Nu trebuie acordul nimanui pentru a incheia un astfel de contract.Daca vor fi respectate intocmai clauzele din contract atunci nu vor fi probleme.Sa fie respectat contractul,adica : sa fie platit pretul,sa se respecte clauza de intretinere,dovedind cu facturi ,chitante etc. si alte cerinte ale contractului daca este cazul.
Important este si faptul ca parinti la semnarea contractului sa aiba discernamant,adica sa nu se poata dovedi ca nu au stiut ce fac in acel moment,pe motiv ca au fost bolnavi,sau obligati prin diverse mijloace.
nu este major,multumesc frumos
Uzufructl este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia,intocmai ca insusi proprietarul lor,insa cu indatorirea de a le conserva substanta (C.civ. art.517).
Daca se incheie un contract de v-c cu intretinere,lucrul vandut trece in proprietatea cumparatorului ramanand doar obligatia de intretinere,iar la renta viagera lucrul vandut trece in proprietatea cumparatorului,vanzatorul pastrandu-si dreptul de a locui in continuare in casa care face obiectul vanzarii si totodata va primi renta stabilita lunar pana la deces.
Un act de vanzare cumparare incheiat cu indeplinirea tuturor conditiilor cerute de lege (consimtamantul partilor, capacitatea de a contracta a partilor, un obiect determinat si o cauza licita/ art.948 si urm. C.civ.), chiar daca este atacat in instanta in vederea anularii, nu va putea fi anulat.
In ceea ce priveste rezilierea contractului (anularea acestuia cu efecte numai pentru viitor), aceasta va putea fi invocata numai de catre una din parti, in situatia in care nu se executa una din obligatiile contractuale determinante pentru un contracta sinalagmatic si oneros (acela in care partile se obliga fiecare una catre alta, iar obligatiile sunt strict interdependente intre ele/ plata pretului-transmiterea bunului; vanzarea dreptului cu clauza intretinerii- neacordarea intretinerii etc.).
In situatia in care incheiati un act de tipul celui indicat de dvs., singurii care pot cere in instanta rezilierea lui, sunt partile. Anularea se poate cere, numai pt. motivele indicate in prima parte a raspunsului, iar acestea pot fi foarte greu probate in situatia unui act incheiat notarial (conditie de forma absolut obligatorie pt. imobile) si cu respectarea celorlalte conditii legale indicate (pe care notarul le cunoaste f. bine si a caror respectare este obligat sa o ceara). Teoretic, anularea actului pt. motivele de ordine publica (in care intra si conditiile de valabilitate necesare la incheierea lui), pot fi cerute de orice parte interesata si chiar de procuror din oficiu. Nu este cazul sa va faceti probleme din acest punct de vedere daca incheiati actul notarial.
Revenind la reziliere (fiind un act cu drept de uzufruct viager), singurul care poate cere (teoretic) acest lucru este tatal dvs.
Nefiind o liberalitate (ca donatia de exemplu), singura posibila varianta (ocolitoare si mai mult teoretica, fiind greu de probat) de a invoca anularea lui pt. nerespectarea cotitatii disponibile ar fi invocarea simulatiei (adica faptul ca vanzarea mascheaza o donatie). De aceea va sfatuiesc sa fie trecut un pret concret iar nu numai (de ex.), faptul ca plata pretului o constituie acordarea unei intretineri. Pe timpul vietii tatalui, singurul care poate in mod real sa ceara anularea (dar cu posibilitati minime de a o obtine este tatal).
Dupa incheierea actului faceti si transcriptia dreptului si intabularea.
multumesc mult ptr raspunsul dvs,as vrea totusi daca doriti sa mi explicati ce inseamna transcriptia dreptului.trebuie specificat in contract ca"plata pretului o constituie acordarea unei intretineri'?