avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrator cu antecedente penale?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrator cu antecedente penale?

Buna ziua. Fratele meu este angajat de 5 ani la o S.R.L. si este foarte multumit.
De aproape un an de zile firma are un nou administrator de cetatenie germana care
se poarta sub orice critica cu fratele meu. La o discutie intre patru ochi, acel administrator a spus ca in Germania a petrecut multi ani in inchisoare, printre altele
si pentru omor.
Intrebarea mea este: ce poate sa faca fratele meu pentru ca are impresia ca administratorul vrea sa se scape de el? Pot obtine cumva cazierul judiciar al
administratorului?
Cel mai recent răspuns: negoiu , utilizator 13:23, 30 Ianuarie 2010
Doar persoana in cauza, cetatean strain, se poate adresa Inspectoratului General al Politiei Romane, in vederea eliberarii cazierului.

Mai exista si varianta in care, impotriva cetateanului strain se formuleaza o plangere penala, de exemplu, iar autoritatile romane solicita din oficiu cazierul invinuitului de la autoritatile competente.

Tertii, nu pot obtine in mod nejustificat, cazierul unei persoane straine.

P.S.Asociatii respectivului SRL erau obligati sa solicite cazierul "administratorului", nu au facut-o?
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Asociatii nu sunt obligati sa solicite niciun cazier. Administratorul respectiv a dat o declaratie la momentul intrarii in societate cum ca indeplineste conditiile legale pentru aceasta pozitie, conditia fiind sa nu fi fost condamnat pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, pentru infracţiunile in domeniul spălării banilor, pentru infracţiunile in domeniul insolvenţei sau pentru cele prevăzute de legea societatilor comerciale.

Condamnarea pentru omor nu este un motiv pentru ca persoana respectiva sa nu fie administrator.
Userul nu a precizat daca respectiva persoana care ocupa functia de administrator in SRL este si asociat, motiv pentru care nu am detaliat...si a mai mentionat faptul ca "noul administrator"..."a petrecut multi ani in inchisoare, printre altele si pentru omor".
M-am gandit, in lipsa unor completari, de exemplu ca este doar angajatul SRL-ului, si ca ar putea fi aplicabile in cauza dispozitiile Legii gestionarului, nr.22/1968, care defineste gestionarul :"Gestionar, în înţelesul prezentei legi, este acel angajat al unui agent economic, autoritate sau instituţie publica care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, pãstrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosinta sau deţinerea, chiar temporarã, a unui agent economic, autoritate sau instituţie publica, indiferent de modul de dobîndire şi de locul unde se afla bunurile.
----------".
Ori in aceasta situatie s-ar cam fi impus si prezentarea unui cazier judiciar (pe langa cel fiscal).
Acesta este insa doar punctul meu de vedere...eu cel putin, asa as fi procedat :) !
Administratorul nu este gestionar decat daca e incadrat expres, caz in care ar detine doua functii distincte.
Pentru asociati sunt aceleasi incompatibilitati mentionate mai sus.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator
Buna ziua, multumesc frumos pentru raspunsuri,
fratele meu s-a suparat pe mine cind i-am spus ca am scris pe avocatnet.
Problema pare a fii mai complexa:
Administratorul neamt este si asociat. A primit citeva procente din firma ca
motivare si ca sa-i invete pe romani sa lucreze. El are toate imputernicirile:banca,
semneaza contabilitatea, conduce personalul,etc.
Dar eu stiu ca in actul constitutiv se declara cu nu sunt antecedente penale.
Ce este si mai interesat. Neamtul mai are cel putin inca o firma unde este asociat si administrator. Oricum fratele meu nu face nimic pina cand are de lucru.

Alte discuții în legătură

Srl in care asociat unic si administrator sunt aceeasi persoana este microintreprindere? Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Citeam undeva despre microintreprinderi. Una dintre conditii ca sa fie considerata microintreprindere, este de a avea 1-9 angajati. Un SRL, in ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu suspendare pentru evaziune fiscala. Versus 29 Versus 29 Daca se primeste condamnare cu suspendare pentru infractiunea de evaziune fiscala, se interzice dreptul de a lucra in cadrul unei firme in care gestionezi ... (vezi toată discuția)
Cine este reprezentantul unui srl? marianna marianna este numai administratorul, sau poate fi si unul dintre asociati?(firma are 2 asociati) Multumesc (vezi toată discuția)