avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am obtinut o autorizatie de constructie in anul 2019 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am obtinut o autorizatie de constructie in anul 2019 iar lucrarile ...

Am obtinut o autorizatie de constructie in anul 2019 iar lucrarile au inceput in 2020. Actualmente autorizatia este expirata iar lucrarile nu sunt finalizate, mai exact imprejmuirea nu este conform proiect. Pot sa fac receptie partiala si sa intabulez casa?
Cel mai recent răspuns: horizon07 , utilizator 17:42, 5 Aprilie 2023
Este necesar sa solicitati emiterea unei noi autorizatii in baza legii 50/1991( republicata ) art 7 alin .6
...
(5)Autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire stabileşte o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările. În această situaţie, valabilitatea autorizaţiei se extinde pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzute prin autorizaţie, în conformitate cu proiectul tehnic.

(6)Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilităţii autorizaţiei, fiind necesară emiterea unei noi autorizaţii de construire. În situaţia în care caracteristicile nu se schimbă faţă de autorizaţia iniţială, se va putea emite o nouă autorizaţie de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism.

Legea nr 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind
Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare

ART. 254 Dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor
(8) Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile construite potrivit Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:
c) pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şi suprafaţa construită desfăşurată în raport cu care se stabileşte impozitul pe clădiri.

Expirarea valabilității autorizației produce efecte echivalente lipsei acesteia, iar efectuarea recepției la terminarea lucrărilor în condițiile în care autorizația de construire nu mai este valabilă constituie infracțiune sau contravenție, după caz.
Multumesc pentru raspuns! Dacă solicit o noua autorizație în baza legii ca să continui construcția gardului și finisajul casei, pot sa depun în timpul acesta dispoziții de șantier dacă nu apar modificări majore de structura, ma refer detalii de pe casa, aspectul gardului?

ynocentta a scris:

Este necesar sa solicitati emiterea unei noi autorizatii in baza legii 50/1991( republicata ) art 7 alin .6
...
(5)Autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire stabileşte o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările. În această situaţie, valabilitatea autorizaţiei se extinde pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzute prin autorizaţie, în conformitate cu proiectul tehnic.

(6)Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilităţii autorizaţiei, fiind necesară emiterea unei noi autorizaţii de construire. În situaţia în care caracteristicile nu se schimbă faţă de autorizaţia iniţială, se va putea emite o nouă autorizaţie de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism.

Legea nr 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind
Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare

ART. 254 Dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor
(8) Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile construite potrivit Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:
c) pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şi suprafaţa construită desfăşurată în raport cu care se stabileşte impozitul pe clădiri.

Expirarea valabilității autorizației produce efecte echivalente lipsei acesteia, iar efectuarea recepției la terminarea lucrărilor în condițiile în care autorizația de construire nu mai este valabilă constituie infracțiune sau contravenție, după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire expirata AdrianDP AdrianDP Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si poate reusiti sa ma lamuriti. In Iunie 2008 am obtinut o autorizatie de contruire pe o perioada de 36 de ... (vezi toată discuția)
Expirare autorizatie constructie prelungita Irina Iacob Irina Iacob Buna seara, In anul 2008 am obtinut autorizatie de constructie casa pe 3 ani. In anul 2011 am prelungit autorizatia cu perioada maxima, respectiv inca un an. ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de construire expira. in ce stadiu al constructiei pot intabula imobilul? VALERICA1955VALERICA VALERICA1955VALERICA Buna ziua, am o casa cu etaj in constructie.Am reusit sa montezi ferestrele si usile exterioare,exteriorul l-am izolat si vopsit iar gardul este cu ... (vezi toată discuția)