avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune ,moșteniri Am depus actele pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune ,moșteniri Am depus actele pentru succesiune acum 3 saptamani la notariat,mi ...

Am depus actele pentru succesiune acum 3 saptamani la notariat,mi s a spus ca dureaza foarte mult verificarile si nu depind de ei ,in schimb au insistat foarte mult secretarele sa vin cu martorii înainte de succesiune, că pot veni și singuri ,etc. Eu nu înțeleg de ce , e prima oara când aud de așa ceva ,știam că martorii vin in aceeași zi. As dori sa știu dacă e o procedura standard și care este explicația pt care sunt chemați martorii mai devreme. In plus , desi depusesem actele , a trebuit să le amintesc eu a doua zi sa fac cererea de înregistrare ,ele nu au menționat asta ,deși eu citisem că se face imediat după obținerea certificatului că nu s a mai dezbătut succesiunea. Chiar au zis că nu e bine sa se facă așa repede. Dar le am replicat că am citit legea. Mă puteți lămuri și pe mine ,va rog? Și chiar durează atât de mult verificările ? Nu trebuia să mi se dea și mie ceva " la mana" ? Atunci când am înregistrat cererea? Mie mi se pare că stagnează totul. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:19, 22 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista niciun temei legal, care sa prevada ca martorii trebuie sa vina in aceeasi zi si nici ca procedura succesorala se dezbate in aceeasi zi. Notarul poate acorda cate termene considera.
Dosarul succesoral este inregistrat pe rolul biroului notarial, in momentul in care primeste certificatul de la Camera Notarilor Publici, care confirma ca succesiunea nu a mai fost dezbatuta. Abia de atunci, notarul poate proceda la efectuarea verificarilor.
Si da, dureaza. In primul rand, ca la orice dezbatere succesorala este obligatorie prezentarea unui certificat de atestare fiscala de la Primarie si a unui certificat de atestare fiscala de la ANAF, privind datoriile defunctului, iar aceste certificate se elibereaza la cererea notarului intr-un termen de pana la 15 zile. Apoi, trebuie solicitate de la Biroul de carte funciara, certificate de sarcini sau extrase de carte funciara, privind sarcinile asupra bunurilor imobile din masa succesorale, iar asta dureaza intre 1-5 zile lucratoare.
Apoi, poate biroul notarial respectiv are programari. Nu sunteti doar dvs. Iar 3 saptamani, chiar este un interval decent. Sunt dezbateri succesorale care dureaza luni.
Buna ziua. Mulțumesc pentru răspuns. Totuși ,după ce am dus certificatul de la Camera notarilor ,am mai făcut și o cerere ,dar a doua zi.Am dus toate actele necesare,inclusiv certificatul de atestare fiscala, s- a făcut și actualizarea intabulării,deci cred că demersurile au început. Însă nu înțeleg logica in ceea ce privește venirea martorilor mult mai devreme ,pentru că eu nu am mai auzit de așa ceva. De asta întreb , este o procedura uzuala aceasta? Și cum se justifică? Înțeleg că biroul are programări,de aceea nici nu am insistat ,nu am mai sunat de atunci. Sper totuși să nu dureze luni de zile.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa "scape" mai repede de ei si sa isi ia de-o grija in privinta probei si luatul declaratiilor martorilor.
Probabil si dvs ati vorbit cu ei sa vina la notariat si nu vad ce rost ar avea sa ii tineti in stand-by pana mai incolo.
Inteleg. Nu e așa simplu nici cu martorii. I am găsit , s au răzgândit, din motive care nu au legătura cu succesiunea. Așa că nu îi țin în stand-by ,in nici un caz , dacă găsesc alții . Mulțumesc pentru lămuriri. O zi frumoasa!

raluk0207 a scris:

Ca sa "scape" mai repede de ei si sa isi ia de-o grija in privinta probei si luatul declaratiilor martorilor.
Probabil si dvs ati vorbit cu ei sa vina la notariat si nu vad ce rost ar avea sa ii tineti in stand-by pana mai incolo.

Tocmai de aceea. Cum ii gasiti si consimt sa vina ca martori la notariat, e bine sa ii si duceti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters471661 ContSters471661 Buna ziua. In data de 14 aprilie 2018 am depus la notar actele necesare pt dezbaterea succesiunii in urma decesului tatalui meu. Am platit taxele pt Cadastru, ... (vezi toată discuția)
Ce acte îmi trebuie pentru a dezbate o succesiune? bunurile ... luciia luciia Ce acte îmi trebuie pentru a dezbate o succesiune? Bunurile sunt constituite dintr-un imobil și terenul pe care e construit acesta(locuința), dar și un ... (vezi toată discuția)
Succesiune sallomeia sallomeia Buna seara!!!As dori si eu sa stiu ce acte sint necesare unei succesiuni potrivit legislatiei in vigoare (vezi toată discuția)