avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inceteaza calitatea de membru prin neplata cotizatiei?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inceteaza calitatea de membru prin neplata cotizatiei?

O asociatie are membrii care n-au mai platit cotizatie de membru de ani de zile. Nu exista in statut nici un fel de dispozitie care sa reglementeze modul in care expirat calitatea de membru.
Nu a deranjat prea mult pana acum, insa presedintele vrea dintr-o data sa faca mare curatenie. Scopul ascuns e reducerea membrilor sub 100 pt. a nu fi obligatorie numirea unui revizor financiar si sa poata el folosi banii asociatie cum doreste si in ce scopuri (aka buzunarul propriu) doreste.
S-a intamplat insa des in trecut ca membrii care au lipsit ani de zile sa vina si sa plateasca cotizatia din urma pt. ca voiau sa fie membrii in continuare.
Vrea sa declare incetata calitatea de membru celor care n-au platit cotizatia mai mult de 1 an. Pe de alta parte nici nu vrea sa fie anuntati, bine stiind ca multi atunci ar veni sa plateasca.

Intrebarea mea este: Expira calitatea de membru prin neplata cotizatiei?
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 00:18, 19 Septembrie 2023
Este foarte posibil sa fiu gresit informat. De undeva am luat totusi cifra aceea de 100. Nu mai stiu de unde, aici ar trebui deja sa discutam exact pe paragraful care prevede numarul. (Eu nu il am, probabil candva l-am avut, ca nu din neant am ajuns la cifra cu 100.) Uitandu-ma acum la prima mea postare in thread, ziceam de revizor financiar. S-a mai incurcat threadul, de la revizor financiar am ajuns la comisie de cenzori.

Fapt este ca asociatia functioneaza de un timp fara revizor si fara comisie de cenzori.
OK, deci comisie de cenzori ar trebui sa existe peste 15 membrii. (Pot sa va rog exact paragraful in lege?)

Sa ma aleaga in comisie de cenzori AG nu pot exact din motivul ca acuma cativa ani s-a propus de catre presedinte (atunci era la al doilea mandat) sa nu mai fie comisie de cenzori si AG a acceptat. Cum a motivat el atunci: "Avem acuma contabila competenta, face ea, de ce sa facem noi amatorii ca oricum nu ne pricepem." Noua contabila fiind exact contabila adusa de el. (Pe care n-a vazut-o nimeni niciodata, nici atunci, nici de atunci. Singurul care o cunoaste este presedintele, fiind contabila care-i face si firmei sale contabilitatea.)

In plus, Aduanrea Generala poate sa decida sa aleaga Comisie de Cenzori si daca asociatia are sub 100 membri sau sa aleaga cenzor sau comisie de cenzori si daca asociatia are sub 15 membri, totul e chestie de vointa majoritara.

vs.
Lege aprevede ca la peste 15 membri este obligatoriu la asociatii sa existe cenzor, ales de Adunarea Generala si care raspunde numai in fata Adunarii Generale si are rolul de a controla ce face Consiliul Director

Acuma cum e? Chestie de vointa sau chestie de lege? Membrii sunt peste 15.

ba chiar, daca asociatia nu are peste 15 membri si deci nu e obligatoriu sa aleaga cenzor, in acel caz legea prevede expres ca orice simplu membru al asociatiei, deci care nu e ales membru in Consilul Director, poate exercita atributiile specifice cenzorului deci poate asista la sedintele CD si poate avea acces la orice document cu implicatii asupra patrimoniului

Situatia este ca sunt peste 15 membrii, cenzor nu este. Unde pot citi exact legea la care va referiti? Sa pot argumenta concret. Ca asa e situatie de sezut intre 2 scaune. Legea prevede ca as putea participa sub 15 persoane, ceea ce nu e cazul, pe de alta parte cenzor nu exista.
Ultima modificare: Duminică, 17 Septembrie 2023
Radu Palu, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui sa recititi atent ce am scris, ca am scris suficient de clar, ca la peste 100 membri e obligatoriu sa existe comisie de cenzori, sub 100 membri nu e obligatoriu, dar daca vrea, asociatia poate sa isi faca comisie de cenzori si cand sunt sub 100 membri si cand sunt sub 15 membri. La fel, am scris ca peste 15 membri asociatia e obligatia sa aiba cenzor ( pana la 100, ca peste 100 e obligata sa aiba comisie de cenzori), dar daca Adunarea Generala vrea, poate sa aleaga cenzor si cand sunt mai putin de 15 membri. Iar sub 15 membri, daca nu exista nici cenzor nici comisie de cenzori, orice membru care nu face parte din Consiliul Director poate sa face tot ce ar face conform legii un cenzor... Nu exista in legislatia romana notiunea de "revizor financiar" si nu stiu la ce va referiti. Textul legal de care intrebati este: Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii - Art. 27. -
(1) Statutul poate prevedea numirea unui cenzor sau a unei comisii de cenzori.
(2) Dacă numărul asociaţilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoană din afara asociaţiei.
(3) În cazul în care asociaţia nu are obligaţia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociaţi care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.
Art. 27^1. - (1) Pentru asociaţiile cu mai mult de 100 de membri înscrişi până la data întrunirii ultimei adunări generale, controlul financiar intern se exercită de către o comisie de cenzori.
(2) Comisia de cenzori este alcătuită dintr-un număr impar de membri. Membrii consiliului director nu pot fi cenzori.
(3) Cel puţin unul dintre cenzori trebuie să fie contabil autorizat sau expert contabil, în condiţiile legii.
(4) Regulile generale de organizare şi funcţionare a comisiei de cenzori se aprobă de adunarea generală. Comisia de cenzori îşi poate elabora un regulament intern de funcţionare.
Art. 27^2.
În realizarea competenţei sale cenzorul sau, după caz, comisia de cenzori:
a) verifică, cel puţin o dată pe an, modul în care este administrat patrimoniul asociaţiei;
b) întocmeşte rapoarte şi le prezintă adunării generale;
c) poate participa la şedinţele consiliului director, fără drept de vot;
d) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute în statut sau stabilite de adunarea generală." Daca asociatia are peste 15 membri dar AG nu a ales cenzor, sau daca asociatia are peste 100 membri dar AG nu a ales comisie de cenzori, functioneaza ilegal. Orice membru ar fi putut ataca in justitie aceasta ilegalitate in 15 zile de la comitere... Ca oricine are obligatia sa cunoasca legea, nu exista scuza necunoasterii legii, de genul m-am facut membru dar nu m-am interesat ce drepturi si obligatii am conform legii si Statutului...
Am inteles ce ati scris si va multumesc pt. lamuriri. Scriam doar ca ce este obligatoriu, despre ce se poate face nu are rost sa ma ocup pt. ca nu se face. Singura cale e obligarea prin ce impune legea ca si "trebuie" si nu ca "se poate".

Sub 15 nu trebuie nimic, intre 15 si 100 trebuie un cenzor, peste 100 de membri trebuie comisie de cenzori.
Si exact aici intervine smecheria reducerii membrilor sub 100. Cenzor votat de catre AG este - la indrumarea ("sa lasam sa faca cineva care se pricepe") presedintelui - contabila care-i face si lui contabilitatea firmei. (Asadar formal nu e nici o abatere de la cerintele legale. Doar ca s-a stabilit numarul de membri asa incat sa "corespunda".) Deci pana la urma tot acolo sunt ca daca nu se vrea (si nu se vrea) sa primesc introspectiva in cum se folosesc banii de obligat pot doar daca dovedesc falsificarea numarului de membri, caci doar atunci va fi obligatoriu numirea unei comisii si nu doar sa se ocupe acea contabila care ii este indatorat presedintelui.
Vedeti alta cale?

Contabila este angajata asociatiei (si a presedintelui la firma sa). Ea face contabilitatea asociatiei si tot ea este si cenzorul. (Ce salariu primeste nu stie nimeni. Raspunsul presedintelui de fiecare data: "Foarte putin.")
Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2023
Radu Palu, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e o ilegalitate grava, un grav conflict de interese, nu poate fi aceeasi persoana si cenzor si contabil al asociatiei.... INSA daca Adunarea Generala a fost si este in continuare de acord cu asa o aberatie, nu aveti ce face decat sa fi atacat in justitie hotararea AG de a alege ca cenzor contabilul asociatiei..... sau sa va retrageti din asociatie, ca nu puteti forta o majoritate daca aceasta e dispusa sa accepte asemenea monstruozitati.....
Din pacate este. Arata nestiinta si dezintersul AG faptul ca au fost convinsi exact cu argumentul acesta ca "avem contabila care e competenta si cel mai bine este atunci ca tot ea sa fie si cenzor in loc de cineva care nu se pricepe la contabilitate si lucruri financiare".

Scriati ca in instanta se poate merge in termen de 15 zile de la comiterea ilegalitatii. Mai pot face ceva, dat fiind ca lucrul acesta este deja asa de 4 ani? (Sau chiar 6, ar trebui sa ma uit in procesul verbal al sedintelor AG, daca as putea ajunge la ele.)

Nu se risca nimeni la un proces, din cauza costurilor. Eu cred ca pana la urma o sa fac pasul. Macar cheltuielile de judecata pot fi cerute a fi platite in cazul castigarii procesului? (Si cine il plateste? Ca daca inteleg bine dau in judecata nu CD, presedintele sau contabila ci AG.)
Oricum, hotararea judecatoreasca obliga la altceva decat anularea alegerii/votului Adunarii generale?
Si probabil daca incep un proces, vor vota sa ma dea afara din asociatie. (Caci m-am opus turmei, ceea ce e de neconceput.)
Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2023
Radu Palu, utilizator

Alte discuții în legătură

Control asociatie haller haller Buna ziua, 1. Cum se poate cere un control/audit in legatura cu cheltuielile unei Asociații de părinți din cadrul unei scoli. 2. Cum se schimba ... (vezi toată discuția)
Unde se tin actele organizatiei? Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Exista o lege care prescrie unde trebuiesc tinute actele (financiare si nu numai) ale unei firme sau organizatii (in acest caz este vorba de un ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie club dans sportiv AndreeaFolea AndreeaFolea 1. Pentru infiintarea unei asociatii club sportiv cu 4 membri fondatori este necesara mentionarea in statut/act constitutiv si a organelor de control - cenzor. ... (vezi toată discuția)