avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Litigiu agentie imobiliara - Buna ziua, In data de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Litigiu agentie imobiliara - Buna ziua, In data de 20.03.2021 am incheiat un contract de intermediere ...

Buna ziua,
In data de 20.03.2021 am incheiat un contract de intermediere cumparare cu o agentie imobiliara, in care scrie "prezentul contract a fost incheiat pe o perioada de 12 luni respectiv data de 20.03.2021 pana la data de 19.03.2022, urmand sa dau avans pentru apartament in luna aprilie 2021, iar in data de 09.12.2021 am platit restul si am semnat contractul de vanzare cumparare la notar.
Plata comisionului nu l-am facut deoarace am considerat ca nu si-au indeplinit obligatiile de intermediere ,spre exemplu dupa ce a iesit CF colectiv nu am mai primit nici o informatie din partea lor nici macar ca a iesit CF individual dupa care din cate stiu trebuia sa ne ajute cu stabilirea intalnirii si semnarea contractului final de vanzare cumparare la notar , sa fim informati ca trebuie sa anuntam banca pentru a -si trimite reprezentant deoarece apartamentul a fost cumparat prtin credit ipotecar,nu am fost ajutati nici cu actele nici cu stabilirea intalnirilor,plus de asta ne-au spus ca iese cf in iunie si a iesit doar in noiembrie.
In anul urmator ,respectiv 10 februarie 2022 am primit factura pentru plata comisionului , ne-am intalnit la sediul agentiei si i-am informat ca nu o sa platim comisionul pentru ca nu si-au respectat obligatiile din contract dupa care in anul 2022 nu am mai facut nici un demers nici noi nici agentia imobiliara.
In data de 9 martie 2023 am primit somatie pentru plata comisionului in termen de maxim 5 zile in caz contrar se adreseaza instantei de judecata.
Intrebarile ar fi urmatoarele: prima,daca scria in contractul de intermediere " prezentul contract a fost incheiat pe o perioada de 12 luni respectiv data de 20.03.2021 pana la data de 19.03.2022" , iar acum suntem in martie 2023 ,mai este valabil contractul si produce efecte juridice? sau ei trebuia sa se adreseze instantei pana inainte de data de 19.03.2022?si daca am avea castig de cauza prin asta?
A doua intrebare ar fi daca noi am avea sanse de castig in instanta daca ei nu ne-au anuntat ca a iesit cf individual,nu au fost cu noi la notar cand am semnat contractul final de vanzare cumparare,nici mcar nu au organizat data,nu ne-au informat ca trebuie sa anuntam banca creditoare sa-si trimita reprezentant la notar ? Multumesc

Cel mai recent răspuns: ovidiu.. , utilizator 20:21, 10 Martie 2023
Cel mai bine ar fi sa mergeti cu acel contract la un avocat si, in functie de clauze, sa va spuna sansele in instanta.
Daca partile au convenit termen valabilitate contract ,dupa decaderea termenului asumat ,documentul nu mai produce efecte
daca firma de intermediere nu s-a achitat de obligatiile contractual asumate aveti castig in instanta
La prima vedere păreți bun de plata.Mergeti cu actele la av pt a va face apărările necesare ...Dacă în contract sunt stipulate obligațiile de care faceți vorbire și.puteti face dovada faptului ca nu și au îndeplinit obligațiile aveți ceva șanse.Daca în contract scrie doar intermediere,au găsit clientul.pt dvs ,ati cumparat imobilul respectiv atunci asa cum am spus sunteți bun de plata.
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Multumesc pentru mesaj,oricum tipic romanesc,tot hotii sunt aparati de lege pentru a face profituri uriase.
Omul de rand plateste comisionul echivalent a 5 salarii minime pt 10 minute ca ti-a fost prezentat un apartament. In rest agentia nu poate fi trasa la raspundere pentru faptul ca nu se ocupa mai departe de acte , acelasi om de rand trebuie sa sune,sa se intereseze ce de ce acte e nevoie,unde trebuie duse,sa-si ia liber de la munca ca sa se ocupe de toate astea,sa organizeze intalnirile cu banca,notarul,constructorul etc,de parca nu tocmai de asta a platit o agentie ca sa se ocupe de aceste demersuri.
Din pacate de asta e Romania unde e si tot din pacate mergem tot in jos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara lazarlivia lazarlivia O persoana a cumparat o locuinta printr-o agentie imobiliara. Agentul imobiliar nu s-a implicat cu nimic in pregatirea actelor de vanzare, adica nici n-a avut ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil - agentie imobiliara AlexPetru AlexPetru In situatia in care am scos la vanzare un apartament si sunt contactat de un agent imobiliar, care vine cu un cumparator, daca eu cer ca in cazul acestei ... (vezi toată discuția)
Am gasit un apartament de vanzare print-un agent imobiliar si ... Matei Labra Matei Labra Am gasit un apartament de vanzare print-un agent imobiliar si am semnat un contract de intermediere imobiliara pentru acel apartament, comision ... (vezi toată discuția)