Apelez la bunavointa dvs. pentru o parere si un sfat legat de urmatoarea situatie:
O doamna diagnosticata cu depresie psihotica - sub tratament permanent - isi creste singura fiul de 15 ani. (este divortata de aproximativ 12 ani).
Din cauza crizelor de plans (asociate si cu zgomot - tipete, trantit de obiecte) a primit o reclamatie din partea vecinilor la politia locala.
Acestia din urma au vizitat-o si au observat dezordine in apartament, prin urmare au sesizat protectia copilului si D.A.S.
Acestia din urma au recomandat in prima faza psihoterapie, iar ulterior control psihiatric pentru ambii, mama si fiu.
In urma ultimelor evenimente, baiatul s-a refugiat in totalitate in lumea jocurilor pe calculator, refuzand sa se mai duca la scoala in ultimele 3 luni.
Acum, se pare ca D.A.S. va dispune decaderea din drepturile parintesti a mamei si institutionalizarea copilului intr-o unitate medicala de specialitate (un soi de dezintoxicare).
Intrebare:
1. Poate fi mama decazuta din drepturile parintesti din cauza ca, bolnava fiind nu a reusit sa il determine pe baiat sa isi reia scoala?
2. Poate tatal sa refuze incredintarea copilului ? (a motivat la D.A.S. ca lucreaza 10 ore pe zi si nu poate avea grija de el)
3. Exista vreo sansa pentru bunici de a primi tutela asupra nepotului?
In speta, locuinta minorului poate fi stabilita la una dintre rudele apropiate, la bunici, in speta.
Instanta de judecata va avea in vedere faptul ca mama sufera de o depresie, cu elemente psihotice, precum si de faptul ca tatal refuza sa asigure procesul de crestere si de educare.