avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Numar de persoane la Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Numar de persoane la Intretinere

Buna ziua,

Am si eu dilema, m.am mutat de 2 ani intr.un alt apartament dar apartamentul initial inca il am in grija. M.am scos de la intretinere deci am pus 0 persoane. Cam odata sau de doua ori pe puna trec si verific apa, curentul si altele. Acum o luna a stat un membri al familiei 6 nopti, in urma acestui fapt vomisia a decis sa fiu trecut vu o persoana pentru luna respectiva afland chiar astazi. In plus decizia lor a fost citez “ vom trece un numar crescut de persoane imediat cum vedem ca la concum apa nu este 0, deci daca este diferit de 0 trecem din 0 persoana in 1 persoana”. Eu inteleg ca este un anumit consum dar nu cred ca asta justifica decizia lor. Stiam ca este o lege in case se specifica un numar de 15 zile pentru modificare de persoane.
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 09:41, 3 August 2023
Este un abuz din partea asociatiei respective. Da, exista acea lege :
Articolul 82
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.

Proprietarul este obligat sa declare el astfel de persoane, cind locuiesc minim 15 zile :
Secţiunea a 2-a Obligațiile proprietarilor din condominii
Articolul 30
(1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.
(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat.

Puteti contesta conform art. 28 lista cheltuielilor de intretinere.
[ link extern ]

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Diferenta de bani de la 0 persoane la 1 nu este mare.
La noi s-a ajuns ca sa fie inregistrat 10 mc de apa la un apartament cu zero persoane la intretinere ..pe motiv ca omul vine in weekend sa spele ..si nu prea e corect.
Platiti si gata ...
Aveti dreptul legal sa contestati valoarea impusa in lista lunara de intretinere
impunerea asociatiei de numar majorat de persoane este netemeinica si nelegala
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
ynocentta, utilizator
Bună ziua! In proiectul de Normă tehnică a ANRSC, pe linia energiei termice, care intră în vigoare în iulie 2024, este definit termenul de apartament nelocuit. Sub umbrela lui zero persoane , s-au găsit 70 MC de apă consumați și nedeclarați. In acel proiect, asociațiile înștiințează operatorul care efectuează calcului energiei termice consumate, despre ap nelocuite, iar proprietarul trebuie sa semneze o declarație că a închis robineții caloriferelor și geamurile pe toată perioada absenței din locuință. Nu că 15 zile, nu că o zi. Dacă știu că am consum, de ce nu plătesc ce consum? Pentru că pot. Iarna trecuta , ap cu zero aveau la plata mai muta căldură decât ap locuite. Nu se poate adăuga 1 persoană, însă se pot lua masuri astfel încât proprietarul să înțeleagă că nu e nimeni obligat să îi plătească apa și căldura. In practica, proprietarul nu e în țară, de ex., dar a lăsat cheia cuiva, iar restul plătește. Imposibil sa nu ai un om care să aducă citirile la 90 de zile. Ce trece de 90 zile consumat și neraportat, cu ocolirea restului plătitorii mei, nu se mai numește zero persoane. Există oameni care locuiesc în străinătate, însă se încăpățânează să raporteze online consumul zero, lună de lună.

TroAndrei a scris:

Buna ziua,

Am si eu dilema, m.am mutat de 2 ani intr.un alt apartament dar apartamentul initial inca il am in grija. M.am scos de la intretinere deci am pus 0 persoane. Cam odata sau de doua ori pe puna trec si verific apa, curentul si altele. Acum o luna a stat un membri al familiei 6 nopti, in urma acestui fapt vomisia a decis sa fiu trecut vu o persoana pentru luna respectiva afland chiar astazi. In plus decizia lor a fost citez “ vom trece un numar crescut de persoane imediat cum vedem ca la concum apa nu este 0, deci daca este diferit de 0 trecem din 0 persoana in 1 persoana”. Eu inteleg ca este un anumit consum dar nu cred ca asta justifica decizia lor. Stiam ca este o lege in case se specifica un numar de 15 zile pentru modificare de persoane.

Norma tehnica ANRSC nu are treaba cu asociatiile de proprietari, privind numarul de persoane.
In plus vorbiti de ceva ce se va apica in 2024 !!!
Utilitatile se platesc dupa ce indica acei contori.
Daca e gasit consum, sa se plateasca, de ce nu.
Legea asociatiilor de proprietari nu poate fi "ocolita" prin "“ vom trece un numar crescut de persoane imediat cum vedem ca la concum apa nu este 0, deci daca este diferit de 0 trecem din 0 persoana in 1 persoana”., nu exista un astfel de temei legal.

E ca si cum s-ar decreta: "Hai sa-i pedepsim pe toti, pentru ca, sigur, unii dintre ei vor savirsi contraventii si infractiuni "
Daca nu mai tinem cont de ce e scris in lege, nu inseamna ca ne transformam in organe de cercetare si judecatori ?
Ultima modificare: Marți, 1 August 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari dimitriadeelena dimitriadeelena in adunarea generala a proprietarilor s-a hotarat montarea unor apometre pe unde radio din motive-nu se dadea citirea de apa, nu au fost facute verificari ... (vezi toată discuția)
Legislatie cu privire la calculul intretinerii cristina l munteanu cristina l munteanu buna seara tuturor vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos: 1. in cazul apartamentelor care nu au ... (vezi toată discuția)
Împărțirea cheltuielilor cu apa. este legal ca aceia care nu dau citirea într-o lună să plătească toate pierderile? semiangry semiangry Buna seara, Avem o cutuma in asociatia noastra de locatari, anume ca aceia care nu reusesc sa dea citirea la apa intr-o luna platesc in plus \'pierderile\'. ... (vezi toată discuția)