avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Terenul fugitiv schimbă delimitarea proprietăților
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Terenul fugitiv schimbă delimitarea proprietăților

Bună ziua. Stau în oraș la curte pe coasta unui deal. Proprietatea are o delimitare în linie dreaptă cu un vecin de peste 80 de ani, așa figurînd în toate actele. Vecinul a vîndut terenul și noul proprietar și-a făcut noi măsurători după eliminarea gardului vechi și curățirea vegetației din zonă, ridicînd și un gard nou, rezultînd o linie curbă care ne ia din terenul nostru. A fost un gard mixt, cu stîlpi, plasă și plante, așa că o eventuală curbură nu s-a putut observa (locuiesc de peste 50 de ani acolo). Se pare că toți au fost de bună credință, dar terenul e în pantă și fugitiv, gardul a venit la mijloc în zeci de ani cu cîteva zeci de centimetri spre noi odată cu terenul, iar cadastristul lor l-a luat drept reper. Bornele extreme au rămas tot acolo, fiind lîngă o construcție sau pe teren plat, iar între ele a fost grădină defrișată pe coasta dealului cultivată intensiv (teren nefixat). Care este soluția preferabil amiabilă, să considerăm linia dreaptă din actele vechi, cea curbă din schița nouă a vecinului, facem un compromis?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2023
Florin Vaipan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 13:35, 11 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Discutati cu vecinul si ajungeti la un compromis indicand cadastristului cele stabilite.
Daca nu se poate, atunci veti ajuge in instanta intr-o actiune de granituire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indreptare gard sil74mar sil74mar De curand, am cumparat un teren cu cadastru , intabulare, etc. Pe laterala vestica a terenului (133m), gardul existent este curbat, cu curbura in interiorul ... (vezi toată discuția)
Actiune in granituire sinad sinad Am facut o actiune in granituire pentru stabilirea hotarului pe unde vine gardul despartitor intre mine si vecin, In schite si masuratori apare ca gardul este ... (vezi toată discuția)
Vreau sa cumpăr un teren care are și intravilan și extravilan ... Florin251 Florin251 Vreau sa cumpăr un teren care are și intravilan și extravilan are construit și un grajd pe el. Pe cadastru limita de proprietate către un vecin este o ... (vezi toată discuția)