avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua. În urmă cu o zi am fost amendat + ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua. În urmă cu o zi am fost amendat + retinerea permisului ...

Bună ziua. În urmă cu o zi am fost amendat + retinerea permisului de conducere pe 90 zile .
Mă deplasam pe un drum județean în apropierea unei localități în față mea circulă o mașină dacia logan a politiei ,mașină politiei circulă foarte încet , eu venind din spate am depășit mașină politiei chiar în dreptul indicatorului de întrare în localitate, după depășirea masinei de politie a ridicat piciorul după accelerație lăsând mașină sa curgă , în 300 metri ma oprit politia pentru depășirea vitezei în localitate spunându-mi că aparatul radar a înregistrat 108 km oră.
Eu sînt sigur că am avut viteză mult mai mica. Menționez că de la îndicatorul intrare în localitate și până la întrare propriu zisă în localitate sînt 500 metri.
În procesul verbal nu este scris modelul aparatului radar sau seria decât nr inmatriculare a masinei de poliției.
Credeți că pot contesta procesul verbal?
Am vreo șansă de câștig? Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 16:55, 20 Februarie 2023
Radarul respectiv se omologheaza si verifica periodic pe o singura masina, care are un anumit numar. Dvs. puteti cere in plingerea contraventionala ca politia sa dovedeasca fapta dvs. (in baza prevederilor art. 121 alin 2 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002) prin prezentarea unei copii dupa ultimul buletin de verificare metrologica a aparatului respectiv. Acolo trebuie sa fie trecut si numarul masinii pe care opereaza si trebuie sa coincida cu cel trecut in PV de contraventie.

Eu va raspund in calitate de "Stan patitul", care a primit asa ceva, odata cu intimpinarea.
[ link extern ]

Mai puteti verifica si inregistrarile video (in ideea ca vi se transmit in copie, tot cu intimpinarea), daca se conformeaza cerintelor din NML 021-05.
[ link extern ]

De exemplu, ce va spuneam anterior, cu masina imperecheata cu radarul:
"5.2.2. În buletinele de verificare metrologică, eliberate în urma verificărilor iniţiale şi a verificărilor periodice ale cinemometrelor fixe, montate pe un amplasament special amenajat, trebuie să se menţioneze amplasamentul exact al cinemometrului, legalitatea cinemometrului fiind valabilă numai pe amplasamentul prevăzut în buletinul de verificare metrologică."

Daca nu e asa, puteti cere anularea PV de contraventie, inregistrarea nefiind valabila.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
latka, moderator
Am înțeles în mare parte cred ca sînt șanse mici pentru a câștiga contestația.
Mulțumesc frumos pentru timpul acordat.
Inspectoratul de poliție din care face parte ”rutierul” are obligația de a depune fișierul video înregistrat de către aparatul radar, prin care să probeze fapta constatată prin pr.-verbal. Însă, dacă în pr.-verbal nu este menționat niciun aparat, nici mașina pe care ar fi fost montat, dar nici suportul (hardul) sunt aproape convins că este vorba despre un nou abuz.
Faceți contestație, pentru că nu aveți nimic de pierdut, și vă recuperați permisul până lămurește instanța situația de fapt și de drept.
Obligatia de a se mentiona toate datele referitoare la omologarea si verificarea aparatelor radar este data de art. 109 din OUG nr. 195/2002 republicata.
Articolul I din ORDONANȚA nr. 11 din 31 ianuarie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 31 ianuarie 2023 )
(2) Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției

Puteti contesta viteza atat in localitate cat si in afara localitatii, tinand cont ca practica ne arata faptul ca aparatele radar au o marja de eroare – plus/minus – cu aproximativ 5 km/h, iar in cazul radarelor mobile marja este mai mare.

În conformitate cu Norma de Metrologie Legala nr. 021-05 prevede la articolul 3.5.1: „Inregistrarile efectuate trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele:
data si ora la care a fost efectuata masurarea; valoarea vitezei masurate; imaginea autovehicului, din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatriculare al acestuia;” si in conformitate cu art. 3.2.6. “Cinemometrul trebuie sa fie prevazut cu o functie de autotestare, care sa poata pune in evidenta orice defect sau dereglare functionala, ce pot avea influenta asupra exactitatii de masurare. Aceasta functie trebuie sa fie activata automat la fiecare punere in functiune a cinemometrului, avand si posibilitatea de a fi activata manual de catre operator, ori de cate ori se considera necesar. In cazul depistării unor defecte sau dereglari functionale, acestea vor fi semnalate iar functionarea cinemometrului va fi blocata.
Si asta pica, marja de eroare conteaza doar la verificarea metrologica (decizia nr. 3 din 2019 a ICCJ), in plus eroarea este si in plus si in minus, adica se poate sa fi avut mai mult, dar aparatul radar sa indice mai putin.

IonPopescu-B a scris:


Puteti contesta viteza atat in localitate cat si in afara localitatii, tinand cont ca practica ne arata faptul ca aparatele radar au o marja de eroare – plus/minus – cu aproximativ 5 km/h, iar in cazul radarelor mobile marja este mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veridicitate probe video/foto radar adixadi adixadi Cum pot sti care este momentul inregistrarii vitezei, daca pe imagine viteza este aceeasi de la inceputul si pana la sfarsitul inregistrarii? Imaginile apar ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor . repunere pe rol contestatie 123km/h pe restrictie 70km/h buna ... Nickolas887 Nickolas887 repunere pe rol contestatie 123km/h pe restrictie 70km/h buna ziua va rog un raspuns ce sanse am ? cum pot sa formulez ca eu nu am fost in acel sector de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doua intrebari scurte: 1. am o contestatie pentru ... goldieczr goldieczr Buna ziua, doua intrebari scurte: 1. Am o contestatie pentru radar. Cum pot sa fac rost de inregistrarea video? (in contestatie este mentionat ca judecata sa ... (vezi toată discuția)