avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună. Am fost contactată de un polițist pe fb ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună. Am fost contactată de un polițist pe fb privind la o ...

Bună.
Am fost contactată de un polițist pe fb privind la o plângere pe numele meu. Cu persoana respectivă nu am discutat niciodată, îi o plângere mincinoasă. Și m-a sunat cu video că trebuie să dau o declarație. Am dat declarația, după accea i-am trimis-o pe fb.
Următoarea zi (7.03.23) am făcut și eu o reclamație pe numele persoanei respective pt mărturii mincinoase si am trimis-o pe e-mailul poliției din orașul unde am adresa. Eu sunt plecată din țară. Si azi (17.03.23) același polițist mă contactează pe fb pt a da o declarație pt reclamația ce am trimis-o pe e-mail. I-am spus că nu mai dau nici-o declarație așa pe fb pentru că o să merg în țară și o să o dau personal. Polițistul respectiv sa supărat și a spus că îmi face proces verbal și citație și am vrut să îl sun și nu mi-a mai răspuns la telefon și m-a șters și de la prieteni de pe fb (mi se pare o copilărie...)
Întrebarea mea îi, este legal să îmi ieie așa declarația? Pe fb? Când nici măcar persoana respectiva, nu are probe pt reclamația făcută?
Cel mai recent răspuns: unomstresat , utilizator 08:01, 5 Aprilie 2023
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul de Procedură Penală
Art. 285. -
(1) Urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.
(2) Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică.

Art. 107
(1) La începutul primei audieri, organul judiciar adresează întrebări suspectului sau inculpatului cu privire la nume, prenume, poreclă, data şi locul naşterii, codul numeric personal, numele şi prenumele părinţilor, cetăţenia, starea civilă, situaţia militară, studiile, profesia ori ocupaţia, locul de muncă, domiciliul şi adresa unde locuieşte efectiv şi adresa la care doreşte să îi fie comunicate actele de procedură, antecedentele penale sau dacă împotriva sa se desfăşoară un alt proces penal, precum şi cu privire la orice alte date pentru stabilirea situaţiei sale personale.

Aveți dreptul sa nu faceti nicio declaratie
Orice afirmatie pe care o faceti poate fi folosita impotriva dumneavoastra
Aveți dreptul sa fiti asistat de un avocat sau interpret in timpul interogatoriului.
Declaratia dv trebuie sa fie consemnata in scris si consta in: declaratie olografa=scrisa de mana si declaratia tehnoredactata dictata/procesata de catre anchetator, dupa interogatoriu.
Fiecare declaratie trebuie sa se indice data si ora la care a inceput interogatoriul si ora la care s-a incheiat acesta.
Daca sunteti de acord cu continutul declaratiei , urmeaza sa semnati pe fiecare pagina si la sfarsitul declaratiei.
Dacă va aflati in incapacitate de a semna sau daca nu doriti sa semnati, acest lucru va fi consemnat in declaratia tehnoredactata de catre agentul anchetator.
Daca art 285 al 2 prevede ca procedura este nepublica rezulta ca audierea nu se poate realiza pe facebook care este un este un site web de tip rețea de socializare pe Internet,
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pare greu de crezut ce ziceți.
Nu se iau declarații asa și este posibil sa fi fost pacalita.

Daca vreti sa lămuriți situatia apelati la avocat ca sa afle exact despre ce este vorba.
Avocatul se va deplasa la politie.
Asa se procedează în astfel de cazuri, ar fi util sa stiti.

București 2023
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ia uite la el, ne-am modernizat rapid ca procesele legale se fac pe Facebook in 2023. Foarte profesionist politistul. Da astia nu au auzit de notificare la posta cu semnare la primire, sau acte cu semnaturi olografice/stampile prin e-mail sau semnaturi electronice autorizate? N-au ei treaba cu documente, mai nou se face pe Whatsapp nu?

Gluma la o parte mie imi miroase a abuz sever, posibil santaj in sensul ca respectivul om poate nici nu e politist. In orice caz pastrati toate documentatiile si convorbirile si sesizati oficial politia despre aceasta interactiune, daca e nevoie inspectoratul politiei. De fapt in primul rand ar trebui stabilit daca individul acela este macar politist sau nu, prin cerere de la inspectorat.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună, este polițist (unul tânăr care se crede zmeu). Am înregistrat audio tot ce am vorbit cu el. Peste 2 săptămâni ajung în țară și vreau să discut cu un avocat despre acest polițist cum a procedat. Eu am impresia că a vrut să își bată joc de mine cu atâtea declarații pe chat pe Fb... Cum nu am vrut să mai dau incă o declarație pe Fb, cum gata mi-a spus că îmi face proces verbul plus citație.

Ultima modificare: Vineri, 24 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, e evident ca nu asa se procedeaza. Prima data nu mi-am dat seama ca sunteti in strainatate, atunci sunt si mai multe bube. Audierea din strainatate se face prin comisie rogatorie nu prin Facebook, iar declaratiile oricat de legale ar fi prin ambasada sub semnatura. Procesul verbal e practic nul pentru ca nici nu ati avut sansa sa va exprimati obiectiile. Puteti face plangere pentru depasire atributiilor de serviciu , abuz in serviciu si incalcarea GDPR.

Alte discuții în legătură

Procurorul face completari pe declaratia vatamatului maiam maiam Cineva a lovit doua persoane si a fost arestat. Una din partile vatamate da o declaratie la postul de politie, declaratie scrisa de politist si semnata de ... (vezi toată discuția)
Citat la politie Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Incep prin a va spune ca locuiesc in Bucuresti. Am facut o plangere on-line la IPJ Galati, prin care am solicitat aplicarea legii pentru o persoana care a ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la citatie cutarescu cutarescu buna ,am si eu o intrebare de catva zile sau prezentat la adresa mea din romania 2 politisti care vreoiau sa imi imaneze o citatie,fiind plecat in alta tara ce ... (vezi toată discuția)