avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumpărat un teren extravilan în suprafață de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumpărat un teren extravilan în suprafață de 1250 mp pe ...

Am cumpărat un teren extravilan în suprafață de 1250 mp pe chitanță de mână acum 2 ani și proprietarul nu mai dorește să întocmim actele de vânzare cumpărare. Am introdus actiune în instanță dar nu pot obține niciun aviz fără participarea vânzătorului conform legislației în vigoare. Ulterior am aflat că l-a vândut altei persoane tot pe chitanță de mână. Cum pot intra în pusia terenulu? Va mulțumesc anticipat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In ce faza este procesul?

Actiune prin care puteti solicitati instantei pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.
Exista in antecontractul de vanzare -cumparare o clauza (prevedere ) prin care ati precizat clar data la care trebuia incheiat contractul de vanzare –cumparare?

Potrivit art. 1669 din Noul Cod Civil „Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.”
Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

Un alt aspect important, alaturi de multe altele, este daca sunteti in posesia terenului (il folositi) ?
Va cer sa clarificati acest aspect , intrucat nu sunt sigura daca ati folosit termenul de posesie cu semnificatia de ”folosinta” sau v-ati referit la proprietate, care este altceva.

Acest element este important intrucat daca folositi terenul, termenul de prescriptie privind executarea antecontractului (respectiv a dreptului material de actionare in instanta a promitentului vanzator in caz de neexecutare a obligatiilor din contract) este interupt.
Nu puteri obtine niciunfel de aviz daca nu sunteti proprietarul terenului.

Consultati un avocat daca nu aveti, in astfel de procese nu pleci la drum fara avocat.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2023
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Nu am specificat termenul de încheiere a contractului de vânzare cumpărare și nici nu-l dețin în folosință. Am discutat cu doi avocați dar mi-au spus că din cauza adreselor ce vor urma efectuate către toate instituțiile legale nu acceptă cauza,fără să-mi explice despre termenul de 6 luni de la încheierii chitanței și nici că trebuie să-l am în folosință. În acest caz se poate pune poprire pe pensia vânzătorului pentru a-mi recupera prejudiciu? După doi ani de la încheierea chitanței am intentat acțiune în septembrie 2022 am avut primul termen în decembrie și următorul termen îl am pe 19.03.2023. Vă mulțumesc anticipat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu ati specificat termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare, termenul de prescriptie curge de la data incheierii antecontractului.
In situatia in care ar fi fost stipulat un termen in antecontract, prescriptia incepea sa curga dupa implinirea acestui termen.
Nu stiu care au fost motivatiile care au dus la refuzul dosarului de catre cei doi, iar in lipsa studierii dosarului, nu doresc sa fac speculatii cu privire la aceste motive.
Daca i-ati consultat inainte de inceperea procesului sau macar inainte de primul termen de judecata, ar fi trebuit sa va spuna, daca considerau ca actiunea nu are sanse de castig, ca trebuie sa formulati o actiune prin care sa solicitati restituire sumei de bani platita si daune si nu o actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, sau macar ca trebuie sa solicitati in subsidiar, prin aceeasi actiune restituirea pretului.
Am mentionat primul termen de judecata, intrucat acesta este momentul pana la care va puteati completa actiunea, in conformitate cu art. 204 din Cod procedura civila, insa din ceea ce ati scris, rezulta ca instanta a fixat deja al doilea termen.
Cu siguranta, implinirea termenul de prescriptie este motivul principal care poate conduce la respingerea actiunii, insa din studiul dosarului mai pot reiesi si altele sau poate ca, nu.
In ceea ce priveste prescriptia, pot exista si alte cauze care sa duca la intreruperea termenului de prescriptie de 6 luni (in afara de intrarea in posesia (folosirea) terenului, astfel ca acesta sa nu fie implinit, dar aveti nevoie de un avocat foarte bun care sa stie carte si in care sa aveti incredere.
Sfatul meu este sa va gasiti un de avocat pentru o consultatie, caruia sa ii prezentati toate actele, inclusiv actiunea pe care ati formulat-o si sa ii expuneti situatia de fapt in amanunt, pentru ca o astfel de speta nu pot fi rezolvate pe un forum, oricat de multa bunavointa ar exista.
Trebuie sa va faceti, de asemenea, un calcul daca valoarea terenului justifica angajarea unui avocat bun pentru a va reprezenta in proces, sau daca este mai bine pentru dvs. sa va recuperati banii platiti pe teren, situatie care presupune o actiune mai putin complexa.
Nu il puteti executa silit si pune poprire pe pensie, daca nu ati solicitat prin actiune repunerea in situatia anterioara si recuperarea pretului platit.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2023
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot anula sau schimba un antecontract de vânzare-cumpărare făcut acum multă vreme? prețul convenit nu reflectă realitatea otonel otonel In primul rand vreau sa va urez un an nou fericit cu tot ce va doriti! Vreau sa o ajut pe maica-mea intr-o problema legata de un antecontract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Teren qeruta qeruta Buna seara Am cumparat 2 terenuri;unul cu contract de vanzare si pt celalalt am incheiat un antecontract si trebuie sa inchei actele pana in decembrie(in ... (vezi toată discuția)
Prescriptie drept actiune la hotarare care sa tina loc de vanzare-cumparare??? nflori83 nflori83 x cumpara in 1981 prin chitanta de mana, achitandu-se pretul integral, un teren asupra caruia are posesia netulburata pana in 1991 si incepand din 1991 pana in ... (vezi toată discuția)