avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot angajatii unei firme forma un grup pe whatsapp ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot angajatii unei firme forma un grup pe whatsapp fara acordul ...

Pot angajatii unei firme forma un grup pe whatsapp fara acordul angajatorului?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:34, 26 Martie 2023
Vedeti in regulamentul intern.. Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru cazul în care găsiți în RI precizări referitoare la astfel de grupuri de comunicare, vă pun niște fragmente de articol din care vă puteți da seama când ar putea angajatorul să aibă un cuvânt de spus.

Să luăm ipoteza în care angajatorul decide să formeze un grup de WhastApp, Telegram sau chiar de Facebook prin care să trimită salariațior săi informări sau anunțuri legate de activitatea de zi cu zi a firmei, preferând acest tip de comunicare pentru că este mai rapid decât să spunem un email și că poate obține confirmarea că toți cei vizați văd mesajul. Totuși, atunci când folosește un astfel de canal alternativ de comunicare, angajatorul are responsabilitatea de a-l modera, de a avea un limbaj civilizat și să-l folosească doar în timpul programului de lucru.

"În varianta în care, pe lângă poșta electronică (e-mail), la nivelul organizației sunt stabilite și alte canale de comunicare, angajatorul este cel care are și responsabilitatea moderării și administrării lor, asigurându-se că sunt respectate toate dispozițiile legale și regulile interne, deci vorbim despre un mijloc de comunicare intern și oficial. Mai mult, aceste discuții se vor încadra în programul normal de lucru, fiind vorba despre relația de muncă în sine, însă se vor respecta și celelalte drepturi ale salariaților și ale angajatorului, adică pe lângă bunul simț, administratorul sau moderatorul va lua măsuri astfel încât să nu fie încălcate drepturile privind demnitatea, libertatea de exprimare și să fie prevenite orice forme de hărțuire", a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă pentru redacția noastră.

Menționarea unui astfel de canal de comunicare în regulamentul intern și aducerea la cunoștința salariaților face ca el să fie oficial, iar discuțiile avute să poată fi utilizate drept probe potrivit dispozițiilor legale. "Angajatorul poate proba că a „trasat” o sarcină, dacă regulile au fost pe deplin respectate, însă și salariatul poate proba că a primit o sarcină în afara programului de lucru sau care nu este specifică funcției/ocupației sale, atunci când este cazul", a detaliat Dan Năstase.

Nu trebuie uitat nici faptul că, dacă decide să folosească un canal alternativ de comunicare, angajatorul are obligația și de a pune la dispoziția salariaților care nu dispun, din diverse motive, telefoane mobile care să le permită accesul la respectivul canal.


www.avocatnet.ro/articol_626...

Grupul dvs. e făcut pe telefoanele personale, pentru comunicarea în interes personal. Că sunteți și colegi de muncă, nu doar prieteni, nu îi dă dreptul angajatorului să vă impună să-l ștergeți.
Multumesc pentru informatii.
Da e dreptul dv constitutional de asociere libera. Puteti sa va asociati cu cine vreti pentru a discuta la fel cum discutam aici. Probabil ar fi o idee buna sa nu folositi numele firmei in titlu sa nu se poata lega de acest aspect.

Mai este ceva important, probabil nu puteti folosi acest grup pe post de sindicat, adica de a influenta organizarea muncii interne al acelei firme, aici exista niste prevederi legale, dar pentru a va cunoaste mai bine, discutii inafara muncii, recreatie, etc.. este total ok.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2023
unomstresat, utilizator
Totusi, firma nu are drepturi de autor pe numele ei. Daca eu infiintez o firma cu numele "floricica de colt" asta nu inseamna ca numele acesta nu mai poate fi folosit fara acordul meu. De exemplu informatia "pos-ul nu mai are role de hartie, trebuie cumparate role" poate fi postata?

Alte discuții în legătură

Modificare regulament ordine interioara fara acceptul angajatului kniffe kniffe Buna ziua Daca la angajare am semnat un contract si un reg de ordine interioara, in ce masura se poate modifica reg intern fara acordul meu? ex concret: in ... (vezi toată discuția)
Fotografiere intre angajati in timpul programului de lucru daniela.neagu daniela.neagu Buna ziua, ce reglementari se pot introduce in Regulamentul Intern privind fotografierea angajatilor intre ei? Poate firma interveni in vreun fel daca un ... (vezi toată discuția)
Grupuri fb la locul de muncă există prevederi legate de grupurile ... Hobitzi Hobitzi Grupuri FB la locul de muncă Există prevederi legate de grupurile de muncă de pe Facebook? M-ar interesa toate regulile în general, dacă ele există ... (vezi toată discuția)