Eu și soția , dorim să lăsăm moștenire prin testament, apartamentul nostru , unei nepoate. Avem doi copii și trei nepoți. Nepoata este de la unul dintre copii. Nepoata este minoră. Restul bunurilor imobile și mobile dorim sa se împartă între moștenitorii rezervatari conf. legii. Se poate ? Este atacabil acest testament ?
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Testamentul este cel mai nesigur, și își produce efectele după decesul dumneavoastră.
Moștenitorii rezervatari pot cere reducțiunea testamentului, numai dacă li s-a încălcat rezerva succesorală.
Câți ani are nepoata`? Mai are mult până la 18 ani`?
La 18 ani ați putea să-i faceți altfel de contract care să nu poata fi atacat în instanță de moștenitorii rezervatari.
Dar testamenul este eficient doar în cazul celor care n-au copii, deci n-au mostenitori rezervatari.
Testamentul doar moștenitorii rezervatari îl poate ataca în instanță.
În situația dumneavoastră testamentul poate avea valoare zero, pentru că nu vă puteți atinge obiectivele.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
faptul ca testamentul e atacabil, nu inseamna ca nu e o varianta buna.
daca vreti sa ii dati de acum si nu sa ii lasati dupa decesul dvs, ii puteti dona, indiferent de cati ani are.
testamentul mi se pare o varianta mai buna, adica sa ii lasati dupa deces, nu sa ii dati de acum.
faceti niste calcule valoric ca testamentul sa nu le incalce rezerva mostenitorilor rezervatari.
daca ambii copii sunt in viata, iar parintele nepoatei cu pricina nu are nimic impotriva, ramane ca si posibil risc sa atace testamentul, celalalt copil- rezerva lui de de 1/4 din tot ce aveti, faceti niste calcule.
Testament
nutelanebunatica
pot sa las prin testament jumatate din apartamentul in care locuiesc acum cu sotul meu copilului care are 15 ani si sa nu fie atacat de nimeni dupa decesul meu (vezi toată discuția)
Drept succesoral
sarm07opr
Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)