avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua!Un act secret poate revoca o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua!Un act secret poate revoca o donație?Mulțumesc! ...

Bună ziua!Un act secret poate revoca o donație?Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:57, 14 Aprilie 2023
Bună ziua! Ati fost la revocarea donatiilor?
Bună seara domnule !
Am o problemă în familie urmează sa fac sucesiunea iar sora mă ameninta ca o să ia terenul agricol(este vorba de donatia mea).
Am să spun întreaga problemă. Am o donatie făcută de părinții mie și surorii.Aceasta este simplă fără clauze are doar art 1088(întinderea rezervei sucesorale),și nu este scutită de raport.Dat acestui art si cu acest act secret vrea să-mi ia terenul agricol donat de părinții .Se pare că nu e simulatie(am răsfoit și eu netul).Actul secret este după actul public(donatia) și diferența mare de ani(aproape 10 ani).(actul secret este făcut de părinții împreună cu sora,(anul trecut) facă că eu să cunosc treaba asta.
Se poate revoca donatia cu acest act secret?
Mulțumesc pentru răspuns!

Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
SunnyXxxX, utilizator
Nu domnule, nu se poate raspunde asa. Inteleg cam ce va intereseaza insa trebuie lamurita situatia la modul clar si concret.
Analiza dvs, sintetizata in intrebarea : "Se poate revoca donatia cu acest act secret?" este hai sa zic amatoristic formulata. Asa incat, nu se poate raspunde la ea, daramite sa va mai si lamureasca.
Care este structura familiei. Cand au decedat cei care au decedat. Cine sunt mostenitorii. Cand in ce am a fost facuta donatia si in ce forma. Notariala sau nu. Care este actul secret (pt ca nu reiese), si in ce an a fost facut, Intre cine si cine, si ce prevede actul secret. Si asa mai departe.
Eu inteleg ca ați răsfoit netul, dupa care ati sintetizat intrebarea asta,, dar va rog sa ma credeti ca treaba este mai complicata de atat.
Bună ziua!Unul din parinti a decedat,urmeaza sa se facă sucesiunea.(am să cer notarului judecarea în instanță).Actul secret este făcut anul trecut înainte de moartea unuia dintre părinți.(act secret -semnătură privată)Donatia este făcută la notariat în 2015(contract de donatie in care eu și sora am primit teren ).
Actul secret este CTVC pe întreaga suprafață (inclusiv terenul meu).
Mai puteau părinții să mai vândă dacă nu mai erau proprietarii(am carte funciară la teren ,plătesc impozit la primărie din 2015.
Poate un act secret să modifice un act public (notariat) în care sunt proprietar.
Mulțumesc pentru răspuns!
Ultima modificare: Vineri, 14 Aprilie 2023
SunnyXxxX, utilizator
Nu domnule, in mod normal si teoretic, acel act asa zis secret, intocmit ulterior actului de donatie nu mai poate sa modifice ceva care sa afecteze donatia. Asta ca principiu!! Problema care poate sa apara este calificarea acelui act secret. Adica ce este de fapt acel act secret. Este (?) un contract de vanzare sub semnatura privata, care in esenta este o prostie, pentru ca in ceea ce priveste imobilele se aplica dispozitiile de carte funciara?!?! Este (?) acel act secret un testament olograf care refera la mai multe bunuri intre care si obiectul donatiei catre dvs ?!?! (pentru ca acolo intr-adevar poate fi o chestiune de rezerva succesorala afectata, sau poate ca nu este, deci nu este obligatoriu sa fie). Sau, ce este (?) acel act secret. DACA ar fi sa ma iau dupa c espuneti dvs., v-as raspunde ca "stati linistit, nu este nicio problema".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua!un contract de donatie poate fi modificat ,cu un alt ... SunnyXxxX SunnyXxxX Bună ziua!Un contract de donatie poate fi modificat ,cu un alt contract sub semnătură privată (act secret)? Părinții fac contracte de donații cu ambii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am aflat recent că părinții au făcut cu fratele ... SunnyXxxX SunnyXxxX Bună ziua! Am aflat recent că părinții au făcut cu fratele contract de întreținere, urmând ca după decesul acestora să nu se mai dezbată sucesiunea ... (vezi toată discuția)
Act ascuns si act aparent ContSters81331 ContSters81331 1. Daca actul ascuns, incheiat in temeiul art aa75 c.civ., este ulterior actului aparent, este in regula? 2. Si daca intr-un contract de v-c se insereaza o ... (vezi toată discuția)