avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit o comunicare în parbrizul mașinii de la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit o comunicare în parbrizul mașinii de la poliția ...

Am primit o comunicare în parbrizul mașinii de la poliția locală sector 1 București prin care spune că mașina a fost depistată staționând neregulamentar pe trotuar în fața blocului,menționez că trotuarul este de 2 metrii și iar mașina era la mai bine de un metru fața de gard,mai spun ei în comunicare că: contravenția a fost documentată prin fotografii executate cu mijloace certificate tehnic,iar amendă este de 725 lei și 3 puncte penalizare conform prevederilor art 143,A'142N' din RAOUG 195/2002/OUG 195/2002.Au mai scris că în caz de necomunicare sau neprezentare a datelor conducătorului auto că fi sancționat proprietarul conform aceleași legi 195/2002.Mentionez că toți parcăm pe trotuar de ani de zile iar indicatoare pentru staționare interzisă nu există.Va întreb :1)pot fi sancționat dacă nu mă prezint la ei să le dau datele personale ?2)Pot face plângere împotriva lor pentru abuz în serviciu și provocarea unor traume de sănătate în urma acestei comunicări?3) această comunicare poate fi considerată că și amendă dacă nu sa întocmit un proces verbal?Vă mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 18:27, 8 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

1. Da, din decembrie și polițiștii locali au dreptul să amendeze proprietarii de mașini dacă nu li se comunică datele șoferului care a parcat neregulamentar.
Aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_613...

2. Aveți dreptul să faceți orice plângere doriți, asta însă nu înseamnă și că va avea urmări.

3. Nu. Mergeți la sediu și explicați situația cu calm, poate scăpați cu avertisment.
Latimea trotuarului nu are nici o relevanta. Este strict pentru pietoni.
Daca ati fi respectat legea, nu mai aveati "traume de sanatate".
De ce sa fie indicator cu stationarea interzisa daca masinile NU au ce cauta pe trotuar? Ca voi incalcati legea de ani de zile, e alta poveste. Si e bine ca in sfarsit se face ordine. Trotuar nu e similar cu loc de parcare. E o falsa idee ca pietonii sunt tolerati acolo. ESTE spatiul lor.
Aveți dreptul legal sa le faceți plângere, dar dosarul se va clasa, dacă pe civil veți pierde pentru că ați parcat neregulamentar.
Trotuarul dacă e pentru pietoni, nu au ce căuta mașinile acolo să nu aibă oamenii pe unde trece.

Și nu înțeleg de unde vă vin traumele de sănătate, pentru că nu vă bagă la pușcărie, e contravenție și veți plăti doar o amendă pe cale civilă.
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
Dapix, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neprezentarea se sanctioneaza cu amenda mare, fara posibilitatea de a plati la jumatate din minim. Deocamdata nu aveti PV de contraventie, dar nu o sa va placa daca vi se intocmeste unul pentru neprezentare. Trotuarul poate fi loc de parcare doar daca e amenajat cu marcaje corespunzatoare.

Articolul 102
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
.........................
14. nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39;
Articolul 109^1
În cazul contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (1) pct. 14 și la art. 105 pct. 10 nu sunt aplicabile dispozițiile art. 28 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Adica plata la jumatate din minim.
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Latka a răspuns foarte clar la întrebarea dumneavoastră.
Nu doresc să adaug decat că și în sectorul 2 Poliția locală a început să facă treabă și după multe amenzi cei care parcau pe trotuar la fel ca și dumneavoastră de mulți ani acum nu mai parchează.
Multumim Poliția locală sector 2!
Se va elibera trotuarul și la blocul dumneavoastră în curând.
Poliția locală a luat la țintă și bizonii care parchează pe trecerile de pietoni și le blochează.Speram ca în timp scurt le eliberează.
Respectați legea!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2023
mitabiciclista, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda parcare hcl s4 24/2019 Adyconst Adyconst Rog un sfat. Speta: Ieri am primit o amenda prin posta de la politia locala S4. Amenda parcare in baza HCL S4 24/2019. PV de contraventie este pe numele meu, ... (vezi toată discuția)
Amenda de la politia locala pentru parcare neregulamentara victorianu victorianu Buna Seara. Am primit o amenda de la PL pentru parcare neregulamentara pe trecerea de pietoni cf. prevederilor art. 143 a 142 e din RAOUG 195/2002 / OUG ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)