avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua, as avea nevoie de un raspuns la urmatoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua, as avea nevoie de un raspuns la urmatoarea situatie: ...

Bună ziua, as avea nevoie de un raspuns la urmatoarea situatie: Am o cunoștință care în urma cu 16 ani a achiziționat impreuna cu prietena lui, pe vremea aceea un apartament prin credit Prima Casa. La momentul respectiv acesta era codebitor la alt credit al fratelui sau și nu a putut fi codebitor la creditul făcut de prietena sa. Acesta a contribuit cu 90% la avans și cheltuielile cu notarul pt achiziționarea creditului respectiv, însă nu are dovezi în acest sens. După aproximativ 3 ani de la achiziționarea creditului de către prietena sa, aceștia s au căsătorit și au contribuit impreuna la plata ratei creditului și plata cheltuielilor cu apartamentul plus renovarea acestuia. Acum vor sa divorțeze însă el nu figurează în actele de proprietate și nici nu are dovezi ca a contribuit la tot ce tine de acest apartament: plata rata, plata cheltuieli de întreținere. Exista vreo posibilitate sa își recupereze cel puțin o parte din bani, deși nu are dovezi?
Multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 14:03, 13 Martie 2023
Da, va putea pretinde cu titlu de creanta 1/2 din valoarea ratelor achitate in timpul casatoriei si din investitile in imobil.

Va trebui sa discute in amanunt cu un avocat, insa tot ce a intrat din punct de vedere financiar in casa reprezinta bani comuni cu care s a achitat un bun propriu doar al unuia dintre soti, astfel ca va avea dreptul la despagubire.

Fiind un drept de creanta si nu unul izvorat din regimul matrimonial, actiunea de pretentii este prescriptibila in 3 ani de la data desfacerii casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietar fara a fi codebitor pentru credit ipotecar magda.maria26 magda.maria26 Prietenul meu si cu mine vrem sa ne cumparam o locuinta, insa doar el impreuna cu mama sa ca si codebitor vor fi implicati la credit, eu contribuind doar cu ... (vezi toată discuția)
Apartament prima casa prietenul vrea jumate din el alexandras27 alexandras27 Buna ziua Am luat un apartament prin credit prima casa acum aproape 5 ani.Pentru ca imi era peste mana sa platesc ratele ii dadeam bani prietenului meu sa le ... (vezi toată discuția)
Apartament dobandit inainte de casatorie mogadaniel2000 mogadaniel2000 Buna seara! Prietenul meu scoate un credit prin prima casa pt. un imobil care va fi achitat impreuna cu mine , urmand sa locuim acolo impreuna si sa investim ... (vezi toată discuția)