avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiva

Buna ziua,
As dori sa stiu daca pot intenta proces pentru neplata pensiei alimentare timp de 13 ani( pentru copilul meu) sau de abandon de familie in situatia in care nu cunosc domiciliul fostului sot? Poate fi citat in Monitorul oficial daca nu-i stiu domiciliul? Va multumesc

Multumesc pentru raspuns. Da , la divort i s-a stabilit plata pensiei alimentare lui dar daca nu stiu unde locuieste ii pot deschide proces? Ultima data stiu ca statea in Bucuresti - Piata Iancului dar fara acte. O avocata mi-a spus ca daca n-am de unde sa-l iau nu-i pot intenta proces. Mai rau e ca-mi trimite mail-uri de amenintare daca mai insist cu deschiderea procesului.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
ContSters113082, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:31, 25 Ianuarie 2010
A fost stabilita obligatia de plata a pensiei in sarcina sotului?
Daca respunsul este afirmativ, puteti obtine plata acesteia pentru ultimii trei ani, pentru restul perioadei a intervenit prescriptia.
Daca exista deja o hotarare de stabilire a pensiei de intretinere, iar aceasta nu a fost achitata de 13 ani, dv nu mai puteti recupera decat sumele aferente ultimilor trei ani, pentru restul perioadei intervenind prescriptia. Totusi, daca de 13 ani nu ati facut nici un demers in vederea punerii in executare silita a hotararii, inseamna ca nu ati avut nevoie de acei bani pentru intretinerea minorului. Pentru a pune in executare hotararea nu era nevoie sa cunoasteti domiciliul, fiind suficient sa cunoasteti locul de munca si sa va adresati instantei cu o cerere in vederea infiintarii popririi asupra veniturilor.

Competenta in materie de pensie de intretinere este alternativa, astfel ca puteti introduce actiunea la judecatoria in raza careia isi are domiciliul paratul sau cea in raza careia isi are domiciliul reclamantul.

Puteti introduce o actiune de majorare a pensiei de intretinere. Dar va trebui sa indicati domiciliul paratului. Dv va trebui sa demonstrati instantei ca ati depus toate eforturile pentru aflarea domiciliului acestuia si abia dupa aceste dovezi instanta va va invedera sa il citati prin mica publicitate. Cum dv nu cunoasteti domiciliul urmand a il cita prin publicitate, mai mult ca sigur ca paratul nu se va prezenta la proces, iar pensia de intretinere va fi stabilita raportat la venitul minim pe economie: 600 eli impozabili pentru sectorul privat / 705 lei impozabili pentru bugetari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie de intretinere Cocollino Cocollino Am o intrebare de 100 puncte..;) Vreau sa introduc la tribunal o actiune pt a solicita majorarea pensiei alimentare pe care ar trebui s-o plateasca tatal, ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara Gabriela Cristina D Gabriela Cristina D Buna seara! Sunt divortata de 4 ani si,desi fostul sot a fost promovat si i s-a marit salariul, nu am facut nici un demers pana acum pentru majorarea pensiei ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta maria_ioana maria_ioana Buna ziua, Am si eu o intrebare, va rog: daca am domiciliul intr-un judet si flotant in alt judet imi pot da fostul sot in judecata pentru neplata pensiei ... (vezi toată discuția)