avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se poate declara marfa stricata?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se poate declara marfa stricata?

Buna ziua,

Am o cofetarie de 6 luni pe care vreau sa o inchid.
Prajiturile ramase in fiecare luna (si stricate), nu au fost trecute nicaieri de catre contabila, iar acum la inchiderea firmei imi spune contabila ca am de platit TVA o gramada.

Nu inteleg de ce trebuie sa mai platesc inca odata TVA pentru prajiturile stricate, din moment ce am platit cand le-am cumparat.

Se mai poate face ceva? sa le trec la pierderi in ultima luna? Contabila nu ma ajuta deloc, ba chiar mi-a spus in fiecare luna ca e mai bine sa le bat pe casa pierderile.
Cel mai recent răspuns: simonika9 , utilizator 17:43, 28 Ianuarie 2010
Ce trebuia sa va spuna contabila v-a spus. Se pare insa ca degeaba.
Concluziile ce se pot desprinde din postarea dv. sunt :
1. TVA se plateste trimestrial. Dv. va informati despre obligatiile dv. numai la inchiderea firmei.
2. Nu ati inteles mecanismul de functionare al TVA : ati achitat TVA furnizorilor de prajituri, dar l-ati dedus din TVA-ul calculat la vanzare (adica ati recuperat ce ati platit).
3. Daca ati "batut pe casa pierderile" inseamna ca ati inregistrat la incasari alte sume decat cele reale. De ce nu v-ati intrebat atunci daca este bine sa aveti in casa mai multi bani decat in realitate ?
4. Este indicat sa inchideti cofetaria. Daca venea garda financiara va inchidea pe dv.

Sunt multe neconcordante in afirmatiile dv. Daca aveti TVA de plata inseamna ca toate prajiturile achizitionate au fost inregistrate ca vandute. Adica dv.cumparati cu 10 lei si vindeti cu 11 lei. Numai in varianta asta v-ar rezulta TVA de plata. La 10 lei TVA = 1,90 lei iar la 11 lei TVA = 2,09 lei. Diferenta este de 19 bani, adica exact TVA-ul de plata.
Rezulta ca si pierderile au fost cuprinse in incasari. In cealalta varianta nu ati fi avut de plata TVA , dar ati fi ramas cu stoc de marfa. De aceea v-a spus contabila ca prajiturile stricate "nu au fost trecute nicaieri". Aveti cumva stoc de marfa ?
Si - o simpla curiozitate - ati comunicat vreodata in scris contabilei valoarea prajiturilor stricate si pe care este de presupus ca le-ati aruncat ?

Daca insa considerati ca ati fost indrumata gresit de catre contabila, adresati-va CECCAR, organizatia din care ar trebui sa faca parte contabila dv. pentru a va putea tine contabilitatea. Desigur, pe baza de contract.
Multumesc pentru raspuns.

TVA trimestrial s-a platit, sunt la zi cu taxele.
Nu am batut chiar toate prajiturile stricate pe casa, ca mi se parea aberant. Contabila zicea ca oricum nu sunt pe profit deci nu e nici o problema sa le bat pe casa, dar totusi am ramas cu ceva stoc lunar care se arunca.

Este intr-adevar greseala mea ca nu am stiut cum sa procedez cu pierderile. Deci TVA-ul care trebuie sa-l platesc acum este pt prajiturile stricate, care nu le-am vandut, deci aici nu inteleg de ce trebuie sa mai platesc odata TVA daca am platit cand le-am cumparat.

Deci intrebarea ar fi, ce se mai poate face acum ca sa nu arunc alti bani pe fereastra ?
Nu se poate ramane pur si simplu cu marfa la inchiderea cofetariei? Doar nu platesc acum inca odata TVA si pt tot ce ramane cumparat pe firma (mobila, halate, calculator, ustensile de curatenie...etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere ii cu stoc de marfa, mutare pe srl bobemihai bobemihai Buna ziua. Sper sa pun intrebarile pe aria corecta. Am o interpindere individuala infiintata in 2010, ca activitate comert cu amanutul fara alimentare. Pe ... (vezi toată discuția)
Cum sa lichidez firma daca nu mai am nici un act al firmei? ion719797 ion719797 buna. am si eu o problema. Eu, de fapt sotia mea a detinut un srl care si-a incetat activitatea in urma cu aprox.4 ani, Ea era administrator statutar si mai ... (vezi toată discuția)
Renuntare la statutul de platitor de tva IOANBRADEA IOANBRADEA Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema! Sunt PFA din 2010 si m-am inregistrat ca platitor de TVA, (o greseala pe care am facut-o ... (vezi toată discuția)