avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartirea cotelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartirea cotelor

Buna ziua,va rog sa ma sprijiniti in rezolvarea problemei mele.
Am avut o locuinta de stat si am cumparat-o integral in timpul casatoriei.Pe contractul de vinzare-cumparare dintre mine si administratia fondului imobiliar sint trecuta numai eu ca proprietara ,pentru ca eu eram titulara contractului de inchierere.
Nu am copii si nici nu am vreo sansa sa mai ramin insarcinata .De aceea va rog sa-mi spuneti in situatia in care:
-- eu decedez inaintea sotului meu si am parintii in viata si nici un alt frate ce cota procentuala va mosteni el din locuinta noastra?
-- daca decedeaza el inaintea mea si el are parintii in viata si un frate,ce cota procentuala voi mosteni eu?

Daca ne-am face testamente reciproce fiecare va mosteni mai mult decit daca nu am face testamentele si am lasa lucrurile asa?

Multumesc pentru raspuns.
Am postat acest mesaj pentru o prietena de a mea care se afla in aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: marryy_lm , utilizator 22:31, 24 Ianuarie 2010
facetiva testamente unul in favoarea celuilalt , daca bunul este dobandit intimpul casatoriei
in situatie in care nu aveti copii si se procedeaza la un partaj binenteles ca vor veni ascendetii , adica parintii dvs.
testamentele sa le faceti in sensul in care fiecare din dvs il lasa pe celalalt legatar universal conform 888 C civ.
bafta.
Poate adoptati un copil?

la aspectul asta v-ati gandit? Sunt multi copii care isi doresc parinti .
În primul caz: dacă soţia decedează prima, soţul culege 1/2 din moştenire, cealaltâ cotă de 1/2 revine părinţilor;
2. dacă decedează soţul, soţia culege 1/2 din moştenire, vine în concurs cu părinţii şi fratele care vor culege 1/4 din moştenire, respectiv fratele 3/4 din masă.
Testamentul între soţi e interzis de lege.
gms a scris:

În primul caz: dacă soţia decedează prima, soţul culege 1/2 din moştenire, cealaltâ cotă de 1/2 revine părinţilor;
2. dacă decedează soţul, soţia culege 1/2 din moştenire, vine în concurs cu părinţii şi fratele care vor culege 1/4 din moştenire, respectiv fratele 3/4 din masă.
Testamentul între soţi e interzis de lege.

donatia intre soti este interzisa
eu acum o sapt am vazut testamente intre soti

cu scuzele de rigoare

Eu ma gindeam altfel,dar vreau sa ma consult cu cineva de specialitate.
Daca imobilul e cumparat in timpul casatoriei si e trecut numele celor 2 soti pe contractul de v-c ,inseamna ca in cazul decesului unuia din soti ,cel ramas in viata va ramine cu cota lui de 50 % din proprietate dar cota sotului decedat se va imparti in felul urmator: 1/4 la lua sotul supravietuitor si restul se va imparti celorlati mostenitori,respectiv parintilor .
Deci sotul ramas in viata va ramine cu :1/2 cota lui de proprietate+1/4 cota lui ca sot supravietuitor.
Gresesc cumva?
Iar parintii ,daca mai sint in viata la data deschiderii succesiunii vor mosteni doar 1/4.
@gms
Testamentul intre soti e permis de lege.

@danacr3
Donatia intre soti e permisa de lege. E singura donatie revocabila.

Vanzarea intre soti e interzisa de lege.

1/4 la lua sotul supravietuitor si restul se va imparti celorlati mostenitori,respectiv parintilor .
Deci sotul ramas in viata va ramine cu :1/2 cota lui de proprietate+1/4 cota lui ca sot supravietuitor.

Exact, felicitari, sunteti foarte buna in drept succesoral!

Alte discuții în legătură

In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
Fara mostenitori getvoi getvoi Buna ziua!Eu si sotul meu suntem casatoriti de 30 de ani si suntem coproprietarii unui apartament si nu avem copii.In cazul in care ar ramane unul singur in ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)