avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Soferi iresponsabili pe drum privat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Soferi iresponsabili pe drum privat

Locuiesc într-un cartier rezidențial- ansamblu de 9 blocuri. În interiorul cartierului avem implementate mai multe sensuri unice evidențiate cu marcaj pe asfalt dar și semne de circulație corespunzătoare (distanța dintre blocuri este relativ mică și aceasta a fost singura soluție). În mod repetat am de a face cu soferi care intră pe contra sens și mai circula și cu viteză (cu toate că am montat limitatoare de viteză). De la cei pe care am reușit să-i opresc la vorbă și să le menționez că 1. sunt pe proprietate privată, 2. pot foarte ușor să accidenteze copii care sunt ieșiți la plimbare între blocuri - am primit în mod repetat argumente de genul (”eu am grijă”, sau chiar ”așa și ce o să faci dacă nu respect?”). Există vreun demers legal prin care pot fi trași la răspundere (sunt cu nervi la limită și imi fac griji și pentru copii)? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:27, 16 Martie 2023
Vad ca o tineti una si buna, ati ramas blocat pe stalpisorii de pe terenul privat. Primaria emite autorizatia de constructie pentru complexul de blocuri si pentru asta trebuie aviz de la comisia de circulatie care se discuta in sedinta pe baza avizului de la politie.
Am spus ca nu stiu care este rolul initiatorului in acel complex, eu banuiesc ca este simplu locatar deranjat sau ingrijorat de traficul din interiorul complexului, pentru care evident nu stie ce sa faca. Sa fi chemat politia pentru ce? A fost accident?
Pe de alta parte, eu ca simplu cetatean, daca constat abateri de la regulile de circulatie, nu am nicio putere, iar politia nu se va baga decat in caz de accident... Nici macar daca filmez, vor zice ca nu e camera omologata... Vorba din prima postare (”așa și ce o să faci dacă nu respect?”) este valabila indiferent de tipul drumului, poate fi si pe autostrada, un simplu cetatean nu poate face nimic. Cati nu merg in contra sensului unic? Cati nu trec pe culoarea rosie a semaforului? Cati nu depasesc pe linia continua? Cati nu acorda prioritate (la pietoni sau alte autoturisme)? Cati nu blocheaza intersectii? Cati nu semnalizeaza intentia de a schimba directia? Cati nu...? Asa, si ce-o sa faci?!
Autorizatia de construire se da cu avizul celor de la politie doar pentru calea de acces dintre zona privata si drumul public. Unde ati gasit specificat clar ca politia avizeaza construirea drumurilor private ?
Cel putin, asa precizeaza legea la care s-a facut referire pina acum, OG 43/1997 :

Articolul 46
(1) Pentru realizarea sau amplasarea în zona drumului public a panourilor publicitare, a oricăror construcții sau activități comerciale, căi de acces, amenajări sau instalații în orice scop, fără a periclita siguranța circulației, sunt obligatorii, pe lângă autorizația de construire, după caz, acordul prealabil și autorizația de amplasare și/sau de acces în zona drumului public, emise de administratorul drumului respectiv.
(2) Condițiile privind emiterea acordului prealabil, a autorizației de amplasare și/sau de acces în zona drumului public, a încheierii contractului pentru utilizare și acces în zona drumului public, precum și condițiile privind amplasarea construcțiilor, instalațiilor și panourilor publicitare în zona drumului, pe poduri, pasaje, viaducte și tuneluri rutiere se stabilesc prin norme specifice aprobate prin:
a) ordin al ministrului transporturilor, pentru drumurile de interes național, cu excepția sectoarelor de drumuri naționale situate în intravilanul municipiilor/reședințelor de județ care sunt în administrarea consiliilor locale;
b) hotărâre a consiliului județean, cu respectarea legislației în vigoare, pentru drumurile de interes județean;
c) hotărâre a consiliului local, cu avizul consiliului județean, pentru drumurile de interes local;
d) hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, pentru drumurile din municipiul București.

Pina la urma nu stim mai nimic cum arata acel drum privat la care se face referire si care e regimul circulatiei pe acel drum, cum s-au instalat indicatoarele de sens unic samd Singurul lucru cert e ca OUG 195/2002 se refera doar la circulatia pe drumurile publice si cele deschise circulatiei publice. ”Așa și ce o să faci dacă nu respect?” poate sa insemne si ce treaba am eu cu indicatoarele astea, sunt pe un drum care nu e deschis circulatiei publice.

Cu lucrul asta, da, o tin una si buna, ca stim doar de existenta unui drum privat, nu si de ce reguli se aplica acolo. :)
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2023
latka, utilizator
LEGEA nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
Art. 3 Autorizaţia de construire se eliberează pentru:
[...]c)lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căi de comunicaţie, inclusiv lucrări de artă, reţele şi dotări tehnico-edilitare, lucrări hidrotehnice, amenajări de albii, lucrări de îmbunătăţiri funciare, lucrări de instalaţii de infrastructură, noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente [...]
Art. 7(1)Autorizaţia de construire se emite în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii, pe baza documentaţiei depuse la autorităţile prevăzute la art. 4, care va cuprinde:
[...]d)avizele şi acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism[...]

Printre avizele din CU sunt si : Avizele privind traficul rutier si modalitatile de acces in incinta si include documentatii ce se vor depune la Inspectoratul Judetean de Politie, pentru determinarea semnalizarii rutiere si a amplasarii indicatoarelor si marcajelor.

ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Art. 5
(1)Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.
Art. 6
[...]14.drum public - orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile[...]

ORDONANŢA GUVERNULUI Nr. 43/1997*) privind regimul drumurilor
Art. 3
Din punct de vedere al destinaţiei, drumurile se împart în:
a)drumuri publice - obiective de utilitate publică destinate circulaţiei rutiere, în scopul satisfacerii cerinţelor de transport unitar ale economiei naţionale, ale populaţiei şi de apărare a ţării. Acestea sunt proprietate publică;
b)drumuri de utilitate privată - destinate satisfacerii cerinţelor proprii de transport rutier în activităţile economice, forestiere, petroliere, miniere, agricole, energetice, industriale şi altora asemenea, de acces în incinte, ca şi cele din interiorul acestora, precum şi cele pentru organizările de şantier; ele sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în administrare.
Art. 4
Din punct de vedere al circulaţiei, drumurile se împart în:
a)drumuri deschise circulaţiei publice, care cuprind toate drumurile publice şi acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivele turistice ori alte obiective la care publicul are acces;
b)drumuri închise circulaţiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces
Art. 9
Străzile din localităţile urbane se clasifică în raport cu intensitatea traficului şi cu funcţiile pe care le îndeplinesc, astfel:
[...]d)străzi de categoria a IV-a - de folosinţă locală, care asigură accesul la locuinţe şi pentru servicii curente sau ocazionale, în zonele cu trafic foarte redus.[...]
Art. 23
Administrarea drumurilor de utilitate privată se face de către deţinătorii acestora.
Art. 33
Autorităţile administraţiei publice locale împreună cu Poliţia rutieră au obligaţia de a reglementa circulaţia, parcarea, staţionarea şi oprirea pe străzi a vehiculelor
Nu spuneti nimic nou si nimic care sa se refere la instalare de indicatoare rutiere si marcaje, pe un drum privat.
Marea majoritate a textelor pe care le puneti si implica politia rutera se refera la drumuri publice.

Vi se pare ca pe un drum privat sunt aceleasi reguli. Nu este reglementata aceasta problema.
Faceti niste "conexiuni" fara logica intre texte de lege, ca de exemplu:

Art. 5 din OUG 195/2002
(1)Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.

Art. 23 din OG 43/1997
Administrarea drumurilor de utilitate privată se face de către deţinătorii acestora.

Nu rezulta din cele doua ca administratorul unui drum de utilitate privata e obligat la ceva. :)))

latka, utilizator
Pentru ca refuzati sa cititi si articolele citate mai sus despre clasificarea drumurilor din OG 43 sau definitia drumului public din OUG 195.
Dar chiar si asa, in art. 5, cine o fi antreprenorul? Ca daca este drum public situat pe domeniul public al statului nu are ce cauta un antreprenor acolo...

Chiar nu ati avut nicio julitura in parcarea unui complex comercial? Cum ati rezolvat? Eu am fost la politie cu cealalta parte si politia rutiera a intocmit PV de constatare. Daca eram pe drum privat puteau spune ca nu este treaba lor si sa ne descurcam singuri...

Pentru mine este ultimul post pe aceasta tema daca initiatorul nu vine cu precizari suplimentare.
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie de amplasament silviu c silviu c vreau sa supun discutiei urmatorul aspect: sunt jurist la o regie de drumuri (avem in administrare toata reteaua judeteana de drumuri) si trebuie sa dau un ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis in parcare hypermarket axintei axintei Buna ziua. In Iasi, momentan nu mai exista un poligon auto. Daca las un prieten sa imi conduca masina in parcarea unui hipermarket (parcare privata dar cu ... (vezi toată discuția)
Amplasare indicatoare rutiere - modalitate legala de obtinere dovada alungu alungu De curand am fost amendat pentru nerespectarea vitezei pe un drum european cu reglementarea vitezei. Intrebarea mea este de unde pot afla oficial daca la ... (vezi toată discuția)