Intr-un proces avind ca subiect solicitarea defrisarii a citiva arbori plantati la mai putin de 2m de hotar (cum prevede art. 613 CCiv) am depus in aparare doua documente emise de PMB, in baza HCGMB 304/31.08.2009, prin care se refuza emiterea autorizatiei de defrisare a arborilor.
In timpul procesului pozitia mea a fost urmatoarea:
- obiectul actiunii ar trebui sa-l constituie anularea unui act administrativ – refuzul de a aviza defrisarea arborilor bazat pe HCGMB 304/31.08.2009 - si nu obtinerea in instanta a deciziei de a ma obliga sa defrisez acesti arbori;
- acest act – refuzul avizarii defrisarii - este emis de o autoritate publica, in cadrul unei competente proprii. Astfel, faţă de definiţia dată de art. 2 lit. b) din Legea nr. 554/2004 autorităţii publice, respectiv “orice organ de stat care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes legitim public”, apreciem ca PMB are calitatea de autorităţe publica, deci subiect de drept administrativ.
In aceste conditii, am urmatoarele intrebari:
- raportat la obiectul actiunii, nu este raportul dedus judecăţii unul de drept administrativ?
- aceste acte pot fi anulate intr-un proces fara participarea autoritatilor respective la proces? Mentionez ca acest fapt nu s-a intiomplat (nici un reprezentant al PMB nu a fost chemat in proces) si hotarirea emisa de instanta impune defrisarea acestor arbori (deci anuleaza hotarirea PMB).
anularea unui act administrativ = actiune in contencios administrativ... problema este ca ati pornit gresit procesul ..defisarea este un aspoect, iar anularea unui act administrativ este altceva ,
Nu eu am pornit procesul ci vecinul impotriva mea, in caliate de proprietar al arborilor plantati de mine la mai putin de 2m de hotar.
In al doilea rind, rationamentul a fost urmatorul:
Principiul disponibilităţii nu mai poate functiona intr-un proces de drept public in masura in care hotarirea data echivaleaza cu anularea unui act emis de o autoritate publica (PMB). Inteleg ca e vorba de anulare in masura in care adresa emisa de PMB stipuleaza ca refuza sa aprobe defrisarea arborilor. O astfel de anulare nu poate avea loc fara participarea autoritatii respective. Deci procedura obliga pe judecator sa solicite participarea la proces a unui reprezentant al PMB sau sa-l trimita la o instanta competenta (adica de contecios administrativ).
Asta a fost rationamentul meu. Posibil corect sau gresit. Asta am solicitat sa lamuriti.
E bine sa atacati rationamentul iar nu persoana care il emite pe motiv ca "stiinta" dreptului e complicata si nu e de nasul oricui etc. etc.