avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită sentinta inlocuita cu alta in timpul executarii. ce se ...
Discuție deschisă în Executare silită

sentinta inlocuita cu alta in timpul executarii. ce se va intampla?

Buna ziua. Am considerat ca am primit pensii in cuantum minor pt fiu si la cererea facuta dupa ce fiul a implinit 18 ani sa incuviintat executarea in baza sentintei care a stabilit pensia de intretinere. Dupa judecarea contestatiei instanta a inlocuit titlul executor (sentinta care a stabilit pensia de intretinere) cu altul in care dispune calcularea debitului total in baza a noi criterii si efectuarea unei noi expertize, Criteriile sunt total diferite de cele care au stat la baza platii pensiilor pana la varsta de 18 ani. Instanta nu a dat explicatii de ce. Ce se va intampla? Ce trebuie sa fac? Sa cer o noua executare in baza noii sentinte? Multumesc anticipat, pt ajutor!
Ultima modificare: Vineri, 14 Aprilie 2023
cuziamusia, utilizator
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 20:29, 18 Aprilie 2023
buna seara. Revin dar va rog sa recititi detaliile deja expuse. Cred ca nu e o situatie frecvent intalnita. Anterior instanta nu a facut ceea ce a fost investita la judecarea contestatiei, nu sa pronuntat asupra expertizei, etc. Pur si simplu a inlocuit titlul executor original: pensii de 25% din veniturile nete obtinute cu un nou titlu executor "anuleaza in parte somatia si adresa de infiintare a popririi pentru sumele ce depasesc pensia de intretinere datorata de debitor pentru perioada cuprinsa intre ....... - data cand sa cerut pensia, si ............ - data pronuntarii in sentinta care a refuzat modificarea pensiilor, calcularea conform venitului net obtinut conform contractului de munca ................ (si anume venitul net mediu xxxx - cel care reiese din fluturas) iar ulterior acestei date prin raportare la venitul lunar efectiv obtinut de contestator, dar daca acesta a fost inferior salariului minim net pe economie din .... - tara respectiva, pensia calculata prin raportare la salariul minim pe economie din ...... - tara respectiva.
Iar in consideratiile instantei din noul titlu executor instanta a impus executorului urmand a emite o noua incheiere, dupa stabilirea debitului in baza prezentei hotarari”. Adica o noua expertiza si o noua executare cu omiterea titlului executor original (in baza caruia sa format dosarul). Expertul contabil a si pregatit noua expertiza numai in baza noului titlul executor si iese un debit considerabil (peste 26.000 euro) in favoarea mea. In expertiza anterioara in baza titlului executor original suma era extem de mica (106 euro).

Deci, executorul a dat dispozitie expertei sa refaca partial expertiza. Adica executarea continua in acelasi dosar. Asa a inteles el noul titlu executor.
Eu nu sunt de acord cu executorul deoarece inteleg ca noul debit indicat de instanta nu se poate obtine prin modificarea expertizei anterioare, caci instanta a dispus executarea unui nou titlu executor, diferit cu care a inlocuit cel in baza caruia sau stabilit pensiile si sa intocmit in principiu dosarul de executare. Eu cred ca executorul trebuie sa infiinteze un nou dosar de executare in baza noului titlu executor la care sa adauge nou expertiza pentru a avea succes. Cred ca asa cum a procedat executorul vom pierde cand fostul sot va face urmatoarea contestatie in care va arata ca dosarul de executare a inceput in baza unui titlu si continua in baza unui nou titlu inlocuitor. Este legal asa? Cred ca un dosar de executare nu poate fi infiintat in baza unui titlu si continuat in baza altuia. Eu inteleg, un dosar = un titlu executor. Este permis de lege inceperea unei executari in baza unui titlu si continuarea in baza altui titlu? Ce parere aveti? Cum trebuie procedat?
Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2023
cuziamusia, utilizator
Ați venit cu acest topic ciudat, care eu personal n-am mai întâlnit pe acest forum niciodată.

La prima vedere pare un abuz si în același timp o eroare judiciară, după cum ne-ați prezentat dumneavoastră.

Pe acest forum nu există precedent la ce ne prezentați.

Cel mai probabil debitorul va depune din nou contestație la executare, pentru corectarea erorilor sau a abuzurilor.

Mai mult de atât nu stiu ce să vă mai spun, pentru că nu este acoperire legală.
Eu am citit tot ce ați scris, și am înțeles, dar nu există bază legală la ce ne-ți scris aici.

Deci așteptați-vă la o posibilă nouă contestație la executare, din partea debitorului.
Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2023
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este. Ciudat, dar real. Si eu m-am surprins. Daca o sa-si dea seama voi pierde. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal cand executorul executa un nou titlu executoriu intr-un dosar format in baza altuia inlocuit Iulia 44 Iulia 44 Executorul executa in acelasi dosar initial de executare pensii intretinere (format in baza unui titlul din 2005) cu o noua expertiza efectuata in baza unui ... (vezi toată discuția)
Recurs, contestatie in anulare, revizuire? cale de atac? Iulia 44 Iulia 44 In urma unui dosar de executare pensii intretinere din august 2021 in baza titlului executor sentinta din 2005, sa efectuat o contestatie la executare. ... (vezi toată discuția)
Executare silita in baza titlului executor sentinta civila care a stabilit modalitatea de calculare si perioada de plata a pensiilor de intretinere ioan 33 ioan 33 Buna seara. Propun o dezbatere de interes general asupra ceea ce se observa in cateva cazuri in ultimul timp in Romania. Situatie observata in judecatorii, in ... (vezi toată discuția)