avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM de drept art. 56 alin. (1) lit. c) In ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM de drept art. 56 alin. (1) lit. c) In situatia in ...

Incetare CIM de drept art. 56 alin. (1) lit. c)
In situatia in care in ziua comunicarii deciziei de pensie anticipata (27.04) salariatul a prestat si activitate, decizia fiind comunicata mai spre sfarsitul programului de lucru prin intermediul postei, cu ce data inceteaza contractul individual de munca? cu data comunicarii (27.04) raportat la prevederile codului muncii sau se aplica dispozitiile codului de procedura civila cu privire la calculul termenelor si in cazul incetarii de drept a contractelor individuale de munca, neluand in calcul ziua comunicarii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:05, 28 Aprilie 2023
Consider că trebuie să luați în calcul data la care decizia a fost comunicată angajatorului de către angajat. (Casa de Pensii nu comunică decizia ci doar o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare) Angajatorul înregistrează decizia de pensionare a angajatului, cu data la care o primește și încetează CIM -ul cu acea dată. (Așa se procedează în cadrul instituției noastre)
Există și posibilitatea ca angajatul să nu dorească totuși să intre în pensie, și atunci nu are obligația de a duce angajatorului decizia. Ca să beneficieze de pensia anticipată, raporturile de muncă trebuie să înceteze.
Vedeți prevederile Codului muncii, art.56
(2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare.
Cu data de 27.304, c.i.m. a incetat de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre incetarea de drept a cim-ului laritzu laritzu Daca un angajat imi aduce decizia de pensionare astazi, ii incetez contractul cu data de azi sau de maine ,avand in vedere ca azi a venit la munca . Se mai ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in cazul pensiei anticipate partiale nicusan nicusan Casa de Pensii trimite unitatii adresa prin care comunica emiterea deciziei de pensionare anticipata partiala.Unitatea ia cunostinta de aceasta , sa zicem la ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in baza deciziei de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard depensionare sergiu_vlad87 sergiu_vlad87 Buna ziua. Este in institutie un angajat care azi (08.01.2013) a adus decizie de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de ... (vezi toată discuția)