avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am cumparat un apartament in septembrie , am renovat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am cumparat un apartament in septembrie , am renovat baia si ...


Am cumparat un apartament in septembrie , am renovat baia si bucataria, am schimbat tot
, gresie, faiantă etc. Ne am mutat in decembrie. Apartamentul are centrală Mergea pe 22 grade. Dar s-a facut igrasie, E foarte multă. E un miros persistent, aerisesc zilnic. Proprietarul ne-a spus ca e calduros apartamentul, .vara nu s-a observat. Hainele miros a igrasie. Patul miroase la fel. L am luat nou.Si am lăcuit parchetul,au aparut firisoare verzi unde se imbina bucătile de lemn. Acela e mucegai sub parchet. Eu am făcut o formă de alergie de la igrasie. Ce drepturi am? Multumesc!

Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 02:20, 16 Martie 2023
Are dreptul sa dea in judecata pe orice, dar nimeni nu este vinovat in afara de cei ce locuiesc in apartament.
Unde s-a auzit ca cineva a dat vecinii in judecata ca nu vor sa tina in apartament o anumita tempreratura?
Daca cititi pe forum unii stau cu geamurile deschide non stop.Fix pentru ca au spalat cu clor sau otet+bicarbonat si vor sa scape de mucegai.
Mucegaiul apare in locurile unde este umiditate crescuta , temperatura locata scazuta (adica locul unde se formeaza mucegai de 10-12 grade nu in general in camera) si unde este neaerisit.

Normal ca apare pe balcon ca l-ati inchis cu termopan si nu e izolat foarte bine cum ar trebui pe exterior.
Veti vedea ca daca opriti caloriferul de pe balcon si deschideti geamul si il lasati complet deschis mereu nu se mai face deloc.
Luati cate un HIGROMETRU in fiecare camera si vedeti cat este umiditatea.
Ia vedeti poza ca va explica exact ce trebuiesa faceti.
[ link extern ]

Aveti mai multe variante sa scapati.
-Faceti cald si un geam deschis mereu oscilobatant si usile deschise in tot aprtamentul intre camere sa circule aerul (asta ca spuneati ca aerisiti zilnic dar sigur nu indeajuns) . Solutia asta creste costul incalzirii. De aia cei bransati la CET care nu au repartitoare dar nu au nicioadata mucegai. Pentru ca nu pot opri caloriferele ei stau cu geamul deschis adica pe scurt aer proaspat si cald care insemna umiditate scazuta.
-cumparati un dezumidificator electric pentru perioada iernii ca vara puteti folosi aerul conditionat.(puteti folosi aerul conditionat si iarna dar raceste cateva grade, in timp ce dezumidificatorul electric incalzeste aerul ) solutia asta creste costul la electricitate
-izolati apartamentul cu izolatie groasa pe exterior. Solutia va ajuta si iarna si vara si la mucegai dar e cea mai scumpa momentan dar ieftin in timp.
Dupa ce luati higrometre o sa vedeti exact unde aveti probleme si cum scade la deschiderea gemului imediat.
Ideal si de vis este sa aveti 50% umiditatea mereu.

Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2023
w_v_w_v, utilizator
UMIDITATEA

VALOARILE NORMALE ALE UMIDITATII SE INCADREAZA INTRE 40-60% - UMIDITATEA
RELATIVA A AERULUI.
Valori ale umiditatii inferioare celor normale favorizeaza deshidratarea, cu efect nefavorabil asupra cailor respiratorii.
Umiditatea relativ ridicata genereaza conditii favorabile inmultirii agentilor patogeni sau alergenilor.
Cateva din domeniile de umiditate relativa in care agentii prezentati devin mai agresivi:

bacteriile: 0-30% si 60-100%
virusii: 0-50% si 70-100%
ciupercile: 60-100%
parazitii: 50-100%
infectiile respiratorii: 0-50%
rinitele alergice si astmul: 0-40 si 60-100%

In concluzie, umiditatea relativa a aerului de 40-60% este cea mai favorabila pentru un microclimat sanatos in casele noastre.
Cum obtinem o umiditate relativ favorabila?
In cazul in care, iarna, inregistram valori ale umiditatii relativ scazute (sub 30%), se recomanda
folosirea unor: aparate de umidificare mecanica (umidificatoare) care controleaza automat procesul: umidificatoare de radiator, care sunt vase cu apa, agatate de acest radiator.
In cazul in care, vara, se inregistreaza valori ale umiditatii relativ ridicate (peste 60%), este bine sa folosim: aparate de aer conditionat care, simultan cu racirea aerului, conduc la scaderea valorilor umiditatii relative a acesteia; sa renuntam la sursele producatoare de umiditate excesiva si sa aerisim frecvent incaperea (solutie valabila si iarna).
In toate cazurile descrise anterior, o ventilare supravegheata a incaperilor casei noastre este cu atit mai necesara.

Asta este din manualul Cronotermostatului centralei termice.
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2023
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartamente alaturate neincalzite dinculeana dinculeana Buna ziua, Am si eu o problema . Locuiesc la etajul 3 al unui bloc care este debransat de la sistemul centralizat de caldura din anul 2003-2004. Aproape ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, care este modalitatea de a rezolva sursa unui mucegai ... Maria.ionescu7 Maria.ionescu7 Bună ziua, Care este modalitatea de a rezolva sursa unui mucegai apărut în coltul dormitorului care tot apare orice am face?Menționez ca stam la un etaj ... (vezi toată discuția)
Inchidere balcoane danuttan danuttan Ca orice om normal (zic eu) si grijuliu cu banii de intretinere,am inchis balcoanele cu termopan.Proprietarul de deasupra mea nu vrea sa-si inchida si el ... (vezi toată discuția)