avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... termen prescriptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

termen prescriptie

Buna seara. Fosta sotie si eu eram despartiti in fapt. Ea in Romania, eu in strainatate. Ii platesc o suma lunara pt intretinerea ei si a copilului de circa 8x lei. In martie 2004, ea, divorteaza pe ascuns. Se stabileste o pensie de intretinere de x lei. Nemultumita, deschide, tot pe ascuns, un proces de marire si in decembrie 2004 obtine o hotarare de majorare a pensiei de intretinere a 10x lei. Dupa un an, aflu ca sunt divortat si ca si-a schibat numele pt ca sa maritat, nimic despre procesul de marire. Din hotarare vad ca a obtinut divortul prin inducerea in eroare a instantei si fals, dar ma roaga sa nu fac apel si cedez. Tot timpul inca de cand eram casatoriti, pana de curand, i-am trimis aprox aceiasi suma 8x, niciodata de suma x, pensia stabilita la divort. Deci pana in octombrie 2009, am stiut doar de hotararea de divort. Din razbunare pt ca si eu m-am recasatorit, dar si pt ca am inceput preparativele pentru partaj, fosta sotie scoate la iveala hotararea de marirea pensiei si depune o plangere penala, pe motiv ca i-as fi platit doar partial pensia, solicitand plata unei diferente (nu mentioneaza cat). Stupefact analizez hotararea de marirea pensiei, rezulta ca este bazata pe erori de procedura si probe falsificate. Asemanator ca la divort. De data asta nu am mai iertat si am facut recurs, care sa admis pt judecare.
Intrebarea: Se poate considera intreruperea termenului de prescriptie de 3 ani pt punerea in executare a sentintei de marirea pensiei de intretinere, faptul ca eu i-am platit suma de 8x lei. Se poate considera acest lucru ca o plata partiala a pensiei de intretinere marite de 10x lei si deci ca o intrerupere a termenului de prescriptie, daca eu nu am avut pana acum cunostinta de existenta sumei stabilita prin sentinta de marire, doar de existenta sumei stabilite prin sentinta de divort, care oricum este cu mult inferioara a ceea ce am platit?
Cel mai recent răspuns: ContSters101235 , utilizator 21:45, 24 Ianuarie 2010
Ar fi bine sa consultati un avocat.Faceti niste confuzii.termenul de prescriprie de 3 ani nu se refera la nici o punere in executare, iar obligatia de intretinere este una succesiva....Plata facuta de dvs, cu conditia sa aveti probe, este o plata partiala , dar poate fi apreciata si ca o recunostere a datoriei...depinde cum veti convinge instanta in acest dosar...de aceea va recomandam sa fiti asiistat de un avocat
av.antoanelageaman a scris:

Ar fi bine sa consultati un avocat.Faceti niste confuzii.termenul de prescriprie de 3 ani nu se refera la nici o punere in executare, iar obligatia de intretinere este una succesiva....Plata facuta de dvs, cu conditia sa aveti probe, este o plata partiala , dar poate fi apreciata si ca o recunostere a datoriei...depinde cum veti convinge instanta in acest dosar...de aceea va recomandam sa fiti asiistat de un avocat.

Multumesc pt raspuns. Cer iertare, pt erori. Am inteles ca dreptul fostei sotii, de a cere drepturile banesti obtinute prin sentinta de marire, prescrie in termen de 3 ani (decembrie 2007). Ceea ce nu doresc, e ca sumele platite de mine benevol, sa se considere ca o plata partiala sau ca o recunoastere a datoriei, deci o intrerupere a prescriptiei, avand in vedere ca eu nu am avut cunostinta in niciun moment de sentinta de marirea pensiei. Deci nu aveam cunostinta de existenta vreunei datorii. Pot demonstra sumele platite. Doua procese consecutive pe ascuns, nu este fapt suspect? Imi scria scrisori de dragoste, imi vorbea la telefon, si-mi mai cerea bani? Nici un cuvant, despre procese. Faptul ca nu sa folosit de aceasta sentinta timp de 5 ani, nu este suspecios?
Am sa regret toata viata ca nu am facut recurs imediat atunci cand am aflat de divortul ascuns. Poate ca as fi aflat si de existenta celui de-al doilea proces. Sper ca acum la acest recurs sa fie desfiintata sentinta de marire, pt erorile de procedura comise si probele false prezentate. Sa se faca o judecata noua, corecta.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
ContSters101235, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie cuziamusia cuziamusia Art. 405 Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede....... Termenul de prescriptie incepe sa curga de la ... (vezi toată discuția)
Chitanta de plata salarului (fluturas) cuziamusia cuziamusia Ce valoare probatorie are intr-un proces civil o chitanta de plata salarului, daca are pe ea doar semnatura celui care plateste (patronul), dar lipseste ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere ContSters101235 ContSters101235 Art. 282^1 CPC \"Nu sunt supuse apelului hotararile judecatoresti date in prima instanta in cererile introduse pe cale principala privind pensii de ... (vezi toată discuția)