avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire Soțul meu are din prima căsătorie 2 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire Soțul meu are din prima căsătorie 2 copii, cărora ...

Moștenire
Soțul meu are din prima căsătorie 2 copii, cărora le-a lăsat casă în momentul divorțului.
Noi suntem căsătoriți de 7 ani și avem un copil împreună. În viitor, dorim să achiziționăm din bani comuni o vilă și doresc să știu ce acte trebuie să fac pentru a nu beneficia copiii din prima căsătorie de moștenirea acestei case, în caz de decesul meu și al soțului.
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:38, 24 Februarie 2023
Notarul ne-a sfătuit act de lichidare și convenție, ceea ce vom face.
Analizând situația, voi proceda cum ați spus referitor la donație. Soțul va ceda și el în favoarea copilului, dacă va fi cazul.
Mulțumesc!

raluk0207 a scris:

Pai explicati-o dvs. Dacă e vorba de dat afara din casa, se poate constitui un drept de uzufruct viager.
Sigur ca judecătorul s-ar pricepe mai bine. Dar nu asta am întrebat. Ci dacă dvs va pricepeți, ca vad ca va plac tare mult testamentele cu rezervatari.
Iar pana la judecător, banii ii iau avocații.

Doamna, nu faceți niciun testament.
Va încurcați inutil.
Faceți convenție de separație de bunuri și cumpărați imobilul doar dvs, ca bun propriu.
Mai târziu, fie ii faceți o donație copilului, după ce va deveni major.
Fie lăsați lucrurile asa cum sunt iar dacă decedati dvs prima, când se va dezbate succesiunea după dvs, soțul va renunța și va va moșteni doar copilul dvs.

Eu nu am recomandat in niciun moment sa faca testament, ci sa mearga la un avocat., sa nu se lase in baza notarului si sa semneze aiureli fara sa li se explice ( cum se intampla extrem de des) consecintele a ce semneaza.
Ziceati de uzufruct , asta ii apara de copil sa nu ii dea afara, dar nu pe unul de celalalt.
Ce va rog, e sa nu mai imi puneti cuvinte in gura .
Si da, testamentul nu e varianta proasta asa cum sustineti.
Mai ales ca ziceti de donatie, dar mai incolo cand mai creste copilul.
Pana mai creste, stiti ca moartea poate nu așteapta sa mai creasca.
Apoi doamna trebuie sa fie conștientă ca donand, nu mai are nimic, nu poate revoca donatia, nu mai poate vinde, ipoteca daca doreste etc.
In ce priveste calculul rezervei, nu e mare inginerie, tatal copilului fiind singurul care ar putea ataca testamentul , iar cum rezerva e de jumatate din cat ar mosteni legal, rezerva e de 1/8.

raluk0207 a scris:

Fie lăsați lucrurile asa cum sunt iar dacă decedati dvs prima, când se va dezbate succesiunea după dvs, soțul va renunța și va va moșteni doar copilul dvs.

Eu nu ma pricep,doamna notar, dar daca sotul renunta, nu profita de renuntare toti cei 3 copii?
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare vyo vyo Buna ziua! As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz. Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Sfaturi legate de o donatie... iulianasab iulianasab Buna seara.Parintii mei doreste sa-mi doneze o casa insa va rog sa-mi spuneti daca e posibil sa-mi faca donatia si eu sa fiu proprietara casei doar dupa ... (vezi toată discuția)