avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen prescripție sulte. În anul 1997 bunica mea a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen prescripție sulte. În anul 1997 bunica mea a dezbătut ...

Termen prescripție sulte.
În anul 1997 bunica mea a dezbătut în instanță succesiunea după bunicul meu, în urma hotărârii judecătorești a avut de plătit 3 sulte (din discuțiile avute la acea vreme stiu că bunica a achitat prin chitanță de mână o sultă iar ceilalți 2 moștenitori au renunțat la sultă la notar). În anul 2018 mama a obținut certificatul de moștenitor (după bunica) cu nota de achitare a unei sulte în baza acelei sentinței civile. Acum am deschis succesiunea (după mama) iar notarul îmi cere dovada achitării acestor sulte ( conform sentinței civile din anul 1997). Din păcate nu am găsit documentele de renunțare, singurul document este o chitanță de mână prin care a fost achitată o sultă.
Menționez că instanța nu a prevăzut un termen din care sa fie achitate aceste sulte.
Întrebarea mea este: Există un termen în care se prescriu aceste sulte?
În acest moment eu nu cunosc persoanele care aveau de primit sultă ele fiind rude îndepărtate ale bunicului meu, iar acestea la acel moment au renunțat la sultă doar că eu nu am documentele.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: ionita_victorita , utilizator 10:30, 27 Aprilie 2023
Cereti notarului sa verifice in arhiva daca mai exista acele acte prin care cei doi au renuntat la sulta.

Daca nu... o varianta ar fi sa cereti in instanta constatatrea ca a intervenit termenul de prescriptie, 3 ani, a acelei eventuale datorii si cu sentinta sa mergeti la notar.

Discutati cu un avocat aceste aspecte.
iar ceilalți 2 moștenitori au renunțat la sultă la notar

nu cred ca exista o astfel de declaratie.
nu mai traiesc ?
Nu îi cunosc, nu stiu daca mai trăiesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MMPB MMPB Buna seară!Mama mea a dezbătut succesiunea cu frații ei în urmă bunicilor,Cu trei dintre frați au căzut de acord asupra succesiuni dar al parteulea ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)
Plangere penala ContSters222775 ContSters222775 Am descoperit ca un martor a depus maturie mincinoasa intr-un proces civil pentru anularea certificatului meu de mostenitor (am dovezi scrise care infirma ... (vezi toată discuția)