Vreau sa știu dacă se poate anula un contract de vanz cump încheiat de catre parintii mei în 2016. Au vândut singurul imobil aflat în proprietate lor în Tulcea, tatăl meu fiind diagnosticat atunci cu Alzheimer, avea un handicap mediu. Avea varsta de 82 de ani. Notarul nu a cerut niciun document. Tata nu știa ce semneaza. Imobilul a fost vândut la un preț mic fata de preturile din zona, fiind în zona ultracentrala, cu suprafata foarte mare. Cea care a cumpărat venea zi de zi la ei ca să le vândă casa.
Mama avea și ea atunci 75 de ani.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Contractul de vânzare/cumpărare nu se poate anula decât în cazuri extreme.
Daca îl vindea la rude de gradul 1, la copii..., existau șanse de suspiciune, dar dacă l-au vândut la străini, este apropae imposibil de obținut anularea contractului.
Un contract prin care s-a plătit o anumită sumă de bani, și este perfectat la notar, nu mai poate fi anulat.
La un handicap mediu ai păstrat discernamântul, și notarul nu putea cunoaște că suferă de ușoară demență.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu e obligatoriu ca notarul sa ceara certificat medico legal. Decât atunci când are dubii cu privire la discernământul persoanei.
Iar vârsta nu are absolut nicio legătură. Sunt persoane cu o minte brici la 98 de ani.
A suferi de o demență ușoară, cu grad de handicap mediu, nu presupune că omul nu avea discernământ când a semnat la notar contractul.
Doar cei bolnavi de DEMENȚĂ cu gradul de handicap GRAV nu mai au discernămqnt că nici nu te mai poți înțelege cu ei.
DISCERNĂMÂNTUL omului conteaza la notar, nu ce boală are.
La gradele de handicap MEDIU și ACCENTUAT are discernamântul păstrat, la accentuat ce puțin pe jumatate îl are păstrat. că dizabilul se poate auto-îngriji singur, nu are nevoie de însoțitor sau asistent personal.
La fel poate semna conștient un decument, și știe ce semnează.