avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Folosire bani din patrimoniul ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Folosire bani din patrimoniul ong

Buna ziua!
Anul trecut fiul meu a fost admis la Oxford, insa din cauza taxelor foarte mari nu l-am putut sustine. In incercarile noastre de a face acest lucru, am infiintat o asociatie. In cele din urma a plecat in Olanda, si bineinteles ca ne-ar fi de folos acesti bani. Momentan nu am folosit banii stransi din donatii, intrucat contabila ne spune ca nu ar fi in regula sa ii folosim pentru fiul nostru, eu fiind presedintele asociatiei, desi la infiintare am vorbit cu un avocat care ne-a spus ca se poate. Ne-a ajutat si cu actul constitutiv al asociatiei, care are ca obiect de activitate acordarea de burse scolare. As dori sa stiu daca putem folosi banii din asociatie pentru plata chiriei sau a taxelor de scolarizare, sau ce putem face pentru acest lucru. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: I.Monica , utilizator 20:50, 16 Martie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În.mod normal banii.pot sa fie folosiți. Printr o hotărâre a AG sau s C D hotărâți ca fiului dvs sa I fie achitate taxele.Problrma este cum ști obținut banii respectivi,câte persoane au contribuit dacă ați spus că ajutați copii orfani sau alte povesti lacrimogene atunci se poate pune problema unei înșelăciuni.. Mergeți cu actele la un av,variante se găsesc.....
Buna ziua! Multumesc pentru raspuns. Banii i-am obtinut din declaratia 230 de la prietenii nostri care stiau pentru ce doneaza, am primit si donatii in bani pentru care a fost specificat pentru ce anume se doneaza si avem si niste contracte de sponsorizare de la firmele unor prieteni. Nu am facut solicitari publice pentru alte cauze. Toata lumea care a donat a facut-o in cunostinta de cauza. De aceea nici suma nu este mare. Nu pun problema unei inselaciuni, insa nu inteleg de ce contabila spune ca as avea probleme, ca ar un conflict de interese. Se pare insa in cazul copiilor cu diverse afectiuni, sau a sportivilor, se poate face acest lucru. Mie acest lucru imi este neclar, este legal sau nu. Poate fi interpretabil acest demers?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti o prima problema generala cu faptul ca asociatia a actionat ca sa colecteze fonduri pt fiul Dvs. dar ca membri si conducere sunteti Dvs, ca parinti si Dvs, aveti obligatie legala de intretinere a copiului care chair daca e major isi continua studiile, si atunci ar insemna ca fondurile au fost colectate in interesul personal PATRIMONIAL al membrilor, contrar definitiei legale a asociatiilor. De aceea ar trebui sa cooptati si alte persoane in asociatie si in conducerea ei respectiv sa nu rezulte ca ati colectat sume doar sau in principal pt fiul Dvs, ci sa fie "intamplator" si el doar unul din benerficiari si decizia de a ii acorda si lui bursa sa fie votata de COnsiliul Director sau Adunarea Generala fara participarea parintilor copiluli - chiar daca sunt membri in acel organ - pentru ca e conflict de interese. Daca sunt bani din donatii si donatorii stiau ce si cum nu sunt riscuri serioase, insa pentru banii din sponsorizari poate fi problema si ANAF chiar face in ultimii ani controale si dispune restituirea la buget a fondurilor din sponsorizari si 3.5% daca vede probleme de legalitate....
Multumesc mult pentru raspuns. Sa inteleg ca ar fi bine sa mai cooptam si alti membri? Ar fi de ajutor daca am schimba presedintele? Cum ar fi cel mai potrivit sa procedam? Mentionez ca mai avem in consiiu si pe altcineva, din afara familiei, si pana acum nu am facut nici o donatie catre fiul nostru, tocmai pentru ca doresc sa fie totul corect. Insa am facut donatii, tot sub forma de bursa, catre alti copii, tot studenti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa deschid un ong pe tema sanatatii stelutanicoleta stelutanicoleta Vreau sa deschid un ONG pe tema sanatatii, sunt th nutritionist și fitoterapeut , scopul este ajutorarea oamenilor bolnavi prin consiliere , terapie , ... (vezi toată discuția)
Remunerare membri ong prin procent sponsorizări Saul_G Saul_G Bună seara! Exercit o funcţie de conducere în cadrul unui ONG şi împreună cu colegii mei dorim să sporim fondurile asociaţiei, în principal prin ... (vezi toată discuția)
O persoana cu dizabiliati doreste sa constituie o asociatie. clsa clsa Buna ziua. O persoana cu dizabiliati doreste sa constituie o asociatie impreuna cu familia. Este legal? Presedintele asociatiei poate fi chiar persoana cu ... (vezi toată discuția)