avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament nelocuit: Cum fac sa nu mai platesc caldura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament nelocuit: Cum fac sa nu mai platesc caldura la intretinere?

Buna ziua!

Am un apartament in care nu locuieste nimeni. Acest apartament este intr-un bloc care desi are repartitoare, acestea nu mai sunt folosite de ani de zile, apartamentele fiind trecute la pausal. A fost votat acum cativa ani sa se elimine monitorizarea prin repartitoare. Se intampla asta pe vremea cand traia bunicul acolo. Am inteles ca au ales asa pt ca pe una dintre parti apartamentele au calorifere mult mai mari si le convine sa plateasca la pausal a.i. sa se imparta costurile, respectiv in teorie cei cu calorifere mai mici sa plateasca aceasi suma ca cei cu calorifere mari. Oricum asta este alta poveste.

Platesc 400 RON in lunile de iarna si chiar nu mi se pare ok situatia dat fiind ca nu locuieste nimeni acolo si caloriferele sunt inchise.

Ce solutii stiti ca exista in astfel de situatii? E deja trecut ca locuiesc 0 (zero) persoane in respectivul apartament. As putea chema pe cineva de la termoficare sau de la administratie sa imi sigileze caloriferele?

Ce alte optiuni mai sunt? Inclusiv pt eliminarea altor dari.

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: zws , utilizator 15:14, 24 Februarie 2023
ORDIN nr. 91 din 20 martie 2007
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE PUBLICE DE GOSPODĂRIE COMUNALĂ
Art.251 Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situaţii:
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinta sau alta destinaţie cu o sursa alternativa de producere a energiei termice.
Deconectarea nu inseamna inchiderea caloriferelor, ci "ansamblul lucrărilor efectuate de operatorul care are această calitate legală, în vederea separării tehnice și funcționale, la limita dintre coloanele principale de alimentare cu energie termică ale utilizatorului și instalațiile proprii ale consumatorului;" conform legii 325/2006

Articolul 30
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiții cumulative:
a) acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenției de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;
b) anunțarea, în scris, a operatorului care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile înainte.

Prin urmare nu exista interdictia inchiderii caloriferelor. Se discuta asta prin 2014, dar nu s-a materializat.

Inchiderea permanenta a caloriferelor este echivalentul unei deconectari. Apartamentul ramane neincalzit E fizica nu analiza literara.. Legea specifica foarte clar ca trebuie asigurata incalzirea spatiului.
Doar ca nu specifica nicaieri ce/cum se sanctioneaza sau ce masuri se pot lua.



Va multumesc pt. ajutor, ausfahrt.

Legat de <<Numarul de elemente il stabileste proiectantul cladirii pentru a asigura tuturor locatarilor acelasi confort termic indiferent de etaj si punct cardinal. Aceste informatii le gasiti in cartea tehnica a imobilului.>> o sa caut mai multe informatii. Multumesc mult!

Dar va contrazic apropo de <<Legislatia actuala interzice debransarea partiala (aka inchiderea caldurii intr-un apartament) dar nu prevede cum se constata/sanctioneaza.>> Cel putin asa cum reiese din articolul de mai jos, debransarea partiala inseamna debransarea unei camere, nu a unui apartament. Si este legala. Oricum din acest motiv argumentul acesta pica. Poate doriti sa reformulati?

[ link extern ]

Citez: .:
Debranşare parţială a corpurilor de încălzire

Precizări importante debranşări parţiale a corpurilor de încălzire:

Debranşarea nu se execută în timpul sezonului de încălzire.
Conform art. 251 (a) din Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică aprobat prin Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/20.03.2007, este interzisă deconectarea numai a unor corpuri de încălzire dacă nu sunt montate repartitoare de costuri.
Debranşarea/deconectarea parţială a unor corpuri de încălzire se poate efectua cu acordul scris al asociaţiei de proprietari şi al firmei autorizate care exploatează repartitoarele de costuri în condominiu, prin care se confirmă existenţa şi luarea în calcul a acestora pe corpurile de încălzire.
NU SE APROBĂ debranşarea/deconectarea corpurilor de încălzire din spaţiile cu destinaţia de locuit, respectiv din sufragerie, dormitoare, living.
Se aprobă debranşarea/deconectarea NUMAI a corpurilor de încălzire din dependinţele apartamentului, respectiv din bucătărie, baie, wc serviciu, hol şi altele asemenea.
Operaţiunea de debranşare/deconectare de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, se face pe baza unui deviz de plată a contravalorii acestui serviciu.
După efectuarea dovezii de plată a devizului, trebuie asigurat accesul reprezentanţilor C.M.T.E.B. în apartament, în vederea efectuării operaţiei şi semnării Proceselor Verbale de către reprezentantul legal al asociaţiei.
Cererile de debranşare parţială se pot trimite la adresele de e-mail deconectare@cmteb.ro, relatii@cmteb.ro, office@cmteb.ro sau se pot depune la registratura C.M.T.E.B din str. Cavafii Vechi nr. 15, sector 3, în zilele de luni-vineri, orele 08.00-15.00, tot timpul anului.

: Debranşare părţi comune

Conform art. 252 din Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică aprobat prin Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/20.03.2007:

(1) Deconectarea corpurilor de încălzire aflate în părţile comune se poate realiza numai pe baza hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari/locatari şi cu acordul proprietarilor direct afectaţi.
(2) În procesul-verbal al adunării generale se va consemna faptul că aceştia au înţeles că deconectarea corpurilor de încălzire conduce la scăderea confortului termic în acel apartament, iar costurile de încălzire pentru apartament vor creşte.
(3) Proprietarii direct afectaţi sunt:
a) proprietarii apartamentelor care au pereţii comuni cu casa scării în zona de intrare în condominiu sau la fiecare etaj;
b) proprietarii care au pereţi comuni cu uscătoriile sau spălătoriile în care sunt montate, conform proiectului, corpuri de încălzire.

PS: Am vazut mai apoi ca ati citat legea. Dar e putin neclar dat fiind ce am punctat in acest raspuns si in cel de dupa legat de faptul ca debrasarea partiala sau totala sunt posibile.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2023
zws, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
<<Inchiderea permanenta a caloriferelor este echivalentul unei deconectari. Apartamentul ramane neincalzit E fizica nu analiza literara.. Legea specifica foarte clar ca trebuie asigurata incalzirea spatiului.>> Iarasi fac trimitere spre articolul de mai jos unde arata clar ca e posibila debransarea. Cu anumite observatii:

Asa ca intreb. Ce lege? Va multumesc!

[ link extern ]

Citez:

Deconectarea totală de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică

Etapele deconectării totale a unui consumator de energie termică de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică
Cererea tip se trimite la adresa de e-mail deconectare@cmteb.ro sau se prezintă în zilele de luni-vineri, orele 08.00-15.00 la Serviciul Tehnic din str. Constantin Rădulescu Motru nr. 18, sector 4 în vederea completării rubricii cu evidența apartamentelor deconectate din blocul (scara) solicitantului și a modului de contorizare.
După completarea rubricii cu evidența apartamentelor deconectate din blocul (scara) solicitantului și a modului de contorizare din cerere, Serviciul Tehnic o va trimite pe e-mail solicitantului/împuternicitului acestuia. Aceasta se va putea ridica și fizic în zilele de luni-vineri, orele 08.00-15.00.
Proiectul tehnic se va întocmi în concordanță cu evidența apartamentelor deconectate ce sunt confirmate în cerere.
Dosarul complet conform cerințelor din cererea de deconectare se poate depune la sediul din str. Constantin Rădulescu Motru nr. 18, sector 4, de luni-vineri, orele 08.00-15.00. La depunere se achită taxa de verificare a documentației și emitere a avizului tehnic de deconectare.
Avizul tehnic de deconectare se emite în termen de 30 de zile de la data înregistrării documentației.
În situația în care proiectul tehnic prezintă greșeli/erori de calcul,solicitantul/împuternicitul acestuia va fi notificat în vederea refacerii proiectului tehnic depus inițial.
Notă: Documentația tehnică refăcută se poate depune la sediul din str. Constantin Rădulescu Motru nr. 18, sector 4, în zilele de luni-vineri, orele 08.00-15.00. Continuarea procedurii de deconectare va fi condiționată de achitarea taxei de reverificare a documentației.
După primirea avizului tehnic de deconectare solicitantul se va prezenta cu un exemplar al acestuia în original semnat și ștampilat de către asociația de proprietari la Serviciul Facturare de sector conform indicațiilor din aviz. După predarea acestuia la Serviciul Facturare de sector, solicitantul va primi factura ce va conține taxa de deconectare. Continuarea procesului este condiționată de achitarea taxei.
După achitarea taxei de deconectare, solicitantul se va prezenta la Serviciul Facturare de sector cu dovada plății.După aceea, solicitantul va fi contactat în vederea efectuării deconectării și întocmirii procesului verbal de deconectare (4 exemplare).
Notă: Materialele necesare efectuării deconectării vor fi asigurate de către solicitant.
După completarea de către salariatul companiei a procesului verbal de deconectare (4-patru exemplare), solicitantul are obligația de a semna și ștampila toate cele 4 (patru) exemplare la asociația de proprietari. Cele 4 (patru) exemplare în original se vor preda obligatoriu la Serviciul Facturare de Sector în vederea modificării contractului de furnizare a energiei termice.
După modificarea făcută la contractul de furnizare a energiei termice, solicitantul va primi 2 (două) exemplare în original a proceselor verbale de deconectare completate cu datele noi ale contractului de furnizare a energiei termice. Un exemplar din acestea va fi predat obligatoriu la asociația de proprietari.

Notă: Nerespectarea condițiilor de la punctele 7,8 și 9 conduce la imposibilitatea scoaterii din evidențele companiei a apartamentului solicitantului.

La data punerii în funcțiune a instalațiilor de încălzire pentru anul în curs procesul de deconectare se sistează la etapa respectivă urmând a se relua anul viitor după ce s-a dispus închiderea sezonului de încălzire pentru anul anterior.


Modele de formulare:

Cerere de deconectare totală

Acord Asociaţie de Proprietari privind deconectarea totală

Taxa de verificare a documentației și emitere a avizului tehnic este de 204 ron (fără TVA).

Taxa de reverificare a documentației este de - în curs de aprobare.

Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2023
zws, utilizator

Alte discuții în legătură

Debransare sistem centralizat de termoficare anatole anatole O cunostiinta a fost informata de Presedinta asociatiei de proprietari de care apartine,caci cei care au ramas pe caldura si apa calda la sistem ... (vezi toată discuția)
Debransare la brasov, tibiolah tibiolah Debransare in Brasov, Avand in vedere calitatea foarte proasta al agentului termic (atat ca perioade de livrare, cat si ca parametrii tehnici), din dorinta ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face? alejandra alejandra buna ziua,as dori sa stiu ce pot face in cazul in care doresc sa ma debransez de la sistemul de incalzire centrala al \"termica\" si sa-mi montez centrala ... (vezi toată discuția)