avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se face vanzarea unui teren mostenit prin uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se face vanzarea unui teren mostenit prin uzufruct viager?

Buna ziua, am urmatoarea situatie:
- Parintii mei au primit un teren de la bunicii prin contract de uzufruct viager.
- Bunicul meu a decedat, iar bunica este in viata

Pentru a vinde terenul avem nevoie si de acordul bunicii? Deasemenea am nevoie sa intocmesc alte acte pentru a putea face vanzarea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihai1H , utilizator 12:28, 14 Aprilie 2023
Nu exista contract de uzufruct viager.
Uzufructul viager este o clauza, o condiție.
Contractul principal are alta denumire: vanzare/donatie/întreținere/renta viageră.
Pentru vânzare o data trebuie sa radiati de la Cartea funciara dreptul de uzufruct viager al bunicului și apoi, va trebuie acordul bunicii.
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
raluk0207, utilizator
Multumesc pentru raspuns! Aveti dreptate actul se numeste "Contract de intretinere cu rezervarea dreptului de uzufruct viager".

Contractul a fost incheiat in 2007, iar bunica mea nu mai locuieste pe terenul in discutie ci locuieste cu parintii mei din 2014, asta inseamna ca la anul in 2024 contractul se anuleaza si parintii mei devin proprietari de drept?

Multumesc!
Mihai1H, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se anulează nimic.
În primul rând, părinții dvs au obligația de a-i întreține pe bunici pana la deces.
Bunicul a murit, acum trebuie sa o îngrijească pe bunică. Deci pana nu decedează și bunica, părinții dvs nu sunt proprietari deplini.
Bunică, dacă dorește poate renunța la dreptul de uzufruct viager, însă chiar și asa nu va ajută, cât timp există obligația de întreținere.
Multumesc! Obligatia de intretinere nu este o problema terenul se vinde in familie si ai mei vor continua sa o intretina pe bunica indiferent de noul proprietar. Vroiam doar sa stiu care e demersul in cazul vanzarii terenului
Mihai1H, utilizator
Vor continua sa o întrețină, însă în Cartea funciară a imobilului exista aceasta sarcină: a întreținerii și a uzufructului viager.
Demersul în cazul vânzării vi l-am spus mai sus.
Trebuie sa radiati uzufructul viager al bunicului, prezentând la Biroul de Carte Funciara o copie legalizata după certificatul de deces, după care, la vânzare vor semna și părinții dvs și bunica.
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana emy_emylya emy_emylya parintii mei doresc sa-mi faca act de vanzare -cumparare pe apartament.din motive de costuri vor sa faca chitanta de mana(inscris sub semnatura privata) in ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct viager silvia88 silvia88 as dori sa imi raspundeti daca se poate la niste intrebari referitoare la un contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager. problema este ... (vezi toată discuția)