avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriere executare pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriere executare pedeapsa

vreau sa va intreb daca o fapta savarsita in anul 2001 iunie-iulie,sa soldat cu o condamnare de 4 ani cu executare,cand se prescrie aceasta pedeapsa si cum poate fi scoasa acea persoana de sub urmarire generala.Care sunt pasii care trebuie urmati.Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:23, 26 Ianuarie 2010
Art.126. – Termenele de prescriptie a executãrii pedepsei pentru persoana fizicã sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.
De acord cu distinsa d-na avocat,cu mentiunea ca aceste termene se calculeaza incepand cu data de la care a ramas deinitiva sentinta de condamnare.
In primul rand trebuie sa va adresati unui avocat care sa socoteasca daca s-a implinit termenul.
E posibil sa fi operat o intrerupere a termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
Dupa aceea, daca avocatul considera ca nu sunt probleme de natura juridica va trebui sa deschida un proces.

avocat Claudiu Lascoschi
jonuss a scris:

nu cred ca am inteles exact,deci pana la urma pt prescrierea pedepsei socoteala incepe de la data savarsirei faptei sau de la data la care sentinta a ramas definitiva? si aveti ideie daca in counl cod de procedura penala perioadele de prescriere sa-u micsorat sau sa intamplat ceva care ar putea sa-l ajute pe cel despre care ve vb.Multumesc pt ajutor!!

r.gabi a scris:

Deocamdata in vigoare este vechiul cod,cel nou mai are destul pana intra in vigoare,poate prin anul 2011.Nu este inca elaborat nici noul Cod de Procedura Penala.
Repet,termenul de prescriptie al executarii pedepsei se calculeaza de la data ramanerii definitive a sentintei de condamnare

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca va referiti la prescriptia executarii pedepsei inchisorii termenul incepe sa curga de la data la care hotararea a ramas definitiva.
Inteleg ca s-a pronuntat o hotarare de condamnare.

avocat Claudiu Lascoschi

jonuss a scris:

este posibil sa se opereze o intrerupere a termenului de prescriptie a executarii pedepsei.ce inseamna asta si cine o poate face.Va multumesc pt ajutor!!

r.gabi a scris:

Intreruperea cursului prescriptie executarii-art.17 c.pen

"Cursul termenului prescriptiei prevazute in art.126 se intrerupe prin inceperea executarii pedepsei sau prin savarsirea din nou a unei infractiuni.
Sustragerea de la executare,dupa inceperea executarii pedepsei,face sa curga un nou termen de prescriptie de la data sustragerii"

Acestea sunt motivele prevazute de Codul penal care intrerup cursul prescriptiei.
Nu cred ca aceste prevederi necesita si alte explicatii,fiind foarte clare.

Va rog sa nu deschideti topicuri noi pentru a continua discutia, folositi butonul "RAspunde".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea executarii pedepsei iuly1965 iuly1965 Buna ziua...in luna noiembrie 2005 am fost condamnat prin hotarare definitiva in baza art.215 al.1 si 2 CP cu aplicarea art.41 al 2 CP la 10 ani inchisoare.Ma ... (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa pentru inselaciune costel1227 costel1227 Buna,as vrea sa stiu care este termenul de prescriere a unei pedepse de 3 ani inchisoare,pentru inselaciune.Fapta a fost savarsita in anul 2005 iar sentinta a ... (vezi toată discuția)
Prescrierea faptei laubalaur13 laubalaur13 daca am fost condamnat definitif in sept 2000 la 7 ani de inchisoare ptr infractiuni economice, cand intervine prescrierea faptei , tinand cont de faptul ca nu ... (vezi toată discuția)