avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv de muncă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv de muncă

Bună ziua.
Contractul colectiv de muncă al Companiei la care lucrez s-a modificat prin introducerea mai multor aliniate, printre care și aliniatul de mai jos:

”In scopul mentinerii salariatilor in cadrul Companiei pe o perioada de timp cat mai indelungata, din 5 in 5 ani (ani de vechime neintrerupta in companie) salariul de baza brut lunar va fi majorat cu o suma fixa bruta de 200 lei, incepand cu 01.01.2023. Salariatii Companiei vor beneficia de acest drept incepand cu luna implinirii conditiei mai sus mentionate.”

Eu lucrez în această Companie de 30 de ani și 6 luni.
Să vă zic cum se aplică acest aliniat în cadrul Companiei: salariații care în anul 2023 împlinesc 5 sau 10 sau 15 sau 20 sau 25 sau 30 sau 35 de ani vechime vor primi mărirea de salar de 200 de lei.
Adică, salariați cu vechime neîntreruptă în Companie mai mică decât vechimea mea vor primi mărirea iau eu nu.
Eu consider că la data de 01.01.2023 îndeplinesc condiția de 5 ani vechime neîntreruptă și, de fapt, toți cei care la 01.01.2023 avem cel putin 5 ani vechime ar trebui să primim mărirea de 200 lei.
Aș vrea să știu cum interpretați dvs. ca să știu dacă are rost să fac demersuri în instanță pentru asta.
Conform modului de lucru actual eu as primi această mărire de salar pentru vechime neîntreruptă atunci cand voi împlini 35 de ani de vechime. Adică peste 4 ani și jumătate.

Cu stimă,
Corina Grigorescu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:57, 22 Aprilie 2023
Corect ar fi ca la momentul T zero, cand intra in vigoare acel articol, toate persoanele care au mai mult sau egal cu 5 ani vechime implinita (adica 5 ani, 5 ani si o zi, ..... , N ani) sa primeasca marirea de salar, pentru ca indeplinesc conditia de 5 ani vechime neintrerupta. Daca pentru 5 ani vechime neintrerupta primesti recompensa, e absurd ca pentru 7 ani vechime neintrerupta, sau 14, sau 22, sau 31 sa nu primesti recompensa, la momentul T zero. Apoi, dupa prima marire, se vor numara alti 5 ani.
Este intrepretarea data de ccm ..scrie clar incepand cu data .. si se acorda .. daca clauza era formulata altfel, puteam fi de acord cu dvs...dar , e doar o parere ..poate gasiti pe altcineva care sa va dea dreptate.
Trebuie sa discerneţi singur în ce măsură răspunsurile primite vă pot ajuta în cazul supus dezbaterii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avem urmataoare problema. ccm prevede pentru salariati anumite ... romanul11 romanul11 Avem urmataoare problema. CCM prevede pentru salariati anumite trepte de salarizare. Minim , medin si maxim. Pana la data de 01.01.2023, salariul mediu pe ... (vezi toată discuția)
Spor de fidelitate... lia19. lia19. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns .Referitor la sporul de fidelitate.Se arata in contractul colectiv la nivel de ramura ca se acorda salariatilor care au o ... (vezi toată discuția)
Spor de fidelitate daniorgo daniorgo Buna ziua, Lucrez la o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, care funcționează pe bază de gestiune și autonomie ... (vezi toată discuția)