avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara. Astăzi am fost surprinsa sa găsesc în ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara. Astăzi am fost surprinsa sa găsesc în parbrizul ...

Buna seara.
Astăzi am fost surprinsa sa găsesc în parbrizul mașinii un bilet pe care scria ca am lovit mașina cuiva. Am sunat la nr respectiv și domnul mi a spus ca am sunat târziu ca el deja a fost la politie. Ideea este ca pe partea unde susținea domnul ca l am lovit, eu am mașina zgariata de când am cumpărat o.
Am ajuns la politie, sau făcut constatările și am fact o înțelegere amiabila cu domnul, i am plătit 500 de lei, chiar daca nu l am lovit eu. Întrebarea mea este, eu nu am nimic de la politie ca s a rezolvat problema și ca eu am mașina zgariata. Sfătuiți-ma cum pot sa obțin și eu o hârtie sa îmi rezolv problema cu zgârieturile sa nu mai pățesc asa ceva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ibuj , utilizator 08:38, 21 Martie 2023
Raportarea la Biroul de Accidente Ușoare
Se face în termen de 24 de ore de la eveniment, la unitatea de poliție care are competență pe raza localității unde s-a produs accidentul.
Metoda se aplică doar în cazul în care unul dintre șoferi: nu este de acord cu soluționarea prin înțelegere amiabilă, sau pleacă de la locul accidentului.

Procedura de înțelegere amiabilă
Formularul de constatare amiabilă de accident se emite de către companiile de asigurări, se poate descărca de pe site-urile acestora. Ideal este să declari evenimentul și să avizezi dauna în termen de două zile lucrătoare.

Astfel, nu mai este necesar să te prezenți la unitatea de poliție, iar procesul de constatare și avizare va fi gestionat direct de asigurator.

De reținut este că acest formular nu are scopul de a stabili pe loc vinovatul, ci acela de a aduna informații despre circumstanțele producerii accidentului. În baza informațiilor, compania de asigurări va stabili răspunderea pentru producerea accidentului.

Procedura înțelegerii amiabile se aplică atunci când se împlinesc concomitent, aceste condiții:

Din accident au rezultat doar pagube materiale, fără vătămări corporale;
Au fost implicate maxim 2 autovehicule, și ambele dețin polița RCA valabilă la momentul accidentului.
Accidentul s-a produs pe teritoriul României;
Nu a fost comisă o infracțiune prevăzută în Codul Rutier, cum sunt: conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, conducerea fără permis, sau a unui autovehicul neînmatriculat, sau cu numere false.
Iată câteva aspecte importante despre completarea formularului de constatare amiabilă accident (CA):

Ambii șoferi completează același formular, aceasta are două pagini autocopiative, iar la final, fiecare primește exemplarul său, având aceeași valoarea juridică;
Dacă ești șoferul care a produs accidentul, vei completa rubrica Vehicul A, în timp ce secțiunea Vehicul B privește șoferul autoturismul păgubit;
Formularul include și un spațiu comun, destinat schiței accidentului, aici se desenează o singură schiță, de comun acord cu celălalt șofer implicat;
Pentru completarea formularului, ambii șoferi au nevoie de următoarele documente: buletin, talon auto, permis de conducere, polița de asigurare RCA.
Completează cu atenție, folosind majuscule și nu face modificări, tăieturi.
Verifică la final că toate informații înscrise sunt corecte și că formularul este semnat de ambii șoferi.

Prin intelegere amiabila dv ati completat formularul ,ati inaintat asigurarea RCA astfel ca automat asiguratorul dv este informat si aveti posibilitatea executarii reparatiei fara document de la politie

ynocentta a scris:

Raportarea la Biroul de Accidente Ușoare
Se face în termen de 24 de ore de la eveniment, la unitatea de poliție care are competență pe raza localității unde s-a produs accidentul.
Metoda se aplică doar în cazul în care unul dintre șoferi: nu este de acord cu soluționarea prin înțelegere amiabilă, sau pleacă de la locul accidentului.

Procedura de înțelegere amiabilă
Formularul de constatare amiabilă de accident se emite de către companiile de asigurări, se poate descărca de pe site-urile acestora. Ideal este să declari evenimentul și să avizezi dauna în termen de două zile lucrătoare.

Astfel, nu mai este necesar să te prezenți la unitatea de poliție, iar procesul de constatare și avizare va fi gestionat direct de asigurator.

De reținut este că acest formular nu are scopul de a stabili pe loc vinovatul, ci acela de a aduna informații despre circumstanțele producerii accidentului. În baza informațiilor, compania de asigurări va stabili răspunderea pentru producerea accidentului.

Procedura înțelegerii amiabile se aplică atunci când se împlinesc concomitent, aceste condiții:

Din accident au rezultat doar pagube materiale, fără vătămări corporale;
Au fost implicate maxim 2 autovehicule, și ambele dețin polița RCA valabilă la momentul accidentului.
Accidentul s-a produs pe teritoriul României;
Nu a fost comisă o infracțiune prevăzută în Codul Rutier, cum sunt: conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, conducerea fără permis, sau a unui autovehicul neînmatriculat, sau cu numere false.
Iată câteva aspecte importante despre completarea formularului de constatare amiabilă accident (CA):

Ambii șoferi completează același formular, aceasta are două pagini autocopiative, iar la final, fiecare primește exemplarul său, având aceeași valoarea juridică;
Dacă ești șoferul care a produs accidentul, vei completa rubrica Vehicul A, în timp ce secțiunea Vehicul B privește șoferul autoturismul păgubit;
Formularul include și un spațiu comun, destinat schiței accidentului, aici se desenează o singură schiță, de comun acord cu celălalt șofer implicat;
Pentru completarea formularului, ambii șoferi au nevoie de următoarele documente: buletin, talon auto, permis de conducere, polița de asigurare RCA.
Completează cu atenție, folosind majuscule și nu face modificări, tăieturi.
Verifică la final că toate informații înscrise sunt corecte și că formularul este semnat de ambii șoferi.

Prin intelegere amiabila dv ati completat formularul ,ati inaintat asigurarea RCA astfel ca automat asiguratorul dv este informat si aveti posibilitatea executarii reparatiei fara document de la politie

Multumesc pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tamponare in ungaria bogdan15 bogdan15 Am avut o tamponare usoara in Budapesta, eu fiind de vina. Am dat cu spatele si am lovit usor masina din spate. am verificat impreuna cu cealalta persoana ... (vezi toată discuția)
Probleme cu polita rca Niscaty Niscaty Buna ziua, De curand am fost implicat intr-o \"tamponare\" (termen legal aparent) in care am fost vinovat (masina din fata a franta brusc intr-o zona in ... (vezi toată discuția)
Amiabila dupa o saptamana de la eveniment lili_l19 lili_l19 Buna ziua, In urma cu o saptamana am zgariat o masina stationata in timp ce ieseam din parcare. Pentru ca nu am gasit proprietarul am fost la politie pentru ... (vezi toată discuția)