avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... confiscare bunuri
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

confiscare bunuri

buna dimineata!

Imi cer scuze daca intrebarea este mai ciudata, am vazut stiri pe internet (de exemplu pt trafic de droguri sau filme descarcate pe torenti etc si alte infractiuni sau discutii pe email despre infractiuni), in care se confiscau de catre politie calculatoarele personale ale suspectului sau infractorului, intrebarea mea este au dreptul ( se poate confisca) orice obiect electronic? si tv sau perifericelele(monitorul unui pc, tastatura etc), sau doar unitatile centrale ale unui calculator?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 00:04, 25 Aprilie 2023
se pot confisca tot felul de obiecte, uneori chiar animale vii
Daca e vorba de efectuat perchezitia informatica, se confisca orice suport de date (dischete, CD-ROM, DVD, stickuri USB, harduri, SSD-uri, telefoane mobile, receptor TV cu inregistrare, carduri SD, memorie Flash, routere cu JFFS, aparate de fotografiat electronice, camere video electronice, benzi video, casete audio, NAS-uri, tablete, laptopuri, etc.).

Ca altfel, de ex. eu am stickuri cu SSD-uri de 2 TB (reale, nu escrocherii chinezesti) si daca ar fi mandat sa-mi confiste doar calculatorul, as pastra datele infractionale doar pe aceste stickuri si n-ar putea gasi nimic suspect pe calculator. Si as rade de politistii care-mi confisca acel calculator.

Sa ai un intreg sistem de operare de pe stick nu e chiar asa de greu. Stickul l-as pastra intr-un sertar si cand ar veni politistii sa-mi confiste calculatorul as face glume cu ei.
Ultima modificare: Duminică, 2 Aprilie 2023
tgeorgescu, utilizator
multumesc pentru raspuns! eu ma refeream in cazul in care, sa zicem ca trimiti niste mailuri sau mesaje in care povestesti niste infractiuni(pe care le-ai comis sau nu) de pe un pc , daca acel calculator va fi confiscat, se vor lua toate componetele? (adica si monitorul tastatura etc) sau doar unitatea? Asta era curiozitatea mea.
E la aprecierea anchetatorului
Iar eu nu cred prea tare in cifrare, deci nu-mi cifrez calculatorul propriu.

Dar nimic nu va impiedica sa va cifrati datele. Insa daca erati observat mai de demult, Politia are deja cheia de descifrare. De aceea nu exista nicio garantie ca nu vor descifra datele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat de perchezitie domiciliara Nicola1977 Nicola1977 Buna ziua! Apelez la acest forum deoarece nu stiu unde in alta parte sa cer ajutor.Iata despre ce este vorba: Ieri dimineata in jurul orei sase m-am trezit cu ... (vezi toată discuția)
Hartuire psihica smile_and_nothing_more smile_and_nothing_more mi-a povestit o prietena ca a stat cu un baiat..aveau amandoi parolele la messenger si un program instalat in pc amandurora..zicea ca ea intra la el in pc cu ... (vezi toată discuția)
Cum am ajuns urmarit penal si complice la infractiuni prev. de legea 8/1996, fara sa fiu vinovat PC15 PC15 Totul a inceput cu primirea unei instiintari pentru ridicarea corespondentei de la Parchetul de pe langa Judecatorie, in legatura actele aferente dosarului ... (vezi toată discuția)