avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine are drept de vanzare in cazul unei ipoteci legale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine are drept de vanzare in cazul unei ipoteci legale persoane fizice (uzufruct viager)?

Buna ziua,

Ma intereseaza sa achizitionez un teren care initial aparea drept de uzufruct viager si acum apare
"Intabulare, drept de IPOTECA LEGALA, Valoare: pentru neexecutarea
sarcinii de intretinere, in favoarea:, dobandit prin Conventie, cota
actuala 1/1, cota initiala 1/1"
Ce inseamna aceasta, daca doresc sa cumpar trebuie sa ma adresez doar donatorului? Sau trebuie discutat si cu donatar? Cine are drept de decizie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:49, 21 Februarie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acela care are ceva de vânzare este titularul nudei proprietăți. Dreptul de dispoziție aparține nudului proprietar (nu uzufructuarului).
În speță, aș zice să vă mai gândiți. Ori cumpărați alt teren... Ori mergeți mai întâi la avocat ca să înțelegeți ce riscați. Aici nu ne-ați oferit date și informații suficiente.
Ce informatii mai sunt necesare ca sa completez?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie nu-mi trebuie AICI nicio informație...
Ar fi însă necesar că dumneavoastră să cunoașteți (și să-i "spovediți" avocatului dvs.) cât mai multe (și inimaginabile) amănunte din ... viața creditorului obligației de întreținere (a celui întreținut) pentru ca, din întrebare-răspuns în întrebare-răspuns, să puteți aproxima riscul pe care vi-l asumați cumpărând un imobil cu ipotecă legală pentru, atenție, ... neexecutarea obligației/sarcinii de întreținere.

Am zis "aproxima", căci de cuantificat nici pomeneală, câtă vreme doar Dumnezeu știe cât e de lungă viața întreținutului.

Unii oameni își asumă riscuri mai mari, alții mai puțin și alții ...mai deloc.
În funcție de categoria din care dvs. faceți parte... plus multe alte amănunte, inclusiv din viata celor implicați în executarea contractului (de care o fi el: donație cu sarcini sau contract de întreținere) sfatul pe care l-ați putea primi ar putea fi:
1. (m)da, cumpărați! (dar conștient că există riscul cutare, care poate fi mai mare, mai mic sau tinzând spre zero, în funcție de cutare sau cutare amănunt).
sau
2. căutați-vă alt teren...

Dacă sunteți în căutare de certitudini (și niciun risc) atunci răspunsul cert este 2.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire/ donatie/ vanzare cumparare alexsu alexsu Buna ziua, Situatia pentru care va cer sfaturi este urmatoarea: tatal meu si fratele acestuia detin prin mostenire un teren. Pe terenul respectiv eu as vrea ... (vezi toată discuția)
Donatie - intoarcere conventionala bun lorena1604 lorena1604 Buna ziua, Am 2 intrebari cu privire la un contract de donatie, in care s-a prevazut intoarcerea conventionala a bunului in patrimoniul donatorului, in ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)