avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturile parintesti si tutela minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturile parintesti si tutela minor

Buna ziua!

Apelez la bunavointa dvs. pentru o parere si un sfat legat de urmatoarea situatie:

O doamna diagnosticata cu depresie psihotica - sub tratament permanent - isi creste singura fiul de 15 ani. (este divortata de aproximativ 12 ani).
Din cauza crizelor de plans (asociate si cu zgomot - tipete, trantit de obiecte) a primit o reclamatie din partea vecinilor la politia locala.
Acestia din urma au vizitat-o si au observat dezordine in apartament, prin urmare au sesizat protectia copilului si D.A.S.
Acestia din urma au recomandat in prima faza psihoterapie, iar ulterior control psihiatric pentru ambii, mama si fiu.
In urma ultimelor evenimente, baiatul s-a refugiat in totalitate in lumea jocurilor pe calculator, refuzand sa se mai duca la scoala in ultimele 3 luni.
Acum, se pare ca D.A.S. va dispune decaderea din drepturile parintesti a mamei si institutionalizarea copilului intr-o unitate medicala de specialitate (un soi de dezintoxicare).

Intrebare:
1. Poate fi mama decazuta din drepturile parintesti din cauza ca, bolnava fiind nu a reusit sa il determine pe baiat sa isi reia scoala?
2. Poate tatal sa refuze incredintarea copilului ? (a motivat la D.A.S. ca lucreaza 10 ore pe zi si nu poate avea grija de el)
3. Exista vreo sansa pentru bunici de a primi tutela asupra nepotului?

Va multumesc si imi cer scuze pentru textul lung.
Cel mai recent răspuns: Andrei384 , utilizator 16:37, 30 Martie 2023
Buna ziua,

In speta, locuinta minorului poate fi stabilita la una dintre rudele apropiate, la bunici, in speta.

Instanta de judecata va avea in vedere faptul ca mama sufera de o depresie, cu elemente psihotice, precum si de faptul ca tatal refuza sa asigure procesul de crestere si de educare.

bunicii il pot cere in plasament, sa vb la dgaspc
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor fara tutore legal? tudorsad tudorsad Am un prieten in varsta de 15 ani. Pana acum, bunica lui de pe mama a fost tutorele sau legal, avand in vedere faptul ca mama lui este mai mult plecata in ... (vezi toată discuția)
Protectia copilului danyela2003 danyela2003 Buna ziua Am un nepot in varsta de 14 ani care sta cu tatal,in urma divortului el hotarand sa creasca baiatul iar sotia fata.Azi l-a dat afara din casa si i-a ... (vezi toată discuția)
Proces divort-custodie copil minor atu_targoviste atu_targoviste Voi detalia , cu rugamintea sa-mi dati cateva sfaturi. Cazul in speta este al unei rude. Dintr-o casnicie de 7 ani , a rezultat un minor , crescut , educat de ... (vezi toată discuția)