avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stimati avocați, Trăim în străinătate și suntem ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stimati avocați, Trăim în străinătate și suntem în divorț. ...

Stimati avocați,
Cetățeni români, trăim în străinătate și suntem în divorț. Din cauza abuzurilor psihice a tatălui asupra mamei și copiilor, mama este ajutata de autoritățile straine și pleacă din casă cu copii. Tatăl introduce divorț în Romania pe baza de minciuni și suntem în așteptare pentru proces. Mama a introdus proces în străinătate și într-o lună a fost proces pt pensia alimentară si copii stabiliți la mama pe baza rapoartelor de la autorități. Se pare că tatăl are o boala psihică, încă nediagnosticat dar urmărit de medici. Acum el este în Romania pregătind alte procese pentru obținerea copiilor. Ce șanse are mama că să obțină custodia exclusivă. Rapoartele autorităților sunt traduse și trimise deja pentru procesul de divorț. Tatăl a obținut un act medical de la un psihiatru din Romania că-i sănătos mintal, dar în străinătate a făcut acțiuni încât autoritățile își fac griji pentru sănătatea lui mintală. Copii și mama au fost traumatizați de fanteziile lui paranoide. E foarte căpos, impulsiv și nu accepta că el nu are dreptate.
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2023
Vogels1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 19:44, 10 Aprilie 2023

Va mulțumesc pentru răspuns.
Am angajat avocat in Romania și a introdus întâmpinare pentru anularea divorțului din Romania. Acum rămâne la aprecierea judecătorului. Din cauza problemelor, au fost implicate autoritățile, avem anchete sociale, rapoarte psihologice, plângere împotriva lui, că nu s-a mai putut . Am trimis tot în România pentru întâmpinare.
Dapix a scris:

Nu acceptați divorțul la instanța din România. Invocați excepție de necompetență teritorială, pentru ca ați avut ultimul domiciliu în străinătate. Angajați un avocat din România să vă reprezinte la instanță, și să invoce această excepție.


Vogels1980 a scris:

Va mulțumesc pentru răspuns.
Am angajat un avocat in România și a depus întâmpinare pentru anularea procesului din Romania. Acuma rămâne la aprecierea judecătorului.
Eu am introdus divorț în străinătate, dar fiind divorțul din Romania înregistrat cu o săptămână înainte, cel din străinătate a fost anulat de sot. Tot ce tine de copii a fost deja în străinătate. Dar sotul sa dus în România acum, sa caute martori, că nu avea depuși. E foarte dusmanos, nu ascultă deloc de autorități. A vrut să-mi facă rău și a căzut în propria capcana. Nu mai are contact cu copii. De asta acum încearcă ceva in România.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca tatăl deschide proces în România cel mai bun sfat este ca mama sa își angajeze avocat în localitatea unde va deschide el procesul pentru a evita diverse probleme.

Pentru situația din străinătate discutati cu autoritatea de acolo si daca va permiteți avocat uzați de acest drept.

Sunt mai multe lucruri de analizat dar ce v-am spus eu acoperă tot la un mod general.

București 2023




În acest caz aveți șanse mari de reușită ca sa nu va judecati în România.
Trebuie depuse și probele necesare la dosar.
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna ziua,

Cata vreme aveti resedinta in strainatate, instantele din ROMANIA nu sunt competente sa judece masurile referitoare la copii.(invocati exceptia necompetentei instantei de judecata din ROMANIA ).

Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.

Astfel, conform articolului 3 din Regulament sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul, instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:
• resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
• ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
• resedinta obisnuita a paratului sau
• in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
• resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
Daca instanta din strainatate a declinat competenta in ceea ce priveste divortul, banuiesc ca actiunea de divort va fi admisa/judecata in instanta din Romania... cand paratul nu are locuinta in tara, este competenta judecatoria in circumscrptia careia isi are locuinta reclamantul.

Banuiesc ca doriti sa divortati... de ce ati contesta divortul chiar daca acesta are loc in Romania?

Sa nu va culcati pe-o ureche ca se respinge divortul si gata.

Divortul, custodia si pensia de intretinere pot fi "judecate" separat.

Aveti temei sa contestati competenta in ceea ce priveste custodia.

Puteti contesta competenta pe pensia de intretinere...dar si acolo sunt chichite, daca-i o tara care a ratificat Conventia de la Haga.... e discutabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț Maryomarian Maryomarian Bună ziua. Soția mea vrea sa inainteze cererea de divorț in spania . Eu nu sunt deacord pentru că nu vorbesc si nu înțeleg bine limba. Daca ea ... (vezi toată discuția)
Domiciliul in irlanda, divort in romania I_S I_S Buna ziua, sper ca ma poate ajuta cineva aici. M-am casatorit in Romania in 1995 dar locuiesc in Irlanda de 14 ani. Sotul locuieste tot in Irlanda dar a ... (vezi toată discuția)
Divort cu elemente de extraneitate alphonse alphonse Buna ziua, Locuim in strainatade din 2001. Suntem casatoriti din 2005 si nu am avut niciodata domiciliul comun in Romania. Avem doi copii 3si 5 ani. In 2012, ... (vezi toată discuția)