Solicitarea se refera la un litrigiu cu un vecin privind citiva arbori plantati la mai putin de 2m de hotar (cum prevede art. 613 CCiv). Sint doua acte contradictorii:
- vecinul a deschis un proces si instanta de fond a emis o hotarire care a decis defrisarea acestor arbori.
- am solicitat de doua ori, inainte de proces si dupa inceperea acestuia, de la Primaria Bucuresti sa avizeze defrisarea acestor arbori (cf. HCGMB 304/31.08.2009 ) dar primaria a refuzat avizarea.
Instanta de fond cunoaste situatia - refuzul PMB de a aviza defrisarea - dar a ignorat-o. E corect cum a procedat?
Intrebare: cum se poate rezolva aceasta situatie intre pozitia celor doua decizii: administrativa si juridica. Care are prioritate? Cum pot iesi din aceasta situatie de blocaj?
Foarte simplu dacă hotărârea e definitiva o puneți în executare prin intermediul.unui executor judecatoresc pe obligația de a face .,debitorul sa emită actul.respectiv ...
Regret, nu ati cititn atent:
- hotarirea nu este definitiva. Am scris: "instanta de fond...."
- eu sint cel dat in judecata, arborii sint planati de mine dar nu pot sa-i defrisez pentru ca PMB nu vrea sa emita avizarea de toaletare. Deci sint prins intre ciocan si nicovala!
Variante.sunt câteva. Formulați apel și sperați în schimbarea solutieii de la fond,,dacă hotărârea rămâne neschimbata și vor sa va execute formulați contestație la executare sau ii defrisati de buna voie și în caz de ameenda invocați hotărârea care v a obligat, în cadrul unei contestații la pv de contravenție,alegeti varianta folosita de dezvoltatorii imobiliari ....
Multumesc mult.
Intresante variantele, dar greu de optat pentru ca toate au riscuri financiare consistente (pentru mine ca pensionar).
Voi alege varianta dupa ce voi discuta din nou cu cei din directia de mediu din PMB. Cred ca in continuare evolutia litigiului depinde de pozitia PMB, daca vor fi consecventi cu pozitia de pina acum (exista o a doua adresa in care isi confirma pozitia si dupa ce le-am solicitat-o dupa inceperea procesului). Cind o delegatie PMB a facut constatarea la fata locului a afirmat, ca principiu, ca nu se acorda aviz de defrisare decit daca arbori sunt un pericol (de ex. afecteaza o constructie) - situatie care nu este in cazul de fata. Eu chiar am insistat pentru unul dintre arbori dar am fost refuzat categoric (se mentioneaza acest lucru expres in prima adresa PMB) - din pacate instanta nu a vrut sa tina cont de pozitia PMB - o surpriza pentru mine.
Daca nu abuzez prea mult, am doua intrebari:
Intrebarea 1 - daca acesta hotarire (in caz ca ramine definitiva, fie ca o atac sau nu cu apel) isi extinde caracterul executoriu si aspura PMB, daca poate fi folosita de executor sa forteze PMB sa dea aviz sau trebuie ca vecinul sa inceapa un alt proces impotriva PMB pentru a obtine avizul?
Eu am evitat sa chem PMB in garantie tocmai pentru a lasa PMB in afara deciziei instantei (sa nu forteze PMB la emiterea avizului). Acum incep sa ma indoiesc ca a fost o alegere buna: daca participau puteau sa-si expuna argumentele de ce refuza avizarea si poate instanta ar fi luat alta decizie. Marturisesc ca nu ma asteptam in contextul presiunilor generate de schimbarile climatice, de specificatia din art. 613 CCiv, : “În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului […]” Oare aceasta specificatie nu acoopera si dispozitiile HCGMB 304/31.08.2009.?
Intrebarea 2: va rog precizati ce inseamna: "în cadrul unei contestații la pv de contravenție, alegeti varianta folosita de dezvoltatorii imobiliari"? Nu am tangenta cu acest domeniu.