avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit diferentiat per mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit diferentiat per mostenitor

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti de cand se plateste impozitul diferentiat pentru fiecare mostenitor, dupa o succesiune la judecatorie. De la momentul deschiderii succesiunii sau de la momentul hotararii judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 16:29, 28 Martie 2023
De la momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti se naste dreptul asupra bunurilor mostenite. Acestea sunt supuse impozitarii dar obligatia de plata nu se naste de la acea data ci conform Codului fiscal, persoanele impozitate tre sa declare organului fiscal in termenul orevazut de lege bunurile dobandite care mai apoi vor fi supuse impozitarii. O sa primiti actul administrativ privind impozitul datortat, obligatia de plata se naste din acel moment.
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Iar impozitul corespunzator perioadei dintre decesul parintilor si venirea hotararii judecatoresti trebuie achitat de catre mostenitori in mod egal?
Acel impozit intra in poatrimoniul succesoral preluat de mostenitori ca si datorie a defunctului. Evident ca cei care au acceptat succesiunea au preluat atat drepturile cat si obligatiile defunctului. Depide ce a prelua fiecare. Daca impozitul este aferent spre exemplu, dreptului de proprietate al unui imobil care s-a impartit in cote corespunzatoare catre mostenitori, acestia suporta acel impozit proportional cotei fiecaruia.
Intre cele doua raspunsuri ale dumneavoastra mi se pare o contradictie... In primul mesaj ati spus ca obligatia de plata apare in momentul declararii bunurilor....Iar in al doilea ati spus ca impozitul aferent perioadei dintre decesul parintilor si venirea hotararii judecatoresti trebuie impartit in functie de bunurile atribuite fiecaruia... Intrebarea mea e de unde sa fi stiut dinainte de hotararea judecatoreasca cat impozit trebuia sa plateasca fiecare? Pana la acel moment impozitul nu trebuia achitat in mod egal de catre mostenitori?
Intrebarea dumneavoastra se refera la de cand se plateste si nu ce plateste fiecare mostenitor!! Una e a stabili ce plateste fiecare si cand .
Datoriile defunctului preluate in patrimoniu cu titlu de impozit neachitat e una si impozitul stabilit asupra bunurilor preluate de la defunct, pentru fiecare succesor, efect al hotararii judecatoresti ramase definitive, e alta.

Expuneti chestiunea de la inceput in mod complet ca sa vi se poata raspunda asa cum pretindeti

Iustin96 a scris:

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti de cand se plateste impozitul diferentiat pentru fiecare mostenitor, dupa o succesiune la judecatorie. De la momentul deschiderii succesiunii sau de la momentul hotararii judecatoresti?

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune in instanta gabriela_ruta@yahoo.com gabriela_ruta@yahoo.com Buna seara. Tatal meu a decedat inaintea bunicului pt care se face succesiunea. Matusa-mea a deschis deja un proces in instanta. Am inteles ca in acest ... (vezi toată discuția)
Impozite si taxe mostenitori tciprian tciprian Buna ziua Am o nelamurire. Pentru o persoana care a decedat si are 3 mostenitori legali si nu s-a facut succesiunea stiu ca impozitul se plateste de catre cei ... (vezi toată discuția)
Nu sunt de acord cu modul de împărțire a moștenirii. ce se întâmplă dacă nu ajungem la un acord înainte de dezbatere și nu mă prezint la notar? Iustin96 Iustin96 Buna ziua! Daca nu ajungem la o intelegere sau daca nu ma prezint la prima chemare (datorita faptului ca nu sunt de acord cu impartirea in mod egal) la un ... (vezi toată discuția)