebuie sa iti aduca decizia.Ar fi trebuit sa o primeasca pina acum.
de regula data cererii de pensie anticipata este si data deciziei de pensionare.
Nu este gresit ca a lucrat. Se pare ca salariatul trage de timp sa ia si pensie si salariu desi acest lucru poate sa il faca legal, cu aprobarea conducerii poate continua activitatea. Daca in adeverinta primita aveti si nr. deciziei de pensionare puteti sa-i incetati contractul cu art.56 lit.d) folosind acest nr. si adresa. Daca nu puteti solicita CJPAS sa va trimita un exemplar al deciziei.
1. Salariatul poate lucra dupa ce a depus dosarul de pensionare si dupa primirea deciziei de pensionare deoarece decizia de pensionare nu este pusa in plata pana nu duce la Casa de Pensii decizia de incetare a CIM, cu viza ITM.
2. In momentul in care intrati in posesia deciziei de pensionare ii incetati CIM cu art.56d din Codul muncii, cu data cand ii faceti decizia.
3. Perioada cat a lucrat, intre data de pensionare din decizie si data incetarii CIM, se va lua in calcul la recalcularea pensiei pentru limita de varsta.
nu stiu daca am procedat bine dar in momentul in care i-am dat carnetul de munca ptr al dice la casa de pensii cu dosarul acesta era inchis cu formula " solicita pensionare conf cererii nr'' si era vizat de itm?
fiind vorba de pensie anticipata el nu mai poate lucra dar stiu ca patronul o sa doreasca sa il tina, cume corect sa procedez?
multumesc
1. Cred ca nu m-am facut inteles in prima interventie.
2. Decizia de pensionare anticipata este o decizie care admite cererea de pensionare a petentului. Dar nu este pusa in plata pana cand acesta nu duce la Casa de Pensii decizia de incetare a CIM, vizata de ITM.
3. In decizia de pensionare, la litera D, scrie:"Plata drepturilor se va face incepand cu data de..." si nu este trecuta data.
4. Asadar el poate sa mai lucreze, oricat vrea el sau angajatorul, dar nu va primi si pensie.
5. Decizia de pensionare ramane valabila si intra in functiune la data cand va inceta CIM.
6. Asadar nu va faceti griji, dvs. nu aveti responsabilitate in aceasta problema.