avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... fixarea cadrului actiunii si posibilitatea extinderii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

fixarea cadrului actiunii si posibilitatea extinderii acestuia

Sunt prins intr-un litigiu bilateral, eu si reclamantul incalcand ambii articole de lege din CCiv. privind vecinatatea. Vecinul m-a actionat in justitie, dar in formularea actiunii se limiteaza numai la incalcarea de catre mine a legii.

Am gresit ca nu am facut cerere reconventionala bazindu-ma numai pe invocare in intimpinare a aspectului bilateral al litigiului (am facut o prezenatre a cazului cu documente care dovedesc incalcare si de catre el a legii). Un al doilea considerent, de renuntare la plingerea reconventionala, a fost atacarea incalcarii legii de catre reclamant prin plingere penala.
Intre timp, pe parcursul procesului, parchetul a decis inceperea urmaririi penale. In consecintam, invocind art. 413 CPC., am solicitat suspendarea procesului pina la finalizarea dosarului penal. Avocatul sau a protestat solicitind pastrarea cadrului fixat prin actiune, solicitind in plus, bazat pe acelasi argument, anularea tuturor dovezilor prezentate de mine privind caracterul bilateral al litigiului.
Instanta a respins solicitarea mea de suspendare pe motiv ca nu are legatura cu actiunea.

Va rog, cine poate sa-mi dea o indicatie, bibliografica sa o numesc, unde sa pot citi - un document, eventual articole de lege – pentru a ma lamuri in legatura cu acest subiect: posibilitatea de a limita actiunea numai la o latura a litigiului, de a limitarea cadrului judecatii la cel formulat prin actiune, fara sa tina cont de contextual litigiului (caracterul sa extins, bilateral in cazul de fata.), daca sunt posibiltati prin care pot ataca aceasta limitare a cadrului fixat prin actiune.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2023
hot_oliviu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Claudia Cozma , Avocat 19:54, 30 Aprilie 2023
Reclamantul este cel ce are obligatia stabilirii cadrului procesual.
Faptul ca nu ati facut cerere reconventionala, va limiteaza dreptul cu privire la stabilirea acestui cadru procesual de catre dvs.
Va multumesc pentru amabilitate.
Va rog, puteti sa-mi precizati care articol /articole de lege reglementeaza acest aspect al cadrului si contextului unui litigiu. As solicita o referinta bibliografica in care sa gasesc citeva consideratii despre acest aspect.

Da, nu am facut cerere reconventionala, dar am solicitat instantei in scris si in mod repetat sa tina cont de prevederile art. 14 CPC care afirmă:
(3) Părțile au obligația de a expune situația de fapt la care se referă pretențiile și apărările lor în mod corect și complet, fără a denatura sau omite faptele care le sunt cunoscute. Părțile au obligația de a expune un punct de vedere propriu față de afirmațiile părții adverse cu privire la împrejurări de fapt relevante în cauză.

Din pacate instanta a refuzat sa admita contextul revendicat: caracterul bilateral al conflictului.
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2023
hot_oliviu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

În drept nu există noțiunea de "caracter bilateral al conflictului".

Dispozițiile art. 9 C. proc. civ. care consacră principiul disponibilității stabilesc în alineatul secund că Obiectul și limitele procesului sunt stabilite prin cererile și apărările părților.

Este dificil să vă fie recomandată o referință bibliografică. Codul de procedură civilă constituie baza referințelor bibliografice în materia proceselor civile. Însă un om care nu are o pregătire (adecvată) în drept nu va interpreta și nu va înțelege niciodată un text de lege așa cum îl poate interpreta/înțelege un avocat (și în general un profesionist al dreptului), cu ani de studiu în spate și cu experiența acumulată prin exercitarea profesiei.

Vedeți, de asemenea, Decizia nr. 2574 din 27 iunie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a hotărât că, în aplicarea principiului disponibilităţii, reclamantul este cel care stabileşte cadrul procesual şi limitele cererii de chemare în judecată, instanţa trebuind să se pronunţe asupra cererilor formulate şi nu să facă aprecieri asupra a ce trebuia sau nu să solicite reclamantul.

Mult succes în proces!
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2023
Avocat Claudia Cozma, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partile in intoarcerea executarii aspara aspara In cazul unei actiuni de intoarcerea executarii pe langa reclamant cine mai este parte ? Creditorul sau executorul judecatoresc , care a prestat o activitate ... (vezi toată discuția)
Reprezentare multipla tribunal mihailaurentiu mihailaurentiu Buna ziua Situatie: o persoana fizica vrea sa reprezinte intr-un procesalte 8 persoane fizice fosti salariati pentru a-si recupera 2 salarii ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea emil6702 emil6702 Buna seara! Uzucapiunea poate constitui exceptie in procesul civil? Va multumesc! (vezi toată discuția)