avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Consilier juridic cu vechime de peste 10 ani
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Consilier juridic cu vechime de peste 10 ani

Bună ziua,
Un consilier juridic cu o vechime în profesie de peste 10 ani, dar care nu a fost înscris în colegiu și nici nu a dat examen de definitivat, se poate înscrie la examenul pentru dobândirea calității de avocat?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
Bog-Ppvc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 04:03, 27 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate înscrie la examenul pentru dobândirea calității de avocat.
Vă mulțumesc pentru răspuns. În acest caz, consilierul juridic respectiv mai trebuie să se adreseze colegiului consilierilor juridici pentru a obține vreun înscris care să poată fi depus la dosarul privind concursul pentru dobândirea calității de avocat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am impresia că vă referiți la examenul de primire în profesie ca avocat definitiv (bănuiesc că știți diferența dintre avocații stagiari și cei definitivi). Dacă am înțeles corect, nu vă puteți înscrie la acel examen.

Art. 20
(5)Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare prevăzut/a alin. (1), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine.
[ link extern ] /

La înscriere ar trebui să duceți dovada îndeplinirii funcției:
– se va atașa dovada îndeplinirii cerințelor prevăzute la art. 2 alin. 3 din Regulamentul de organizare a examenului, respectiv un document oficial, emis de autoritatea organizatoare care, prin lege, a fost autorizată să organizeze examenul de definitivare în profesia juridică, prin care se atestă faptul că examenul de definitivare în altă profesie juridică a cuprins şi probe scrise și s-a desfăşurat în baza unei programe compatibile cu cea a examenului de definitivat în profesia de avocat (ex: adeverință).

Iar dvs. nu puteți face asta, sunteți
consilier juridic cu o vechime în profesie de peste 10 ani, dar care nu a fost înscris în colegiu și nici nu a dat examen de definitivat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire calitate avocat definitiv laura-jurist laura-jurist buna ziua mai este valabila precizarea referiotare la persoanele care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat au indeplinit ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv - examen inppa irayysa irayysa Buna ziua, As dori sa stiu daca sora mea care a profesat ca si consilier juridic 5 ani intr-o societate, mentionez ca nu a fost inscrisa in Uniunea Cons. ... (vezi toată discuția)
Juridic - intrare in barou ccoonnssuu ccoonnssuu Buna ziua ,daca am o vechime de 13 ani in functia de consilier juridic ,pentru a deveni avocat cu drepturi depline ,trebuie sa fac stagiul ? sa dau examen ... (vezi toată discuția)